enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
09:06 MEB müfredatı erişime açtı
08:37 Narkoçelik’le 321 zehir taciri yakalandı!
08:36 “Netanyahu Gazze kasabıdır”
23:56 Aliağa Belediyesi’nde Yeni Dönem Görev Dağılımı Belli Oldu
23:55 Jeoloji Festivali’nin açılışını Başkan Tugay yaptı İzmir depreme bilimin ışığında hazırlanacak
19:33 Aydın Büyükşehir Belediyesi, il genelinde yol yapım ve yenileme çalışmalarını aralıksız sürdürmeye devam ediyor
19:32 Başkan Cemil Tugay, Çin’in Gansu Eyaleti heyetini ağırladı
19:31 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, saha gezileri kapsamında Şeyh Şamil Spor Kompleksi ve Fatih Kültür Merkezi’ni ziyaret etti
19:29 Duayen iş insanı Yücel Kurttepeli, hayatını kaybetti…
19:28 Bayrampaşa’daki parklarda bahar temizliği ve bakım çalışması yapılıyor
19:19 Milas Belediyesi personelleri tarafından bulunan para, sahibinin belirlenmesinin ardından teslim edildi
19:17 Başkan Altay Örnek Davranışıyla Sosyal Medyada Büyük Beğeni Toplayan Liseli Gençle Buluştu
19:16 Zabıtadan okul kantinlerinde denetim
19:15 Kemer’de “Exhibition Türkiye 2024” workshop gerçekleştirildi
19:14 Edremit Belediyesi Ali Ekber Çiçek’i andı
19:13 Ödemiş Belediyesi ve STK işbirliği ile kent estetiğine dokunuşlar
19:11 İnegöl Hayvan Pazarının Kotra İhale Tarihi Belli Oldu
19:09 Bayrampaşa Belediyesi’nden öğrencilere geri dönüşüm eğitimi
18:50 Kurumların beyan ve ödeme süreleri uzadı
18:46 Başkan Altay Hacıveyiszade Camii’nde Vatandaşlarla Buluştu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!

Kullanılan akıllı ilaçların kanser hücresini tanıdığını ve hedefe yöneldiğini vurgulayan Prof. Dr. Necdet Üskent, en akıllılarının tümör hücresindeki genetik mutasyon denilen özel yapısal farlılıkları fark eden ve ona yönelen ilaçlar olduğunu belirterek, bu ilaçları güdümlü füzeye benzetti.

Prof. Dr. Üskent: Akıllı ilaçlar güdümlü füze gibi!
28.03.2024
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Kanser tedavisinde hedefe yönelik olan akıllı ilaçlar, hedef tedavi olarak da isimlendirilen bir yöntem.

Klasik kanser tedavisinde kullanılan kanser ilaçları bütün hücreleri hedef aldıkları için saç, sakal, tırnak ve kemik iliğinde üretilen kan hücreleri gibi fizyolojik olarak çoğalan normal hücrelere de zarar verdiğini belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, “Kanser tedavisi esnasında saç ve sakal dökülmesi, ağızda yaralar oluşması, yaraların geç kapanması gibi yan etkiler görülebilir. Sadece tümörü hedef alan akıllı ilaç tedavilerinde ise sadece kanser hücreleri tedaviden etkilenir” ifadelerini kullandı.

Pek çok akıllı ilaç olduğundan ve bu ilaçların kanser tedavisinde çığır açtığından söz eden Prof. Dr. Necdet Üskent, yeni geliştirilen ilaçların kanser hücresini intihara sürüklediğini, yani tümörün kendi kendini yok ettiğini de vurguladı.

Kanserin, “mutasyon” adı verilen, normal vücut hücrelerinin genetik yapısında meydana gelen yapı değişiklikleri sonucu ortaya çıktığını ve hem amaçsız hem kontrolsüz bir hücre çoğalması ile sonuçlandığını belirten Prof. Dr. Necdet Üskent, “Genetik mutasyonları bir çeşit bilgisayar programının şifresinin bozulması gibi düşünebilirsiniz. Mutasyon dediğimiz bu gen değişiklikleri ile kanser hücrelerinde büyüme gelişme ve yayılma özelliği gözlemlenmeye başlar. Bu değişikliklerin ancak yüzde 10’u anne ve babadan intikal eden kalıtsal mutasyonlarken, yüzde 90’ı sonradan oluşan ve “somatik” olarak adlandırılan mutasyonlardır. Mutasyonların yol açtığı bu kontrolsüz yayılmayı durduran moleküller, akıllı ilaçların bir kısmını oluşturur. Hemen hemen her kanser çeşidinde tümörün gelişmesini tetikleyen Driver (Şoför) dediğimiz bir çeşit baskın genetik değişiklikler saptanmış ve bunların bir kısmına da özel ilaçlar geliştirilmiştir. Akıllı ilaçlar, kansere neden olan mutasyona yönelik olarak dizayn edilirler. Etkinliği kanıtlanmış ve piyasaya sürülmüş çok sayıda akıllı ilaç vardır. Bunlar spesifik bir organa değil de mutasyona yönelik ilaçlar olduğundan birden fazla kanser çeşidinde de işe yarayabilirler. Örneğin gende mutasyon saptandığı takdirde; akciğer, meme ve mide kanserlerinde HER-2 reseptörünün baskılanması ile etkin tedavi sağlanabilir” diye konuştu.

İlk akıllı ilacın 2000’li yılların başında, o zamanlar için tedavisi imkânsız görülen lösemi yani kan kanserine yönelik olarak bulunduğunu paylaşan Prof. Dr. Üskent, “O zaman için birkaç yıl yaşayabilen hastalar bugün iyileşebiliyor, yani özel tedavi yöntemi sayesinde 20-25 yıl sorunsuz yaşayabiliyorlar. Bu ilk bulgudan sonra araştırmacılar mutasyon dediğimiz ve tümör gelişimine neden olan özel gen yapısı değişikliklerini her kanserde aramaya başladılar ve 2007’li yıllarda akciğer kanserinde EGFR isimli özel mutasyonu buldular. Araştırmalar devam ettikçe cilt, meme ve mide kanserlerinde de böyle mutasyonların varlığı ortaya çıktı. Günümüzde akciğer kanserlerinin yüzde 15-20 civarı akıllı ilaçlardan faydalanabiliyor, bu oran sigara içmeyen ve kadın hastalarda artıyor” bilgilerini verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.