enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2985
EURO
34,7597
ALTIN
2.410,10
BIST
10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
17°C
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
09:38 Mersin’de yeni yollar açılıyor
09:37 Düzce’de kumarhane baskını yapıldı
09:36 Güneydoğu’ya ‘kuvvetli yağış’ uyarısı!
23:26 31 Mart Yerel Seçimlerinde yeniden Nevşehir Belediye Başkanı seçilen Rasim Arı, bir yandan belediye hizmetlerine ilişkin saha incelemelerini sürdürürken bir yandan da tebrikleri kabul ediyor
23:25 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Nejdet Ersan Parkı’nda incelemelerde bulundu
20:27 Başkan Mutlu Hıdırellez Şenliği’ne katıldı ‘Hepimizin gönlündeki dilekler gerçek olsun’
20:26 Çorlu Belediyesi Hibe Projesi İçin İmzalar Atıldı
20:25 Kayalar Kimya Paintistanbul & Turkcoat Fuarı’na Hazır!
19:07 Son 21 yılda 5 bin 500 evdat yadigarı ayağa kaldırıldı
19:06 Irak’ın kuzeyine hava harekatı: 16 terörist etkisiz!
18:54 İBB’nin köklü kuruluşu İSKİ, en son 2016 yılında güncellenen dijital altyapısını, yaklaşık 1 milyar liralık bir yatırımla yeniledi ve yenilemeye devam ediyor
18:52 Erol Başkan’dan yeni uygulama
18:36 KAAN ikinci kez gökyüzünde
18:06 İSKİ’den dijital dönüşüme devam
17:55 Başkan Özyiğit, “2 ayda 17 bin 500 metrekarelik alanı Belediyemize kazandırdık”
17:51 Malatya’da karayolu trafik haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor
17:50 “YESAŞ’ın marka değerini artıracağız”
17:25 Başkan Mutlu: Konak’a somut işler yapmaya geldim
17:13 Edremit Belediyesi yol çalışmalarına hız verdi
17:11 Ayvalık’ta Baharın Müjdecisi Hıdırellez Büyük Bir Coşkuyla Kutlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orman Yangınları Neden Olur? Alınabilecek Önlemler

2021 yılının yaz ayları ülkemiz için kabus gibi geçti. Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok farklı noktasında orman yangınları …

Orman Yangınları Neden Olur? Alınabilecek Önlemler
21.05.2022
129
A+
A-

2021 yılının yaz ayları ülkemiz için kabus gibi geçti. Ege ve Akdeniz başta olmak üzere Türkiye’nin pek çok farklı noktasında orman yangınları yaşandı. Bazıları saldırı bazıları da doğal kaynaklı olan bu yangınların maalesef devamının geleceği düşünülüyor çünkü Dünyamızın iklimi değişiyor. İnsanlığı bundan sonra çok daha kurak ve nemin az olduğu yaz ayları bekliyor. Peki ne yapacağız?

Orman yangınlarına karşı alınacak önlemlerin büyük bir bölümü devlet kurumlarının sorumluluğunda çünkü yaşanan yangınlar insan eliyle söndürülecek türden değil. Yine de evlerimizin etrafında alacağımız bazı basit önlemler ile en azından kendi can güvenliğimizi koruyabiliriz. Yangınların pek çok farklı nedene bağlı olarak çıkabileceğini düşünürsek engellemek epey zor. Gelin orman yangınları neden olur yakından bakalım ve alabileceğimiz bazı önlemleri görelim.

Orman yangınları neden olur? Sebepleri:

Dikkatsizlik ve ihmal
Güvenlik tedbiri olmadan ormanda ateş yakmak
Ormanda yakılan ateşin söndürülmemesi
Sönmemiş kibritin ve sigara izmaritinin yere atılması
Ormanda ot ve anız yakılması
Aydınlatma amacıyla ormanda ateşle dolaşmak
Camların ve cam kırıklarının ormana atılması
Çocukların ateşle oynaması
Kasıtlı başlatılan yangınlar
İklim şartları
Orman yangınlarına karşı alabileceğiniz önlemler

Dikkatsizlik ve ihmal:

Akdeniz ve Ege bölgesindeki gibi yangına meyilli bölgelerde pek çok yangın kulesi vardır. Maalesef bazen buradaki çalışanların ihmalleri olabilir. Daha da önemlisi vatandaşın dikkatsizliği orman yangınlarına neden olabilmektedir. Büyüme potansiyeli olan ufak bir yangın gördüğünüzde bile 177 numaralı orman yangın ihbar hattını arayarak bilgilendirme yapın.

Güvenlik tedbiri olmadan ormanda ateş yakmak:

Evet mangalcılar, bu madde sizin için. Ormanda yiyip içmek keyifli vakit geçirmek güzeldir ama reçinesi bile yanıcı olan ağaçların altında ve kuru otların yanında ateş yakmak hiç doğru değil. Tüm belediyelerin bu tür mangal etkinlikleri için oluşturdukları özel park alanları var, lütfen bunları kullanın. Çünkü ormanda ateş yakmak ustalık ister ve pek çok kişi bu konuda bilgisizdir.

Ormanda yakılan ateşin söndürülmemesi:

Diyelim bir şekilde ormanda ateş yaktınız, işler yolunda gitti ve ormanı yakmadınız. Peki ya söndürme? Pek çok kişi yaktığı ateşe biraz su dökerek ya da toprakla kapatarak söndürdüğünü düşünüyor ama ateş bu, kolay sönmez. İlla ateş yakacaksanız ağaçlar ve kuru otlardan uzak bir noktaya hafif bir çukur açarak yakın. İşiniz bitince bol su ile söndürüp üstünü otsuz toprakla örtün.

Sönmemiş kibritin ve sigara izmaritinin yere atılması:

Aklı başında olan hiç kimse zaten ormanın ortasına yanan kibrit ya da izmarit atmayacaktır ama ya yoldan geçenler? Arabayla ya da yürürken elinizdeki sigarayı söndürmeden şöyle bir fırlattığınız zaman nereye gideceğini bilemezsiniz. O izmarit ya da kibrit kuru kuru otların ya da çalıların içine düştüğü anda orman yangınları kaçınılmazdır.

Ormanda ot ve anız yakılması:

Tarım bölgelerinde toprağı temizlemek için istenmeyen otlar toplanır ve yakılır. Aynı şekilde hasat sonrası ekinin kök ve sapları da toprağı temizlemek için yakılır, buna anız yakmak denir. Ziraat mühendisleri tarafından da artık önerilmeyen bu yakma işlemleri ormanın yakınında yapıldığı zaman ortaya çıkan büyük alev nedeniyle orman yangınları kaçınılmazdır.

Aydınlatma amacıyla ormanda ateşle dolaşmak:

Mutlaka orman içinde meşaleyle gezmekten bahsetmiyoruz. Bazı bölgelerde orman ile yaşam yerleri oldukça yakındır. Isınmak ve aydınlatmak amacıyla yakılan kontrolsüz ateşler, orman yangını çıkarabilirler. Mum, gaz lambası ve benzeri araçlar gibi ateş ile aydınlatma sağlayan araçlar kullanarak ormanda gezmek de bu nedenlerden bir tanesidir.

Camların ve cam kırıklarının ormana atılması:

Temel fizik bilgisidir. Cam, ışığı toplar ve tek bir nokta haline getirir. Bu tek noktada yüksek ısı vardır. Dağınık güneş ışığı bir cam ya da cam kırığı ile toplanıp da mercek etkisi ile sürekli otlara, çalılara ya da bir ağaca yansıdığı zaman ortaya çıkan ısı nedeniyle kolayca alev alır. Ufak bir alev, kısa sürede koca bir orman yangınına dönüşebilir.

Çocukların ateşle oynaması:

Genel olarak çocuklarımızı gözümüzün önünden ayırmıyoruz ama keyifli bir orman seyahati sırasında çocuklar masadaki kibriti, çakmağı alıp da bir köşede bir şeyler yakarak oyun oynayabilir. Onlar çocuk, sorumluluk ise ebeveynlerdedir. Bu tür durumlara karşı çocukları bilinçlendirmek ve ateşle oynamamalarını öğretmek son derece önemli.

Kasıtlı başlatılan yangınlar:

Terör saldırısı olarak, tarım alanı genişletmek için, kanunsuz işleri gizlemek için, intikam almak için, sabotaj yapmak için ya da yabani hayvanları uzaklaştırmak için başlatılan orman yangınlarının sayısı hiç de az değil. Bu yazıyı okuyanların bu tür sapkınlıklar yapacağını sanmıyoruz ancak ormanla iç içe bir bölgede yaşıyorsanız gözünüz açık olsun. Şüpheli bir durumda mutlaka yetkilileri haberdar edin.

İklim şartları:

Ateş için bir yakıta, ısıya ve oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen bol, yakıt zaten ağaçlar, ısı da anlattığımız gibi bir şekilde ortaya çıkıyor. Örneğin yıldırım düşmesi en yaygın orman yangını sebeplerinden bir tanesidir. Bir de bazı bölgelerden bulunan ağaçların reçinesi yanıcı, kendisi kuru olunca orman yangınları kaçınılmaz oluyor. Yani bazen doğanın kendisi yanmak ister ve hiçbir şey yapamayız.

Orman yangınlarına karşı alabileceğiniz önlemler:

  • Yaşam yerlerine yakın kuru otları, yaprakları ve çam iğnelerini temizleyin.
  • Yere yakın olan ağaç dallarını kısaltın.
  • Evlere yakın asmaları, çalıları ve ağaçları ortadan kaldırın.
  • Kullanmadığınız zamanlarda ahşap mobilyaları beton duvarlı depolara kaldırın.
  • Yanıcı olmayan eşyalar tercih edin.
  • Yaşam yerleri ile orman arasına çakıl ya da asfalt araba yolları döşeyin.
  • Yakacak odunları ve hurdaları evden uzağa yerleştirin.
  • Sık ağaçları keserek olası bir yangın sırasında birbirine değmelerini engelleyin.
  • İlgili kurum ve kuruluşların kural ve önerilerini dikkate alın.

Orman yangınlarına karşı bireysel olarak alabileceğiniz önlemler bu şekilde. Dediğimiz gibi bazı orman yangınları engellenemez ve alınacak büyük çaplı önlemler de devlet kurumlarının sorumluluğundadır. Ancak bireysel olarak bazı önlemler alarak en azından orman yangınları sırasında oluşacak can ve mal kaybını biraz olsun azaltmanız mümkün.

Dünyanın ciğerlerini küle çeviren orman yangınları neden olur sorusunu yanıtladık ve orman yangınlarına karşı alabileceğiniz bireysel önlemlerden bahsettik. Orman yangınları oluyor ve olmaya devam edecek, bu doğal bir durum. Önemli olan insan kaynaklı yangınları önlemek ve yangın sırasında oluşacak kayıpları en aza indirmektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.