enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5977
EURO
36,2410
ALTIN
2.924,08
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C

Patronlar asgari ücrete zamma olumlu bakıyor

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’dan faiz ve enflasyona ilişkin yeni açıklamalar geldi. “Biz politika faizini düşürdük ama borçlanma maliyetini …

Patronlar asgari ücrete zamma olumlu bakıyor
26.04.2022
127
A+
A-

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’dan faiz ve enflasyona ilişkin yeni açıklamalar geldi.

“Biz politika faizini düşürdük ama borçlanma maliyetini düşüremedik” diyen Turan, “Yüksek enflasyon ve döviz ihtiyacı sarmalından kurtulamıyoruz. Dünyada da enflasyon var ama dünyadaki enflasyon yüzde 9-10 civarlarında. Türkiye’de tüketici enflasyonu yüzde 60’ı, üretici enflasyonu yüzde 100’ü geçti” dedi.

Turan, “2021 Ocak’ta 1 liraya mal ettiğiniz bir ürünü bugün 3 liraya mal ediyorsunuz. Bazı şirketlerin ÜFE’leri yüzde 200’ler seviyesinde. İşletme sermayesine ihtiyacınız var” diye konuştu.

“BÜYÜME UĞRUNA ENFLASYON” VURGUSU

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın konuşmalarının satır başları şu şekilde:

Büyüme uğruna enflasyonla mücadeleyi bırakmamamız lazım. Türkiye’nin en önemli önceliği enflasyonla mücadele olmalı. Rekabet ettiğimiz ülkelerin enflasyonu yüzde 7-8 civarında. Bunu yönetmemiz çok kolay değil. Birinci maddemiz enflasyonla mücadele olmalı.

Bir yıl yüzde 11 büyüyüp ertesi yıl yüzde 2 büyüdüğünüz zaman kafalar da karışıyor.

Kırılganlığımızı en aza indirmemiz lazım. Bizim CDS’lerimiz 600’ler seviyesinde. Eş değerlerdeki ülkelerin CDS’i 250’ler civarında.

“UCUZ İŞGÜCÜ VE DEĞERİ DÜŞÜK TÜRK LİRASI İLE İHRACAT YAPMAK 90’LARDA KALDI”

İş dünyasının en büyük beklentisi, öngörülebilir bir ortamın olması. Böyle olmalı ki şirketlerin yatırım iştahı artsın. Yatırımın önünü açacak çok şey yapamadık. Ayrıca Türkiye’de son dönemde emtia enerji fiyatlarının artmasıyla şirketlerin ciddi sermaye ihtiyacı doğmaya başladı.

Turizm gelirleri bu yıl belki beklenen gibi olmayacak. Her dakika, gün içindeki değişimlere adapte olmaya çalışıyoruz. Başkalarının tasarrufunu ithal ediyoruz.

Değersiz TL, ucuz iş gücüyle ihracat 90’larda kalmış bir model.

Türkiye’de ihracatın en çok arttığı dönem kurun stabil olduğu donemdir. Dolayısıyla değersiz TL ve ucuz işgücüyle artan ihracat kalıcı bir politika değil. Ucuz iş gücüyle ihracatı sürdürülebilir bir şekilde artırma şansımız yok. Daha çok teknoloji, daha çok katma değerli üretim yapmamız lazım.

ASGARİ ÜCRETE YIL İÇİNDE ZAM YOLDA

(Gençlerin yurt dışına gitmesiyle ilgili) Bu yetenekleri kaybetmemiz lazım. Neden gidiyorlar sorusuna baktığınız zaman, ekonomik koşullar, siyasi iklim, iş olanakları, eğitim sistemine duyulan memnuniyetsizlik öne çıkıyor. Hepimizin görevi bu gençlerin hayallerini hayata geçirecekleri ülkeyi yaratmak.

(Ücretlerle ilgili) Geçen sene bazı şirketler çalışanlarını desteklemek için düzenleme yaptılar. İş barışı için bunu düşünmemiz, mümkünse enflasyona ezdirmeden süreci geçirmemiz gerek.

(Asgari ücretin yıl ortasında yeniden artırılması tartışmalarına yönelik) Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde bir şeyler yapılması gerekiyorsa yapılmalı. Bu konuda hükümetle görüşmeyi planlıyoruz, sadece bu konuda değil her konuda görüşüyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.