Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Samoa’nın en üst düzey yetkilileriyle ‘ortak çıkarlarla endişelerin’ olduğu konuları görüşerek ve ekonomik …
Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin Samoa’nın en üst düzey yetkilileriyle ‘ortak çıkarlarla endişelerin’ olduğu konuları görüşerek ve ekonomik-teknik işbirliği anlaşması imzalayarak Apia ziyaretini tamamladığı belirtildi.
‘Ortak çıkarlar’
Samoa hükümetinin açıklamasında “Samoa ile Çin Halk Cumhuriyeti, ortak çıkarlar ve taahhütleri hayata geçirecek daha büyük çaplı işbirliği için çalışamaya devam edecek” denildi.
En az 3 resmi belgeye imza attı
Samoa Devlet Başkanı Tuimalealiifano Vaaletoa Sualauvi II ve Başbakanı Fiame Naomi Mataafa ile görüşen Wang başkanlığındaki Çin heyeti, karşılıklı olarak daha sonra belirlenecek projelere yönelik Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması dahil en az 3 resmi belgeye imza attı.
Yeni anlaşmayla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi, ancak görüşmelerde bölgesel barış ve güvenlik, iklim değişikliği, Kovid pandemisinin ele alındığı kaydedildi.
‘Kalkınmamızın anahtarı Pekin’
Samoa tarafı, altyapı, sağlık ve tarım projeleri dahil kalkınmada anahtar ortağının Pekin olduğunu belirtti.
ABD’ye ‘tek taraflılık ve hegemonik zorbalık’ eleştirisi
Wang da her iki ülkenin benzer tarihsel tecrübeler paylaştığını ve kalkınma görevleriyle karşı karşıya olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Halihazırdaki tek taraflılık ve hegemonik zorbalık şartları altında, Çin, Samoa dahil gelişmekte olan ülkelerle birlik ve işbirliğini güçlendirmek, gelişen ülkelerin meşru haklarını birlikte korumak ve gerçek çok taraflılıkta ısrar etmek istemektedir.”
Nisanda Solomon Adaları ile imzalanan güvenlik anlaşmasının Çin’in askeri üs edinebileceği gerekçesiyle ABD ve Avustralya’nın sert tepkisini çekmesi sonrası, bölge turuna çıkan Wang, Solomonlar, Kiribati ve Samoa’nın ardından Fiji’ye geçti.
Fiji’ye çıkarma yapan Avustralya’ya ‘Arka bahçe değiliz’ ikazı
Avustralya’da yeni seçilen İşçi Parti hükümetinin Dışişleri Bakanı Penny Wong da karşı atakta bulunurken, Fiji Başbakanı Frank Bainimarama, ‘Wong ile harika bir görüşme gerçekleştirdiklerini’ açıkladı.
Bainimarama, önceki Avustralya hükümetinin Pasifik ada ülkelerinden ‘arka bahçe’ diye söz etmesine atıfla “Fiji kimsenin arka bahçesi değil, biz Pasifik ailesinin üyesiyiz. En büyük endişemiz de jeopolitik değil, iklim değişikliği. Bu ruhla Dışişleri Bakanı Wong’la Fiji-Avustralya işbirliğini güçlendirmeye yönelik harika bir görüşme yaptım” diye tweetledi.
Çin fobisi seçim kazandırdı
Çin’in Asya-Pasifik’teki nüfuzunu ana kampanya meselesi yaparak seçimi kazanan İşçi Partisi hükümeti, Avustralya’nın Pasifik’teki varlığını artırma kararlılığını vurguluyor. Wong, önceki Başbakan Scott Morrison’ı, ‘Avustralya kıyılarına 2 bin km mesafedeki Solomonlar’ın Çin’le güvenlik anlaşması yapmasına ve böylece Çin’in askeri üssüne dönme ihtimaline seyirci kalmakla, dolayısıyla Pekin karşısında zayıf kalmakla’ suçlamıştı.
Solomonlar’da askeri üs kuracağı iddialarını yalanlayan Çin, bu hafta basına sızan belgeye göre 10 Pasifik ada ülkesine pakt oluşturacak şekilde ekonomi-güvenlik işbirliği anlaşmaları imzalatmaya çalışıyor.