enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6295
EURO
36,5854
ALTIN
2.929,83
BIST
9.617,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
14°C

Ordu’da kivi üreticileri yeni sezon fiyatından memnun değil

Geçen yıl 8 bin ton ürün alınan Ordu’da bu sezon 10 bin ton kivi rekoltesi bekleniyor. Kentte mazisi yaklaşık 30 yıl öncesine dayanan kivi, 22 …

Ordu’da kivi üreticileri yeni sezon fiyatından memnun değil
09.10.2022
91
A+
A-

Geçen yıl 8 bin ton ürün alınan Ordu’da bu sezon 10 bin ton kivi rekoltesi bekleniyor. Kentte mazisi yaklaşık 30 yıl öncesine dayanan kivi, 22 yıldır üretilerek kent ekonomisine katkı sunuyor. Fındığın yanında alternatif olarak üretilen ve her geçen gün yaygınlaşan kivi, geçtiğimiz yıl 8 bin ton rekolte ile Ordu ekonomisine yaklaşık 60 milyon TL girdi sağlarken, üreticiler bu sezon 10 bin ton rekolte beklenen kivinin fiyatının 9 TL civarında olmasının kendilerini zor durumda bıraktığını belirtiyor.

“Rekolte yüksek ancak fiyat beklediğimiz gibi değil”

Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kasım ayının ilk haftasında yapılması beklenen hasat öncesi fiyatların düşük seyrettiğini belirterek, “Hasat dönemine yaklaşık bir ay kaldı, kivilerin aroması 6 buçuğu bulduktan sonra bölgemizde kiviler toplanmaya başlıyor. Geçen yıl 8 bin ton civarında rekolte vardı ve il ekonomisine yaklaşık 60 milyon TL katkısı vardı. Bu henüz tespit yapılmadı ancak artan rekolte ile birlikte 10 bin tonu bulması hedefleniyor. Geçen yıla oranla kivilerde kalite güzel. Sezonda sadece fiyatla ilgili sıkıntılarımız var. Biz bu sezonda 18-20 TL arasında fiyat bekliyorduk ancak alıcılar soğuk hava depolarının kullanımının ve diğer maliyetlerin yüksek olmasını gerekçe gösterip fiyatı düşük tutuyor. Geçtiğimiz yıl birinci sınıf kivi 8 TL’den gitmişti, bu sene için ise belirli bir fiyat oluşmadı ama birinci sınıf kiviyi peşin satışlarda 9 liradan alacaklarını söylüyorlar. Bu nedenle şu ana kadar anlaştığımız bir alıcı yok, bu da üreticileri mağdur etti” dedi.

“Bu konuda bize destek olunması gerekiyor” diyen Uzunlar, “Geçen yıl soğuk hava deposuna bir ton kivi koyduğum zaman yıllık 10 bin TL maliyet veriyordum ancak bu sene 50 bin TL vermem gerekiyor. Bu da bizim kivideki kar oranımızın diğer maliyetlere gitmesine neden oluyor. Maliyetler yükselmeseydi kivi bu sene 16-17 bandında satılırdı” diye konuştu.

Uzunlar ayrıca, kivide erken hasat yapılmaması konusunda üreticilere uyarılarda bulundu.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.