enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6507
EURO
36,3254
ALTIN
2.939,97
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Açık
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
14°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C

Özellik ‘Ödünç Alıp’ Duran Meta’nın Sorunu Ne?

Günümüzün en büyük iki sosyal medya platformu olan Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, uzunca bir süredir zirvede kalabilmek için aslında …

Özellik ‘Ödünç Alıp’ Duran Meta’nın Sorunu Ne?
11.08.2022
111
A+
A-

Günümüzün en büyük iki sosyal medya platformu olan Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, uzunca bir süredir zirvede kalabilmek için aslında basit bir taktik uyguluyor: Yeni trend olan tüm özellikleri ve uygulamaları kopyalamak. Günümüzde de aslında bunun en büyük ve en tartışılan örneklerini görüyoruz.

Facebook ve Instagram, günden güne TikTok’a benzemeye devam ederken ve bu durum tepki çekerken, bu durum da aslında bizlere Meta’nın son yıllarda büyük bir kriz içinde olduğunu gösteriyor. Şirket, yeni ve orijinal bir fikir bulmakta zorlanıyor ve yeni fikirlerin pek çoğu aslında irili ufaklı girişimlerden ‘ödünç alınıyor’.

Meta, artık gelecek trendleri kendisi belirleyemiyor mu?

Geçmişe dönecek olursak Meta, 2015 yılında ‘Tarihte Bugün’ özelliğini kullanıma sunmuştu. Bu özellik, aslında o dönem yeni yeni popülerleşen Timehop isimli bir uygulamanın özelliğiydi. Yine bu ödünç almaların en büyük örneği ise 2016 yılında kullanıma sunulan Instagram hikâyeleri idi. Hikâyeler, Snapchat’in o dönemki ana amacının doğrudan alınmasıydı.

Tüm bu örnekler ve güncel örnekler göz önüne alındığında, Meta’nın bunu yalnızca kendisine rakip olabilecek platformları engellemek için uyguladığı görülebiliyor. Fakat aynı zamanda güncel olarak gördüğümüz TikTok’tan özellik alma girişimleri ise bu hikâyenin devamına işaret ediyor.

Önceden liderliğini koruyan Meta, günümüzde bunu bulunduğu mevkiyi kaybetmemek, rakiplerinin yerine geçmek ve daha fazla kullanıcı kaybetmemek için yapıyor. Ayrıca yine güncel trend olan özellikleri uygulamalarına eklemesi, Meta’nın sosyal medya trendlerini ve insanların yeni sosyal medya beklentilerini tahmin etmekte zorlandığını gösteriyor.

Meta’nın özellik ödünç alarak ilerlemesinin ne kadar sağlıklı olduğu da uzunca bir süredir tartışılmaya devam eden bir konu. En güncel açıklamalardan birini yapan analist Laura Needham ise bu konudaki fikrini, Meta’nın TikTok’a karşı kazanıp kazanmayacağı fark etmeksizin Meta bir gün kaybedene kadar rakipleriyle olan bu mücadelesinin süreceğini paylaştı.

Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sizce Meta’nın sonu nereye varacak? Yorumlar bölümünde fikirlerinizi belirtmeyi unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.