enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6595
EURO
36,3575
ALTIN
2.931,96
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

OECD’ye Türkiye damgası! Verilere yansıdı!

Koronavirüs pandemisi süresince vatandaşlarına güçlü sağlık altyapısı sayesinde hızlı yanıt veren Türkiye tüm dünyada da gıptayla takip edilmişti …

OECD’ye Türkiye damgası! Verilere yansıdı!
26.11.2022
71
A+
A-

Koronavirüs pandemisi süresince vatandaşlarına güçlü sağlık altyapısı sayesinde hızlı yanıt veren Türkiye tüm dünyada da gıptayla takip edilmişti. OECD’nin 2021 yılına ilişkin sağlık verilerine göre de; Türkiye’nin dikkat çeken başarısı raporlara yansıdı:

Türkiye, sağlık personeli istihdamında OECD ülkelerine kıyasla daha hızlı bir artış kaydediyor. Bakanlık yatırımlarının kamu içindeki artışı dışında inşa edilen şehir hastaneleri de göze çarpıyor.

Türkiye, kanserden ölümün en az yaşandığı 2. ülke olarak dikkat çekerken, Tüm OECD ülkelerinde yaşam süresi artıyor. Son 10 yılda ortalama yaşam beklentisinin yavaşladığı ortaya çıkarken, Türkiye OECD üyesi ülkeler arasında 1970 yılından beri, ortalama yaşam süresine (+24 yaş) ekledi. Türkiye’yi Kore (+21) ve Şili (+18) takip ediyor.

Türkiye kişi başına düşen yoğun bakım ünitesinde ise OECD’de 3. sırada.

Türkiye sağlık personeline maaş iyileştirme skalasını en çok artıran ülkelerden biri. Türkiye’de hemşireler alım gücüne göre Japonya ve Fransa’daki meslektaşları ile aynı seviyede kazanıyor.

 

TÜRKİYE’DE HASTANE/TEDAVİ FİYATLARI OECD’NİN SEKİZDE BİRİ

Hastane fiyat seviyeleri karşılaştırmalı değerlendirildiğinde, Türkiye’de hastanede tedavi fiyatları diğer ülkelere göre çok daha düşük bir seviyede görülüyor. Örneğin; 2017 yılında İsviçre’de hastane fiyatları, OECD ülkelerinin iki katı civarındayken, Türkiye’de ise fiyatlar sadece OECD ortalamasının sekizde biri olarak hesaplandı.

Türkiye’de genel sağlık sisteminde yabancı uyruklu doktorların payı tüm ülkeler arasında en az olarak görülüyor. Yine hemşire sayısı açısından bakıldığında da Türkiye, en az yabancı uyruklu personelin çalıştığı ülkeler arasında dikkat çekiyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.