enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5617
EURO
35,0571
ALTIN
2.452,74
BIST
10.564,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
31°C
Pazar Az Bulutlu
31°C

Piyasayı sardılar: Türkiye’yi 50 milyar TL’den ettiler! Harekete geçildi

Dünyada ülke ekonomisine ağır hasar veren ve terörün de en büyük finans kaynağı olan tütün ve tütün mamüllerine kaçakçılığına karşı en etkin …

Piyasayı sardılar: Türkiye’yi 50 milyar TL’den ettiler! Harekete geçildi
03.11.2022
48
A+
A-

Dünyada ülke ekonomisine ağır hasar veren ve terörün de en büyük finans kaynağı olan tütün ve tütün mamüllerine kaçakçılığına karşı en etkin mücadeleyi yürüten Türkiye, buna rağmen, kaçak tütün ve makaron (İçinde tütün olmayan gövde. Boş makaron sigara, tüketilmek istenen tütünün doldurulmasıyla içilebilir sigara hâlini almaktadır) yüzünden yılda 50 milyar lira kayba uğruyor.

KPMG-Türkiye Denetim, Vergi ve Danışmanlık şirketinin ‘Türkiye’de Sigara Vergilemesi’ başlıklı raporuna göre, Türkiye’de yasa dışı sarmalık tütün tüketiminin her geçen gün artarak toplam tüketimin yüzde 20’sini oluşturduğu tahmin ediliyor. 2021 yılında tütün mamüllerinden alınan özel tüketim vergisinin (ÖTV), toplam ÖTV gelirinin üçte biri kadar olduğu vurgulanan KPMG raporunda hedeflenen 70 milyar liralık ÖTV gelirinin bunun çok altında kaldığı ve 50 milyar liralık bir ÖTV kaybının olduğu kaydedildi.

150 BİN ESNAFIN GELİRİ AZALDI

Raporda, yasa dışı tütün ticaretinin giderek artması vergi kaybının yanı sıra çoğunluğu bakkal, market ve büfelerden oluşan 150 bin esnafın da gelirlerinin azalmasına ve haksız rekabetin büyümesine sebep olduğu da belirtildi. Daha önceki yıllarda yüzde 21’lere kadar yükselen yasa dışı paketli sigara, kaçakçılıkla etkin mücadele sayesinde 2019-2020’de yüzde 2 seviyelerine kadar geriledi. Kaçakçılar da yasa dışı sarmalık tütün ve makarona yöneldi. Bunun üzerine kaçak sarmalık tütün ve makaron kullanımda artış görüldü. Kaçakçılığın şekil değiştirmesi üzerine mücadelesini daha etkin hâle getirmek isteyen Türkiye de kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin kanunlarını güncelledi.

583 ADRESTE ARAMA, 198 GÖZALTI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da 10 Ocak’taki “2021 Kaçakçılıkla Mücadele Değerlendirme Toplantısı”nda 2021’deki operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el koyduklarını söylemişti.

Geçen hafta düzenlenen ‘Nefes 2’ operasyonu kapsamında tütün mamulleri ve makaronları; yasa dışı imalathanelerde üreten ve yasa dışı ticaretini yapan suç gruplarının faaliyet gösterdiği 7 il başta olmak üzere ülke genelinde tespit edilen 583 adreste arama yapılarak 198 şüpheli gözaltına alındı.

2022 yılı ilk 9 ayında yapılan 6 bin 115 operasyonda; 4,7 milyon paket kaçak sigara, 1,3 milyar boş makaron ile 425 milyon doldurulmuş, 273 ton tütün mamulü ile 329 bin puro ele geçirildi. Operasyonlarda 323 yasa dışı doldurulmuş makaron imalathanesi deşifre edildi, 625 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.