enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6456
EURO
35,1662
ALTIN
2.442,54
BIST
10.727,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
30°C

Pamuk fiyatları 1,5 doların üzerini gördü

Emtia piyasasında merkez bankalarının para politikalarında beklenenden daha şahin adımlar atacağına ilişkin endişeler ve jeopolitik risklerle …

Pamuk fiyatları 1,5 doların üzerini gördü
29.04.2022
138
A+
A-

Emtia piyasasında merkez bankalarının para politikalarında beklenenden daha şahin adımlar atacağına ilişkin endişeler ve jeopolitik risklerle oynaklıklar devam ediyor.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin belirsizlikler, fiyatları yukarı yönlü etkilerken, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin yaptığı açıklamalarla doların güçlenmesi de emtia fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturuyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Çin kaynaklı etkiler emtia piyasalarında satış baskısına neden olmasına karşın, tarım emtiasındaki genel olarak yükseliş eğilimi devam ediyor.

Analistler, jeopolitik risklerle beraber üretim yönelik endişeler ve hava koşullarının tarım emtiasını yukarı yönlü etkilediğini belirtti.

New York Ticaret Borsası’nda işlem gören temmuz vadeli pamuk, 1,5110 dolarla Mayıs 2011’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Pamuk saat 15.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 1,4750 dolar seviyelerinde dengelendi.

Uluslararası Pamuk Komitesi’nin pamukta üretim açığı beklentisinin devam etmesi, pamuk fiyatlarında yükselişe neden olan önemli etkenlerden bir tanesi olarak öne çıkıyor.

Uluslararası Pamuk Komitesi (ICAC), 2021/22 sezonunda küresel pamuk üretiminin yüzde 6 artışla 26,52 milyon ton olacağını tahmin ediyor.

Önceki haftalarda ABD’nin pamuk ihracatının artması da pamuk fiyatlarında sert yükselişlere sebep olmuştu.

DİĞER TARIM EMTİALARINDA KARIŞ BİR SEYİR VAR 

Tarım emtialarında genel olarak yükseliş eğilimi hakim olmasına karşın bugün karışık bir seyir söz konusu.

Bugün Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğdayda yatay bir seyir gözlemlenirken, soya fasulyesinde yüzde 0,4 artış görülürken, mısır ve pirinç yüzde 0,1 azalış kaydetti.

Kahve yüzde 1,6, kakao yüzde 0,4 değer kazanırken, şeker yüzde 0,4 değer kaybetti.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.