enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Pakistan’da ilaç endişesi

The News gazetesindeki habere göre, son 2-3 aydır bipolar rahatsızlığı gibi çeşitli psikiyatrik hastalıkların tedavisinde “en etkili ilaç” olarak …

Pakistan’da ilaç endişesi
21.07.2022
88
A+
A-

The News gazetesindeki habere göre, son 2-3 aydır bipolar rahatsızlığı gibi çeşitli psikiyatrik hastalıkların tedavisinde “en etkili ilaç” olarak bilinen lityum karbonat, piyasada bulunmuyor.

Bu ilacın yanı sıra tüberküloz, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, çocuk ve yetişkinlerde epilepsi tedavisinde kullanılan 60 ilaç da yine eczane raflarında yer almıyor.

Lityum karbonatın kısa sürede tedarik edilmemesi halinde psikiyatri hastalarının intihar edebileceği değerlendirilirken, bu durum endişeye yol açtı.

Başkent İslamabad’daki Pakistan Tıp Bilimleri Enstitüsü (PIMS), Uluslararası Şifa Hastanesi, Lahor’daki Mayo Hastanesi ve Peşaver’deki bazı hastanelerden psikiyatristler de hastalarının bipolar rahatsızlık tedavisi için lityum karbonat bulamadıklarını belirtti.

– Hükümete “ilaçlara yüzde 30-40 zam yapılması” çağrısı

Pakistan İlaç Üreticileri Birliği Başkanı Kadı Mansur Dilaver, piyasada çok sayıda ilacın bulunmadığını kabul ederek, üretim fiyatlarının artması sebebiyle bu durumun yaşandığını ifade etti.

Dilaver, Pakistan rupisinin değer kaybının bu tür önemli ilaçların üretim maliyetinin artmasında en önemli etken olduğunu dile getirerek, ham madde, yan ürünler, ulaşım ve diğer maliyetlerin de arttığını vurguladı.

Bu durumun çok sayıda ilacın üretilmesini imkansız hale soktuğunu belirten Dilaver, hükümetin ilaçlara yüzde 30-40 oranında zam yapmadıkça ilaç sıkıntısının devam edeceğini kaydetti.

Pakistan rupisi, ülkede mali yıl başlangıcı olan 1 Temmuz 2021’den bu yana dolar karşısında yüzde 35’in üzerinde değer kaybetti.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.