enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6803
EURO
35,1504
ALTIN
2.451,86
BIST
10.385,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
15:54 Kayseri Büyükşehir’den matematik kampı
15:52 “Tam 8 yerde kazı çalışması sürdürüyoruz”
15:49 Son 16 Heyecanı İnegöl Kent Meydanında Dev Ekranda Yaşanacak
15:48 Başkan İbrahim Sandıkçı: “İlçemizin ulaşım ağını güçlendiriyoruz”
15:46 Galaxy Unpacked 2024 yaklaşırken Samsung Galaxy AI inovasyonlarını konu alan yeni bir reklam kampanyası başlattı
15:44 Baymak Akademi Yılın İlk Yarısında 1850 Sektör Profesyoneline Eğitim Verdi
15:36 Karacabey Belediyesi’nden çevre dostu hamle
15:09 Çayırova’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşanacak
15:08 Prof. Dr.Özdağ: Gerçek suçlular adalete teslim edilmeli
15:04 İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
14:52 Kabotajın coşkusu… Mudanya’da yağlı direkte bayrak için yarıştılar
14:49 Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor
14:48 Ekrem İmamoğlu, ‘İBB Tesislerinde Güneş Enerjisi Sistemi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu
14:46 Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi karasularında hakimiyet ve istiklalini bütün dünyaya ilan ettiği Kabotaj Kanunu’nun 98’inci yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı
14:40 Melikgazi Belediyesi ilçenin her mahallesinde kapsamlı ilaçlama çalışması yapıyor
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
14:23 Konya’da gökyüzü meraklıları ‘bilimsel’ buluştu
14:22 Edirne Keşan pazarında etiket kontrolü
14:06 İstanbul’da güneş enerjisi yatırımlarını büyütüyor
13:55 Melikgazi Belediyesi Yunus Emre Cami hızla yükseliyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pekmez Yapımında Pekmez Toprağı

‘‘Pekmez tamam da pekmez toprağı neymiş?’’ diyenler… Pekmez toprağı diye bir şey gerçekten de var. Üstelik, sık sık pekmez tüketen biriyseniz …

Pekmez Yapımında Pekmez Toprağı
20.03.2022
175
A+
A-

‘‘Pekmez tamam da pekmez toprağı neymiş?’’ diyenler… Pekmez toprağı diye bir şey gerçekten de var. Üstelik, sık sık pekmez tüketen biriyseniz bundan bir haber şekilde pekmez toprağı da tüketiyor olabilirsiniz! Gelin, pekmez toprağını yakından inceleyelim ve belki de uzun zamandır mutfağınızda var olan bu tadı tanıyalım.

Pekmez ve toprak kelimelerini yan yana görmeye pek alışık olmayabiliriz; ancak pekmez toprağı aslında ülkemizin az bilinen gelenekselleşmiş lezzetlerinden biri. Muğla, Antalya, Burdur gibi Toroslar bölgesinden elde edildiğini bildiğimiz pekmez toprağı; özellikle pekmezseverler için pekmez alışverişi ve tüketiminde yeni bir dönem başlatabilir.

Pekmez toprağı nedir?

Pekmez kelimesiyle bir araya gelmiş olmasına aldanmayın! Pekmez toprağı, adı üstünde bir beyaz toprak türü. Bu toprak, yeni keşfedilmiş ya da pekmez yapımında yeni yeni kullanılan bir toprak değil. Çoğu pekmez üreticisi için pekmez toprağı, yıllardır pekmez yapımının olmazsa olmaz malzemelerden biri. Pekmez toprağı; havara, marın, beyaz toprak, ak toprak gibi de anılabiliyor. Bu isimlerden birine aşlinaysanız, pekmez toprağından kastımızın ne olduğunu esasında biliyorsunuz diyebiliriz.

‘‘Pekmezin pH değeri olur mu?’’ demeyin! Oluyor!

Pekmezin kıvamını hızlıca gözümüzün önüne getirelim: Oldukça yoğun ve bir o kadar da akışkan. Ayrıca kendine has da bir tadı var. İşte pekmez toprağı, tam da gözümüzde canlanan bu pekmez form ve lezzetini yakalamak için kullanılıyor. Yani aslında bu toprak, pekmezi pekmez yapıyor. pH değeri kavramını başta su olmak üzere bilindik içecekler üzerinden tartışmaya alışığızdır; fakat pekmezin de bir pH değeri var. Pekmez toprağı, özünde bu pH değerindeki dengeyi sağlamış oluyor. İçerdiği kireç ve kalsiyum karbonat sayesinde pekmez şırasını durultan ve katı maddeleri çökerten pekmez toprağı, pH değerini dengeleyerek pekmezin tüketilebilir ekşilikte olmasına zemin hazırlıyor.

Pekmez toprağı ya sağlığa zararlıysa?

Söz konusu gıda olduğunda, tartışmalar ve ikilemler elbette bitmek bilmiyor. Bu karmaşadan nasibini alanlardan biri de pekmez toprağı. Kimilerine göre pekmez toprağı, insan sağlığını tehdit eden zararlı bir şey. Bu savın sebebi ise pekmez toprağının kireç ve kalsiyum karbonat içermenin yanı sıra temin edildiği araziye bağlı olarak ağır metaller, kanserojen ve hatta atık maddeler içeriyor olma ihtimali olarak gösteriliyor. Masum görüntüsünün ardında insan vücudunu kötü etkileyecek pek çok içerik barındırdığı düşünülen pekmez toprağı, bu düşünceye sahip olan üreticiler tarafından üretim esnasında kullanılmadığı gibi; pekmez gurmesi tüketiciler tarafından da tüketilmemek üzere reddediliyor. Bu riske girmek istemeyenlerin pekmez toprağı yerine tercih ettikleri arasında:

  • Saf kalsiyum karbonat
  • Karbonat
  • Kabartma tozu

yer alıyor.

Öte yandan, pekmez yapımında kullanılan meyvelerin doğallığına güvenildiği takdirde; hiçbir ek maddeye gerek kalmadan da yoğunluğu, kıvamı, tadı ve dolayısıyla pH dengesi yerinde pekmezler elde edilebildiği biliniyor.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.