Ukrayna krizi ve Tayvan geriliminin gölgesinde Çin’e ekonomik açıdan çok önemli bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile …
Ukrayna krizi ve Tayvan geriliminin gölgesinde Çin’e ekonomik açıdan çok önemli bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile beraberindeki Alman sanayi devlerini de içeren 60 kişiyi aşkın heyeti, Pekin’deki havaalanının kırmızı halı serilen pistinde askeri şeref kıtasının yanısıra sağlık çalışanları karşıladı. Beyaz renkli bulaşıcı virüslerden koruyucu giysiler giyen bu ekipler, mobil laboratuvarlara dönüştürülen otobüslerde zorunlu PCR testleri yapmalarıyla tanınıyor.
Çinli sağlık yetkilileri Scholz’un PCR testini inceledi
Alman hükümeti, Scholz’un PCR testinin, yanında getirdiği bir Alman doktor tarafından uçağında yapıldığını ve Çinli sağlık yetkilileri tarafından denetlendiğini açıkladı.
Während chinesische Firmen sich in #Deutschland munter einkaufen, Unternehmen und Marken übernehmen, bekommen deutsche Unternehmen Vergleichbares in #China schwer gemacht. #Biontech gehört offensichtlich zu jenen deutschen Unternehmen.https://t.co/jnVkGzmbad
— Allgemeine Zeitung (@aznachrichten) November 3, 2022
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Keqiang ile yaptığı görüşmelerin ardından basına açıklamalar yapan Scholz, Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in kurduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in geliştirdiği ve Amerikan ilaç devi Pfizer ile birlikte ürettiği mRNA temelli Kovid aşısının Çin’e kısmi girişi için izin kopardığını duyurdu.
BioNTech hisseleri yükseldi
Scholz’a eşlik eden heyette Uğur Şahin de yer aldı. Şansölyenin ‘Çin’deki yabancılara BioNTech aşısı yapılması için Pekin’in yeşil ışık yaktığını’ söylemesinin ardından BioNTech hisseleri piyasalarda yükselişe geçti.
#NIO #BNTX Good News for chinese stocks ‼️🚀 https://t.co/IiKM1F4dOf
— NoCap (@Schaffi8) November 4, 2022
‘Pandemiyle mücadelede işbirliğinin parçası’
Scholz, Çin’de yaşayan yabancılar için BioNTech aşısının onaylanmasına Pekin’in yeşil ışık yakmasının, ‘pandemiyle mücadelede üzerinde anlaşmaya varılan daha yakın işbirliğinin bir parçası’ olduğunu belirtti. Bugüne dek Çin’de BioNTech dahil mRNA temelli yabancı aşıların kullanılmasına onay verilmedi.
‘Ücretsiz genel kullanım’ temennisi
Çin’de ikamet eden yabancılara BioNTech aşısı yapılmasına yeşil ışık yakılması için “Tabii ki, bu sadece bir ilk adım” diyen Scholz, “Umarım yararlanabileceklerin çapı, genel ücretsiz kullanım dahil yakında genişletilebilir” temennisinde bulundu.
Çinli yetkililerle ‘Çin’de BioNTech aşısının genel onay alması perspektifini’ de görüştüklerini aktaran Şansölye, “AB İlaç Kurumu EMA ile daha yakın işbirliği burada yolu açacaktır. Bu şekilde pandemiyle mücadeleye somut katkı sağlamış olacağız” diye ekledi.
Toplam nüfusu 1.4 milyarı geçen Çin’de yaklaşık 900 bin yabancı yaşıyor, bunların yarıya yakınını Avrupalılar oluşturuyor.
Açıklamanın ardından BioNTech hisseleri NASDAQ’ın açılması öncesi yüzde 6.23 artışla 154.30 dolardan işlem görmeye başladı.