Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine göre, yurt içinde satılmak üzere yapılacak araç ithalatlarında, vergi dairesinden ”Motorlu Araç Ticareti İle …
Ticaret Bakanlığı’nın genelgesine göre, yurt içinde satılmak üzere yapılacak araç ithalatlarında, vergi dairesinden ”Motorlu Araç Ticareti İle İştigal Edildiğine Dair Belge” alınması zorunlu olacak. Söz konusu belge olmadan ithalat yapılamayacak.
İthalatçı hakkında ”gümrük idarelerince adli makamlara intikal ettirilmiş bir fiil ya da ithalat işleminin olmaması” istenecek. Taşıtların ”kullanma” amacıyla ithal edilmek istenilmesi halinde de, taşıtların aktife alınması ve tescil işlemlerinin yapılması gerekecek.
Kullanma amacının tespit edilemediği veya muvazaalı olduğu değerlendirilen işlemlerde ise ”Kayıt ve Tescile Tabi Taşıtların İthalatında ÖTV Aranmaksızın İşlem Tesisi İçin Motorlu Araç Ticareti ile İştigal Edildiğine Dair Belge” istenecek.
Genelgeye göre, 1 Ağustos 2022’den önce Türkiye’ye sevk edilmek üzere taşıma belgesi düzenlenerek yüklemesi yapılmış olan veya bu tarihten önce Türkiye gümrük bölgesine gelmiş olan araçlar için ise 3 Mart 2022’den önce vergi dairesi müdürlüğünce geçerliliği devam eden bir yazı alınması ve ithal edilen araç ile ilgili olarak adli makamlara intikal ettirilmesi gereken bir tespit bulunmaması koşuluyla ithalat işlemine izin verilecek.
6+6 DÜZENLEMESİ
Öte yandan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sıfır kilometre araçların satın alındıktan sonra hiç kullanılmadan daha yüksek fiyattan satılarak yaratılan fırsatçılığı önlemek için, ikinci el otomobillere ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satılamama kısıtlaması getirecekleri duyurmuştu. Peki bu düzenlemenin duyurulması piyasada ne gibi değişiklikler yarattı? İşte detaylar…
Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un geçtiğimiz hafta ikinci el araç satışına yönelik bir kısıtlama getirileceğini açıklaması, otomotiv sektörünün gündemine oturdu. Bakan Muş, sıfır kilometre araçların satın alındıktan sonra hiç kullanılmadan daha yüksek fiyattan satılarak yaratılan fırsatçılığı önlemek için, ikinci el otomobillere ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmeden satılamama kısıtlaması getirecekleri duyurmuştu. Sektör yetkilileri, ‘6+6’ olarak anılan söz konusu uygulamanın fırsatçılığı önleyeceğini belirtirken, bu sayede ikinci el araç fiyatlarının da değişeceğini belirtti.
”PİYASADA ŞU AN RAHATLAMA VAR”
İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
”Piyasada şöyle bir etki görülmeye başlandı. Araç tedariki anlamında hem bayilerde hem ikinci el otomobillerde şu anda bir rahatlama var. Burada tabi ki önemli etkenlerden birisi de faizlerin yüksek olmasından dolayı al sat diye tabir ettiğimiz kişilerin de sektörümüzden bir miktar elini çekmesi de bunda etkili oldu.
“FİYATLAR DENGELENECEK”
İnşallah bu yeni yönetmeliğe bu al-satçıların da eklenmesi bizim sektör temsilcileri olarak en büyük isteğimizdir. Bunlar tamamen piyasadan elini çektiğinde, bunlara bir cezai müeyyide uygulandığında piyasada araç sayısının da bollaşacağını, araya değerinde ulaşacağı enflasyonist ortamda rakamların giderek arttığı dönemde fiyatların dengeleneceği şeklinde artıları olacaktır.
Bizim en büyük isteğimiz ve arzumuz çıkacak olan kanuna kayıt dışı diye tabir ettiğimiz kişilerin dahil edilmesidir. Bunlara bir cezai müeyyide uygulanmasıdır. Bu şekilde piyasada bir rahatlama çok daha belirgin bir şekilde gözükecektir.
Biz öyle kişilerle karşılaşıyoruz ki garajında veya iş yerinde bayide olmayan araçların her renginden bulunduran kişilerle karşılaşıyoruz. Önemli olan bu kişilerin bu araçları stoklamasını engelleyip bunların piyasaya sürülmesini sağlamaktır. Bu da kayıt dışılığın önüne geçmekle mümkün oluyor.
SIFIR ARAÇ FİYATLARINDA BİR DÜŞÜŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?
Eğer sıfır araç satışlarında bir düşme olursa ki şu anda düşüş eğiliminde. Burada sıfır araç satışlarıyla ilgili çeşitli kampanyalara gelebilir. Distribütörler kampanya yapabilir buradan kar marjından fedakarlık edilip indirime gidilebilir. Vadelendirmede çeşitli kampanyalar düzenlenip araç piyasasının önü açılabilir.
İkinci elde öngörümüz 1 aya kadar sonra tekrar satış adetlerinin yukarıya doğru çıkmasını bekliyoruz. Krediye erişim rahatladığında ve insanlar tatilden dönüp tekrar iş hayatına başladığında araba ihtiyaçlarını tekrar gündeme alacaklar. Yaz bittikten sonra biz tekrar araç satış rakamlarının yükseleceğini bekliyoruz.”