Alman kurtları hala dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır. En yaygın ikinci K-9 köpeği cinsi ise Belçika Malinoi cinsidir. Bu köpekler …
Alman kurtları hala dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır. En yaygın ikinci K-9 köpeği cinsi ise Belçika Malinoi cinsidir. Bu köpekler Alman kurtlarına benzer ancak onlardan daha küçük ve gösterişlidir.
Peki bu köpeklere neden K-9 deniliyor ve neden Alman kurtları bu birimlerde daha çok tercih ediliyor hiç merak ettiniz mi?
Bu soruların cevabına geçmeden önce K-9 köpeklerine dair kısa bir ön bilgilendirme ile başlayalım.
Tarihe bakıldığında Rumlar, Persler, Babiller ve Asurluların köpekleri polislikte kullanan ilk kültürler olduğu görülüyor.
Resmi olarak ise ilk kez 1907’de New York Polis Şubesi tarafından kurulan özel birimde kullanılan K-9’ların cinsi Alman çoban köpeği yani Alman kurduydu. Sonraki yıllarda 1. Dünya Savaşı, 2. Dünya Savaşı, Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda kullanılan K-9’lar savaşların seyrini değiştirebilecek katkılarıyla ön plana çıkmışlardır.
Peki ya neden Alman kurtları bu görevlerde daha çok tercih ediliyor?
Alman kurtları keskin burunları sayesinde patlayıcı, uyuşturucu ve ceset gibi unsurları kolayca birbirinden ayırabilirler. Ayrıca, diğer köpek cinslerine göre görev sırasında dikkatlerinin kolay dağılmaması ve işlerine ciddiyetle odaklanmaları bu göreve seçilmelerinin en önemli unsurlarındandır. İşte bu yüzden Alman kurtları bu görevlerde kullanılma amacıyla hala dünyada en çok tercih edilen ırklar arasındadır.
Eğitim süresi yaklaşık olarak 10 hafta süren K-9’ların, bu eğitim sonrasında tek yumurta ikizi olan insanları bile kolaylıkla ayırt edebildiği ispatlanmıştır. “20 dakika çalışıp 40 dakika dinlenme” veya “sık nöbet değişimi” gibi çalışma prensiplerine sahip olan bir K-9’un birim maaşı asgari ücretli bir çalışanın aldığı maaştan oldukça fazladır.
Şimdi gelelim asıl sorumuza, “K-9” adı nereden geliyor?
“Canine”, İngilizcede köpek anlamına gelen Latince kökenli bir kelimedir. Bu kelime İngilizcede “key-nayn” diye okunur. İngilizcedeki K(key) harfi ve 9(nine) rakamı birlikte okunduğunda “key-nayn” sesini verir yani eş seslidir. Bu sebeple de polis teşkilatındaki bu birimin köpekleri K-9 koduyla isimlendirilmiştir. Dilbilimde, bu tip sözcüklere “homofon sözcükler” adı verilmektedir.
Böyle bir içeriğe istinaden K-9 köpeklerine dair daha fazla bilgiye sahip olmak ve sıcak hisler uyandıran bir şeyler izlemek isteyenler için Kurtarma Köpeği Ruby filmini öneriyoruz.
Konusu gerçek bir olaya dayanan film, insanın bam teline dokunur cinsten bir hikayeye sahip. Şimdiden iyi seyirler.
Kaynaklar 1, 2, 3