enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5713
EURO
36,0329
ALTIN
3.008,51
BIST
9.454,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Ömer Kavur’un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI’de

Sinemamızın en büyük ustalarından biri, “Zamanın Labirentinde: Bir Ömer Kavur Retrospektifi” başlıklı özel bir seçkiyle bu yaz MUBI’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Ömer Kavur’un kariyerinin 20 yıllık dönemini kapsayan 5 film, haziran ve temmuz aylarında MUBI’de
05.06.2023
0
A+
A-

Sinemamızın en büyük ustalarından biri, “Zamanın Labirentinde: Bir Ömer Kavur Retrospektifi” başlıklı özel bir seçkiyle bu yaz MUBI’de sinemaseverlerle buluşuyor.

Sinemamızın büyük ustalarından Ömer Kavur, yolculukların, insanın zaman karşısındaki yenilgisinin, tenha kasabaların, yalnızlığın, kendini aramanın beyazperdedeki en büyük şairlerinden biri. İçe dönerek derinleşen üslubuyla pek çok kez bir romancının tavrını hatırlatan Kavur, kendi sinemasını şu sözlerle dile döküyor: “Yalnızlık, iletişimsizlik, yolculuk -ki bu hem fiziksel hem içsel yolculuk anlamını taşır- temaları üzerinde daha fazla yoğunlaştığım söylenebilir. Zaman kavramına bakışımı farklı noktalara ve farklı bir algılayış biçimine çekmeye çalıştığımı söyleyebilirim.“ 

Kavur’un Yusuf Atılgan ve Orhan Pamuk’un metinlerinden uyarladığı ANAYURT OTELİ ve GİZLİ YÜZ gibi sinemamızın kilometre taşı filmlerinin yanı sıra, henüz çocuk yaştaki Cem Davran’ın başrolde yer aldığı YUSUF İLE KENAN ve yönetmenin iletişimsizlik konusuna bakışını en güçlü şekilde yansıtan filmlerinden GECE YOLCULUĞU da bu toplu gösterim kapsamında izleyicilerle buluşacak. Kavur’un doğum günü olan 18 Haziran’da, Kadir İnanır, Hümeyra, Kamran Usluer, Neriman Köksal, Halil Ergün gibi isimlerden oluşan kadrosuyla sinemamızın unutulmaz aşk filmleri arasına giren BİR KIRIK AŞK HİKAYESİ MUBI’de seyirci karşısına çıkacak.

YUSUF İLE KENAN (1979)

Ömer Kavur’un sosyal gerçekçi bir dille çektiği ilk dönem filmlerinden YUSUF İLE KENAN, Türkiye’nin yakın tarihindeki en bunalımlı dönemi olan 1980 Darbesi’nin arifesini ince detaylarla sergilerken sokak çocuklarının yaşamını da gerçekçi bir dille gözler önüne seriyor. 1980’de Milano Film Festivali’nde büyük ödülü kazanarak sinemamızın o dönemde yurtdışındaki sayılı başarılarından birisini elde eden YUSUF İLE KENAN, 7 Haziran’dan itibaren MUBI’de. 

KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ (1981)

Sinema tarihimizin en realist aşk hikayelerinden biri olan KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ, Kadir İnanır, Hümeyra ve Kamran Usluer gibi usta isimlerle klasikleşmeyi başarıyor. Selim İleri’nin senaryosunu yazdığı, Yeşilçam’daki klişelerden uzak aşk filmleri arasında gösterilen film, sahil kasabasındaki insansız çekimlerle de özgünlüğünü ispatlıyor. Kadir İnanır’ın bir benzin istasyonunda Hümeyra’ya söylediği “Mutluluk yanımızdan gelip geçti” repliğiyle akıllara kazınan KIRIK BİR AŞK HİKAYESİ, 18 Haziran’dan itibaren MUBI’de. 

ANAYURT OTELİ (1987)

Yazıldığı dönemde çokça ses getiren Yusuf Atılgan’ın ANAYURT OTELİ romanı, Ömer Kavur tarafından “bunu sinemaya aktarmam gerekir dediğim tek roman” diye tarif ediliyor. Filmin çekimi, Kavur’un filmografisinde daha bireysel konuları ele aldığı, insanın psikolojik boyutunu derinlikli bir şekilde işlediği döneme denk düşüyor. Otel katibi Zebercet’in ve küçük bir taşra kasabasında bulunan Anayurt Oteli’nin hikayesine odaklanan film, yarattığı karanlık atmosfer, bulanıklaşan hikaye örgüsü ve 1980’lerin Türkiye’sini yansıtan öğelerin yerleştirilmesiyle sinemamızın en çok sevilen filmleri arasına girmeyi başardı. Zebercet Gezgin’i canlandıran Macit Koper’e 20 yıldır kesmediği bıyığını kestiren, Şahika Tekand’ın “gecikmeli Ankara treniyle gelen kadın”ını hafızalara kazımayı başaran ANAYURT OTELİ, 30 Haziran’dan itibaren MUBI’de.

GECE YOLCULUĞU (1987)

Ömer Kavur’a 25. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yönetmen ödülünü getiren GECE YOLCULUĞU, başlamak üzere olduğu yeni filmi için mekan arayan ve sonrasında filmi çekmekten vazgeçerek terk edilmiş bir kasabada tek başına kalmayı tercih eden Ali’nin öyküsünü beyazperdeye yansıtıyor. İletişimsizlik, zaman, bireysellik, politika ve toplumsal tarih üzerine bir düşünce egzersizi niteliğindeki GECE YOLCULUĞU, 10 Temmuz’dan itibaren MUBI’de.

GİZLİ YÜZ (1991)

Orhan Pamuk’un unutulmaz romanı Kara Kitap’ın bir pavyon fotoğrafçısını anlatan “Karlı Gecenin Aşk Hikayeleri” bölümünden uyarlanan GİZLİ YÜZ, Zuhal Olcay, Fikret Kuşkan ve Rutkay Aziz’li usta oyuncu kadrosuyla sinemamızın unutulmaz yapımlarından biri. Şehirler Şehri, Ölüler Şehri, Garipler Şehri ve Kalpler Şehri’nden oluşan dört bölüme ayrılan filmin izleyiciye ne anlattığı sorusuna Ömer Kavur “Tutkulu bir aşk hikayesinin, doğu masalı üslubu ile anlatılmaya çalışıldığını söyleyebilirim” cevabını veriyor. Bir arayış hikayesini anlatan GİZLİ YÜZ, 26 Temmuz’dan itibaren MUBI’de.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.