Türkiye’nin global kara sistemleri üreticisi Otokar, ülkemizin ilk ağır sınıf insansız kara aracı ALPAR’ı ilk kez IDEF23’te sergiliyor.
– Türkiye’nin global kara sistemleri üreticisi Otokar, ülkemizin ilk ağır sınıf insansız kara aracı ALPAR’ı ilk kez IDEF23’te sergiliyor.
– Türkiye’nin ilk yerli motorlu 8×8 zırhlı aracı ARMA II ilk defa IDEF’te görülecek.
– ARMA II 8×8’in yeni varyantı ARMA II 8×8 Mobil Onarım ve Kurtarma Aracı ve AKREP II R Keşif ve Gözetleme Aracı fuarda ilk kez sergilenecek araçlar arasında yer alıyor.
– Otokar standında ARMA 6×6 Zırhlı Personel Taşıyıcı, AKREP II zırhlı araç ailesinin dizel versiyonu ile Otokar’ın paletli zırhlı muharebe aracı TULPAR iki farklı kule sergileniyor. Stantta COBRA II’nin Zırhlı Acil Müdahale Ambulansının yanı sıra COBRA II Zırhlı Personel Taşıyıcı ve URAL Zırhlı Personel Taşıyıcı da tanıtılıyor.
– Otokar’ın tanıttığı sistemler arasında ayrıca Türkiye’de ilk kez tanksavar füze entegrasyonu yapılmış olan 30 mm kule sistemi yer alıyor. MIZRAK, ARMA II aracı üzerinde sergileniyor.
Koç Topluluğu şirketlerinden Türkiye’nin global kara sistemleri üreticisi Otokar; 25-28 Temmuz 2023 tarihlerinde 16’ncı kez düzenlenen IDEF 2023 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda dünya çapında tanınan askeri araçları ve kule sistemleriyle yerini aldı. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen fuarda Otokar, farklı özellik ve kabiliyetlere sahip 11 askeri aracını, kule sistemlerini sergilerken ARMA 8×8 Sürücü Nişancı Eğitim Simülatörünü de kullanıcılarına tanıtıyor. Otokar’ın ARMA 8×8 Alçak İrtifa Hava Savunma Aracı ve ARMA 6×6 HPEM Aracı da fuar boyunca Aselsan standında sergileniyor.
Kuruluşunun 60’ıncı yılını kutlayan Otokar, ürün gamına kattığı yeni nesil zırhlı araçları ile yine fuara damgasını vuracak. Otokar standını ziyaret eden kullanıcılar, geniş ürün yelpazesinin yanı sıra şirketin yeni kara sistemleri çözümlerini de ilk kez görme imkânı bulacak. Bölgenin en büyük organizasyonunda Türkiye’nin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı Otokar ALPAR, Türkiye’nin ilk yerli motorlu 8×8 aracı ARMA II sergilenirken, ARMA 8×8’in Mobil Onarım ve Kurtarma Aracı varyantı ile AKREP II R Keşif ve Gözetleme Aracı da ilk kez kullanıcılara gösterilecek.
“ÜLKEMİZ İÇİN HER ZAMAN GÖREVE HAZIRIZ”
Otokar’ın kara sistemlerinde Türkiye’nin en deneyimli şirketi olduğunu belirten Genel Müdür Serdar Görgüç; “Türk ordusu ve güvenlik güçleri dahil olmak üzere 5 kıtada 40’tan fazla dost ve müttefik ülkede, 33 bine yakın askeri aracımız görev yapıyor. Global ölçekteki bilgi birikimimiz, mühendislik başarımız, Ar-Ge ve teknoloji kabiliyetimiz ile kullanıcılarımıza en iyi ürün ve hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Günümüz ve gelecek tehditlere karşı etkin çözümlerimizle kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz” dedi.
Otokar’ın Türkiye’de ve dünyada farklı iklim ve coğrafyalarda edindiği deneyimleri araç geliştirme çalışmalarına yansıtmaktan gurur duyduklarını belirten Serdar Görgüç şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanında düzenlenen savunma sanayii fuarlarına katılarak ürün, hizmet ve kabiliyetlerimizi sergiliyoruz. IDEF’in yeri ise bizde ayrı. Her yıl kullanıcılarımızı ilklerimizle karşılıyoruz. Bu yıl Türkiye’nin ilk ağır sınıf paletli İnsansız Zırhlı Aracı ALPAR ile yerli motorlu ARMA II 8×8 ile öncülüğümüzü sürdürüyoruz. Yine ARMA II 8×8 ve AKREP II’nin yeni varyantları fuarın en yenilikçi araçları olacak. Otokar olarak, teknoloji transferi ve yerel üretim kabiliyetimizle de dikkat çeken bir şirket olmanın yanı sıra, ülkemizin kara sistemleri alanında öncü bir rol üstlenerek, ürünlerimiz, mühendislik kabiliyetimiz, üretim imkanlarımız ve deneyimimizle her zaman göreve hazırız.”
“HEDEFİMİZ ÜLKE İHRACATINA OLAN KATKIMIZI SÜRDÜRMEK”
Cirosunun yüzde 7’sini araştırma geliştirme faaliyetlerine ayıran Otokar’ın başarısının temelinde sürekli kendini geliştirme ve yeniliklere öncülük etme anlayışı olduğunun altını çizen Görgüç, “Son 10 yılda 2,1 milyar TL’lik Ar-Ge harcaması gerçekleştirdik. Üstün tasarım, test ve üretim kabiliyetlerimiz sayesinde, kullanıcılarımızın sürekli değişen gereksinim ve ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilme yeteneğine sahibiz. Sahip olduğumuz tasarım, geliştirme, teknoloji ve mühendislik kabiliyetlerimizle küresel ölçekte dünya devleriyle yarışıyoruz. 2022 yılında savunma sanayii ciromuz içinde ihracatın payı ise yüzde 99 olarak gerçekleşti. Fuar süresince mevcut kullanıcılarımızla olan iş birliklerimizi geliştirirken, potansiyel kullanıcılara kara sistemleri alanındaki kabiliyetlerimizi tanıtacağız. Hedefimiz Türkiye’nin öncü kara sistemleri üreticisi olarak global pazarlarda ürün, Ar-Ge, teknoloji transferi kabiliyetlerimizle ülke ihracatına olan katkımızı sürdürmek” açıklamasını yaptı.
TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİ İÇİN BİR İLK: ALPAR
İnsansız olarak tasarlanmış ilk ağır kara aracı olan ALPAR, Türkiye savunma sanayisi için bir ilk olma özelliğini taşıyor. Silahlı Kuvvetlerin robotik ve insansız kara aracı ihtiyacını karşılamak üzere, muharebe sahasında insanlı ve insansız unsurlarla beraber görev icra edebilecek şekilde insansız bir platform olarak geliştirilen ALPAR’ın, 15 ton azami yüklü ağırlığı bulunuyor. Otonom ve yapay zeka sistemlerle muharebe sahasında personel riskini azaltmak, sahadaki personel sayısını düşürmek, görev başarısını artırmak, insansız hava araçları ve muharebe sahasındaki diğer unsurlar ile haberleşerek etkinliği artırmak için çözüm olarak geliştirilen ALPAR, otonom ve uzaktan komuta ile görev yapabiliyor. Düşük termal izi, uçakta taşınabilme özelliği ve hızlı değiştirilebilen batarya altyapısı ile dikkat çeken ALPAR, bünyesinde taşıyabildiği bir mini insansız kara aracı sayesinde görev kabiliyetini de arttırıyor. İleri keşif, gözetleme gibi görevler ile ateş destek aracı, lojistik destek aracı, hava savunma aracı, tanksavar aracı gibi farklı görevlere uygun modüler bir tasarıma sahip olan ALPAR’ın çevre algılama ve karar verme algoritmaları yerli imkânlarla geliştirildi. Seri hibrit elektrikli tahrik yapısıyla tamamen sessiz görev yapabilen ALPAR, Otokar tarafından geliştirilen Adaptif Sürüş Destek Sistemleri’ni üzerinde barındırıyor. Otokar, IDEF’te ALPAR aracının keşif ve gözetleme görevleri için geliştirilmiş varyantını Aselsan 25mm NEFER L kule ve Aselsan’nın diğer görev ekipmanları ile sergiliyor.
TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ MOTORLU 8×8 ZIRHLI ARACI: ARMA II
Otokar, günümüzde sıkça rastlanan asimetrik tehditleri de göz önüne alarak geliştirilen ARMA II 8×8, MIZRAK 30 OMTAS Kule ile IDEF23’te yer alıyor. ARMA II, dünyada kendi sınıfındaki en yüksek balistik, mayın ve el yapımı patlayıcı (EYP) korumasını, yüksek arazi kabiliyetiyle birlikte optimum şekilde sunuyor. 40 ton azami yüklü ağırlığa sahip araç muharebe koşullarında daha fazla taşıma kapasitesi, daha fazla koruma özelliklerinin yanı sıra 120mm kalibreye kadar ağır silah sistemlerinin entegrasyonuna imkân veriyor. ARMA II, Türkiye’nin ilk yerli motorlu 8×8 zırhlı aracı olma özelliği taşıyor. Yüksek teknolojiye sahip bir araç olan ARMA II’de 12.7 litre, 6 silindirli, turbo dizel, 720 BG gücünde motor yer alıyor. Üç yıllık çalışma sürecinin ardından tüm testleri başarıyla geçen ARMA II, zırhlı muharebe aracından zırhlı personel taşıyıcıya; komuta kontrol aracından hava savunma görevlerine kadar pek çok farklı göreve uygun bir platform sunuyor. Büyütülebilen gövde ana yapısının sağladığı ilave hacim ile hem bakım-onarım hem de ambulans gibi çeşitli görevleri de yerine getirebilen sınıfının en üstün aracı olma özelliğini taşıyor.
KEŞİF VE GÖZETLEME GÖREVİ İÇİN “AKREP II R”
Otokar, düşük silueti, çevikliği ve arazi kabiliyeti ile kullanıcıların dikkatini çeken AKREP II’nin yeni varyantı AKREP II R’de, IDEF23 süresince incelenebilecek yeni araçlar arasında yer alıyor. İleri keşif ve gözetleme aracı olarak geliştirilen araç, düşük silueti ile muharebe sahasına yakın bölgede keşif ve gözetleme faaliyetlerini kolaylıkla icra edebilecek, aynı zamanda elde ettiği bilgiyi muharebe sahası yönetim sistemi ile üzerindeki uydu haberleşme sistemi sayesinde bir komuta kontrol merkezine gönderebilecek kabiliyete sahip. Keşif ve gözetleme sistemi, gövde içerisine gömülmüş yükselen direk sayesinde, kullanılmadığında tamamen aracın içine gizlenebilecek şekilde entegre edildi. Ayrıca uzaktan komutalı silah sistemi sayesinde yakın muharebe sahasında kendini koruma ve/veya tespit edilen hedefleri imha görevlerini yerine getirebiliyor. 3 personel kapasitesine sahip araca eklenebilecek KBRN koruma donanımı, yardımcı güç grubu ve diğer destek ekipmanları sayesinde, araç personeli muharebe sahasında günlerce görev yapma kabiliyetine sahip oluyor. Fuar süresince AKREP II R 4×4 Keşif ve Gözetleme Aracı Keskin Kule ile sergilenirken, AKREP II’nin 4×4 Zırhlı Keşif Gözetleme ve Silah Platform Aracı ise 90 mm Kule ile yine Otokar standında yer alacak.
ARMA II’NİN MOBİL ONARIM VE KURTARICI ARACI VERSİYONU İLK KEZ IDEF’TE
ARMA II 8×8’in Mobil Onarım ve Kurtarıcı Aracı versiyonu, 720 BG gücünde bir motora sahip olup, muharebe sahasında birlikte görev yaptığı hasar görmüş, devrilmiş, batmış paletli ve tekerlekli zırhlı araçların kurtarılması, her türlü bakım, onarım ve çekerek kurtarma faaliyetlerinin icrası, zemin düzeltilmesi ve engellerin kaldırılması faaliyetlerini süratli bir şekilde yerine getirebilliyor.
Otokar’ın mevcut 8×8 araçları ile eşdeğer koruma seviyesine sahip olan araç, muharebe koşullarında araçları güvenli bir şekilde kurtarma görevi sırasında mürettebatını da en yüksek tehditlerden korumak için tasarlandı. Aracın önüne monteli dozer bıçağı ile; mevzi hazırlama, çukur ve hendek kapama gibi operasyonlar gerçekleştirebiliyor. Uzun ve yüksek kapasiteli bom vinci ile; zırhlı araçların kule ve güç grubunu en zorlu koşullarda kaldırabiliyor ve lojistik araçlarına aktarabiliyor. Araca özel tasarlanmış kaldırma ve çekme donanımı sayesinde, birinci aksı eksik başka bir 8×8 aracı sahada çekerek, taşıyıcı bir treyler üzerine çıkartabilecek kapasiteye sahip. Yüksek kapasiteli ve uzun halatlı ana kurtarma vinci, sahada hasarlı araçları, uzun mesafeden güvenli bölgeye çekebiliyor. Otokar, ARMA II 8×8’in Mobil Onarım ve Kurtarıcı Aracı versiyonunu ilk defa IDEF 2023 fuarında sergiliyor.
Otokar, standında ARMA ailesinden ARMA 6×6 aracını da Sarp Zafer Kule ile sergiliyor. ARMA araçları bugün sınıfında dünyanın önde gelen zırhlı muharebe araçları arasında yer alıyor. ARMA, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak çok kısa bir sürede çok farklı iklim ve arazi deneyimleri elde etti ve yüksek satış adedine ulaştı. Halihazırda 500’den fazla Otokar ARMA aracı dünyanın farklı ülkelerinde değişik görevlerde kullanılıyor. Bugüne kadar bataklıklardan çöllere, yoğun kış şartlarından tropik iklimlerine kadar dünyanın pek çok coğrafyasında farklı kullanıcıların zorlu testlerinden geçen ARMA, modern orduların beka kabiliyeti, koruma seviyesi ve hareket kabiliyeti isterlerine günümüz muharebe koşullarına uygun bir çözüm sunuyor. Yüksek muharebe ağırlığı ve geniş iç hacim sunan ARMA ailesi düşük silueti ile de dikkat çekiyor.
YENİ NESİL ZIRHLI MUHAREBE ARACI: TULPAR
Otokar’ın dünyaca tanınan zırhlı araçları arasında son yıllarda en çok dikkat çeken aracı arasında yer alan TULPAR, iki versiyonuyla IDEF23’te sergileniyor. TULPAR Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracı, hareket kabiliyeti, yüksek ateş gücü ve beka özellikleri ile dikkat çekiyor. Gelecekte ortaya çıkabilecek gereksinimlere cevap verebilecek şekilde 28.000 kg ile 45.000 kg arasında genişleme potansiyeline sahip çok amaçlı paletli araç olarak tasarlanan TULPAR modüler tasarım yaklaşımı, farklı konfigürasyonlar için ortak gövde yapısı ve ortak alt sistemler kullanılabilmesini sağlıyor. TULPAR’ın farklı araç konfigürasyonlarının ortak alt sistemler ile görev yapabilmesi kullanım esnekliğini artırıyor. En sert iklim koşullarında ve ağır arazi şartlarında test edilen TULPAR, tehditlere göre yapılandırılabilen ve ölçeklendirilebilen modüler zırh teknolojisi ve zırh yapısı ile sınıfının en üstün balistik ve mayın korumasına haiz. Araç, 105 mm’ye kadar yüksek ateş ve tahrip gücü gerektiren görevlerde etkin çözüm sunarken üstün hareket kabiliyeti sayesinde Ana Muharebe Tanklarının ağırlıkları nedeniyle görev yapamadığı arazi koşullarında, dar sokaklar ve hafif köprülerin yer aldığı meskûn mahallerden ağaçlık arazilere kadar her türlü muharebe ortamında görev yapabiliyor. Otokar, IDEF’te TULPAR paletli zırhlı aracını hem Cockerill 3105 tipi 105 mm silahlı kule hem de Aselsan 35mm topa haiz KORHAN Kule sistemleriyle sergiliyor.
COBRA II İKİ AYRI VARYANTI İLE SERGİLENİYOR
COBRA II 4×4 taktik tekerlekli zırhlı aracı yüksek koruma ve taşıma seviyesi ve büyük iç hacmi ile öne çıkıyor. Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra komutan ve sürücü dahil 10 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip COBRA II, balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı üstün koruma özelliği sayesinde üst düzey güvenlik sunuyor. En zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek performans sağlayan COBRA II ihtiyaç duyulan farklı görevlere kusursuz uyum sağlıyor. Geniş silah entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları sayesinde özellikle tercih edilen COBRA II, Türkiye’de ve ihracat pazarlarında sınır koruma, iç güvenlik ve barış koruma harekatları da dahil birçok görevi başarıyla sürdürüyor. COBRA II aynı zamanda, sahip olduğu modüler yapı sayesinde personel taşıyıcı, silah platformu, kara gözetleme radarı, KBRN keşif aracı, komuta kontrol aracı ve ambulans olarak da görev alabiliyor.
Otokar, IDEF23’te COBRA II’nin Araç Üzeri İHA İstasyonu bulunan Zırhlı Personel Taşıyıcı versiyonun yanı sıra COBRA II Zırhlı Acil Müdahale Ambulansı sergiliyor.
Fuarda görülebilecek COBRA II Zırhlı Personel Taşıyıcı aracında DASAL ürünü olan bir Araç Üzeri İHA İstasyonu bulunuyor. Geliştirilen teknoloji sayesinde, diğer araç üzeri çözümlerin aksine, İHA 30 km/h hıza kadar seyir halindeki araçtan kalkış / iniş yapabiliyor. İHA tarafından elde edilen görüntüler araçtaki Yer Kontrol İstasyonu’na kablosuz olarak aktarılıyor. Sistemin en önemli özelliği, İHA’da bulunan bataryanın istasyonda halihazırda şarj edilmiş olan başka bir batarya ile 1 dakikadan daha kısa sürede otomatik değiştirilmesi. Bu sayede İHA, kullanıcı güvenliğini riske atmadan daimî uçuş performansı ile kesintisiz görev ve uçuş yetkinliğini araç seyir halinde de sağlıyor.
COBRA II Zırhlı Acil Müdahale Ambulansı, mayın ve balistik koruması altında üst seviyede arazi kabiliyeti sunarken standart bir acil durum ambulansı ile yapılabilecek tüm müdahaleleri yapabiliyor. Balçık, çamur gibi farklı zeminlerde bile yüksek performans göstererek, muharebe sahasının içlerine kadar girip tehlikeli bölgede yaralı kurtarma ve acil müdahale görevlerini yerine getirilebiliyor. Standart COBRA II’ya kıyasla yükseklik ve genişliği ambulans görevine uygun olarak artırılan ve geniş iç hacim sağlanan araçta arka kapı, ambulans kullanımı için özel olarak rampa kapı şeklinde tasarlandı. Araç sürücü, komutan, medikal personel haricinde ‘2 oturan ve 1 yatan’ veya ‘2 yatan’ hasta alabilecek şekilde iki farklı konfigürasyona sahip.
İÇ GÜVENLİK GÖREVLERİ İÇİN URAL 4×4
Otokar’ın fuardaki diğer bir ürün ise URAL Zırhlı Personel Taşıyıcı. Yenilikçi bakış açısının özgün bir ürünü olan URAL platformu, farklı kullanıcıların değişik konfigürasyonlardaki 4×4 zırhlı veya zırhsız taktik araç ihtiyaçlarının, çok yönlü ve modüler bir çözüm ile karşılanabilmesi amacıyla tasarlandı. Modüler yapısı ve ölçüleri sayesinde, farklı görevlerin gerektirdiği ekipman, silah sistemleri ve konfigürasyona kolaylıkla adapte edilebilen URAL platformunun, kullanıcı isteklerine göre uyarlanmış versiyonları halen yurt içi ve yurt dışında pek çok görevde kullanılıyor. Otokar URAL 4×4, Açık Kule sistemi ile tanıtılıyor.
KULE SİSTEMLERİNDE YENİ KABİLİYET
Otokar’ın tanıttığı sistemler arasında bir ilk daha yer aldı. Türkiye’de ilk kez bir 30 mm kule sistemi üzerine tanksavar füze entegrasyonu yapıldı. Otokar’ın MIZRAK 30 kulesine Roketsan OMTAS lançer entegre edilerek, ülkemizde üretilen 30mm topa haiz bir kule sistemine tanksavar füze kabiliyeti ilk kez kazandırıldı. Her türlü zırhlı araç üzerine entegre edilen MIZRAK kulesi artık orta kalibreli top ve tanksavar füze kabiliyeti ile zırhlı piyade muharebe araçları için çok etkin bir çözüm oluşturuyor.
IDEF’TEKİ DİĞER ARMA VARYANTLARI
IDEF Fuarı’nda ayrıca ARMA aracının iki farklı varyantı 6×6 ve 8×8 platformları üzerinde sergileniyor. Otokar’ın ARMA 8×8 Alçak İrtifa Hava Savunma Aracı ve ARMA 6×6 HPEM Aracı da fuar boyunca Aselsan standında görülebilecek.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı