enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2733
EURO
34,8101
ALTIN
2.406,14
BIST
10.302,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
SON DAKİKA
15:28 Selçuklu 2.El Pazarı vatandaşlardan oldukça yoğun ilgi gördü
15:27 Seferihisar sahilleri yaza hazırlanıyor
15:26 İstanbul’un en önemli toplu ulaşım ağlarından olan Metrobüs Sistemi, uluslararası ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesine layık görüldü
15:25 Ukrayna Antalya konsolosu Oleksandr Voronin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti
15:16 100 Yıllık Hasret Büyükşehir İle Sona Eriyor
15:15 Anneleri İçin “Mum” Yaptılar
15:14 Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, ilçe sakinlerinin sesini daha yakından duymak ve çözüm odaklı bir iletişim platformu oluşturmak amacıyla “Halk Günü” uygulamasını başlattı
15:13 Haymana Belediyesi’nin Borcu 387 Milyon Türk Lirası
15:11 Üç fidan Bayraklı’da anıldı
14:57 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Belediye Caddesi’ndeki esnaflarla kahvaltıda bir araya geldi
14:40 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Güney Afrika’nın Cape Town Belediyesi’nden üst düzey heyeti ağırladı
14:39 OPPO, dünya çapında fikri mülkiyet sıralamasında 5 yıldır ilk 10’da
14:26 Efes Antik Kenti’nde başlayan gece müzeciliği uygulamasının hayata geçmesi sebebiyle “Efes Ören Yeri Gece Müzeciliği Lansmanı” düzenlendi
14:20 Milas’ta “Halk Günü” uygulamasını başladı
14:15 Dünyadaki trend teknolojileri kullanıcılarıyla buluşturan Türkiye’nin teknoloji markası Casper, bir ilki daha gerçekleştirdi
14:14 Lüleburgaz’da Gençlik Parkı artık cıvıl cıvıl! “Çocuklar için her hafta dolu dolu etkinlikler”
14:13 Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
14:08 İzmit’te Hıdırellez coşkusu devam ediyor
14:07 1400 yıllık gelenek: Kakava ateşi bolluk ve bereket getirmesi için yakıldı
14:06 Gıda ile temas eden plastik malzemeler tebliği güncellendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Örgütlü süt üreticisi “tescil ödemesi” kamburundan kurtarılmalı!

ANKARA (İGFA) – Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, hayvancılık ve süt …

Örgütlü süt üreticisi “tescil ödemesi” kamburundan kurtarılmalı!
26.10.2022
95
A+
A-

ANKARA (İGFA) – Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili ve Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, hayvancılık ve süt sektöründe son dönemde yaşanan sancılı süreci değerlendirdi.

Küçük aile işletmeciliği yapan üreticilerin, üretim maliyetlerinin artması sebebiyle zor günler geçirdiğini ifade eden Başkan Gezgin, yakın dönemde süt fiyatlarının sabit bir seyir izlemesi, süt fiyatının güncellenmesinin geç yapılması ve buna karşın girdilerdeki artışların devam etmesinin hayvancılık ve süt üretimini sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Üretici açısından oldukça sancılı geçen bu sürecin, damızlık değeri yüksek olan hayvanların kesime gitmesiyle sonuçlandığına dikkat çeken Başkan Gezgin, “Geçmiş yıllarda 3 bin 100 Euro’ya yani bugünkü parayla yaklaşık 60 bin liraya mal olan, ithal edilen damızlık düveler, bugün 20-25 bin liraya kesime gitti. Sütten para kazanamayan üreticilerimiz damızlık değeri yüksek hayvanlarını kesime gönderdi. Bu sebeplerle Türkiye hayvancılığı, süt üretimi zarara uğradı” dedi.

SERMAYE SAHİPLERİ ÜRETİMDEN ÇEKİLDİ, EN AĞIR DARBEYİ KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİ ALDI

Sütün para ettiği dönemlerde, hayvancılığı ve süt üretimini hobi olarak gören sermaye sahiplerinin uygun kredi ve desteklerle çok büyük çiftlikler kurduğunu hatırlatan Gezgin, “ithal hayvancı” olarak tabir ettiği bu sermaye sahiplerinin, bu zor şartlarda işletmelerini kapatıp sektörden çekildiğini söyledi.

Samanın kilosunun 3,5 – 4 liraya çıktığı, yem fiyatlarının her hafta zamlandığı, silajın bin 500 lira olduğu bir dönemde hayvancılık yapmak çok güç hale geldiğini belirten Gezgin, “Bu kötü dönemde küçük aile işletmeciliği yapan üreticilerimiz, kendi imkânlarıyla hayvancılık ve süt üretimi yaparak, Türkiye için üretime devam etti. Gerçek üreticiler, sermaye sahipleri gibi üretimi terk etmedi. Üretimin lokomotifi olan küçük aile işletmelerimiz, her zaman söylediğimiz gibi üretimin sigortasıdır. Küçük aile işletmeleri için hayvancılık ve süt üretimi hobi değil, geçim kaynağıdır” dedi.

EKSTRA MALİ YÜKLER, ÖRGÜTLÜ ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİNİN KAMBURU

Gezgin, “Gübre, mazot, elektrik gibi girdi maliyetlerinin 3’e, 4’e katlaması gibi sıkıntıları konuşurken, zor şartlarda üretim yapan üreticilerimizin ekstra mali yüklerle zorlanması akıl alır gibi değil!” diyerek, üretici örgütlerinin çatısı altında gerçekleştirilen süt ticaretinde ekstra bir mali yük olarak değerlendirdiği tescil ödemesini gündeme getirdi.

Milas Süt Birliği olarak, “tescil ödemesi” altında Ticaret Borsası’na yıllık 500 bin liraya yakın para ödediklerini kaydeden Gezgin, Türkiye geneli düşünüldüğünde örgütlü üretilen sütte tescil ödemesi olarak borsaya ödenen meblağların hacminin çok büyük olduğuna dikkat çekti.

Pazarlanan sütte tescil ödemesinin gerek olmadığını savunan Gezgin, üretici örgütü olarak girdi maliyetlerini düşürmeye çalışırken, üreticilerimizin ve üretimin üzerindeki mali yüklerinin de kaldırılmasını yada hafifletilmesini istediklerini söyledi.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.