enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Açık
24°C
SON DAKİKA
20:40 Hz. Mevlana ve Ailesinin Konya’ya Gelişinin 796. Yılı kutlanıyor
20:33 Ahmet Aras; ‘Ormanların Korunması Hepimizin Görevi’
20:32 Esnaf Gönülal, “Büyükşehir, Bodrum’da Turizmin En Büyük Eksiklerinden Birini Çözüyor”
20:31 Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden Şeffaf İhaleler
20:29 Milas Belediyesi, uzun süredir yaşanan teknik sorunların aşılmasında yaşanan zorluklar nedeniyle Instagram hesabını yenilediğini duyurdu
20:28 Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal’e tebrik ziyaretleri devam ediyor
20:27 Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur ve yönetim kurulu üyeleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
20:26 Yeşilkent’te Hizmet Seferberliği
20:25 Şükrü Deviren: “Gemlik’in iki markası var; zeytin ve TOGG”
20:06 Binlerce Konyalı ‘Teşrif-i Mevlana’da
19:54 Türk Kadınlar Birliği’nden Başkan Topaloğlu’na ziyaret
19:52 Bir İşçi bayramını daha geride bıraktık
19:50 Bakan Güler’den haritacılara ziyaret
19:39 Gölcük Belediyesi, engelli meclis üyesi ve engelli bireylerin meclis salonuna erişimini kolaylaştırmak için engelli rampası yapımını tamamladı
19:38 Gençlerin Yeni Mekanı: Yeni Yaşam Alanı Nöbetçi Kitaphane
19:36 Teklif Meclis’e sunuldu… Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artıyor!
19:25 Büyükşehir Zabıtası’ndan çöp ev tahliyesi
18:50 Bursa Yenişehir’de meclisler canlı yayınlanmaya başladı
18:36 Kocaeli’de üniversitelilerden ‘Zübeyde Hanım Konağı’na yakın mercek
18:21 Dervişoğlu’nun divanı belli oldu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Nikomedya’nın yüzyılları geride bırakan tanığı: Su kemeri

Nikomedya’nın yüzyılları geride bırakan tanığı: Su kemeri 2 bin yıllık su kemeri 3 dönemin izlerini taşıyor Asırlara direndi, bakımsızlığa teslim …

Nikomedya’nın yüzyılları geride bırakan tanığı: Su kemeri
05.05.2022
195
A+
A-

Nikomedya’nın yüzyılları geride bırakan tanığı: Su kemeri

2 bin yıllık su kemeri 3 dönemin izlerini taşıyor

Asırlara direndi, bakımsızlığa teslim oldu

KOCAELİ – M.S. 2. yüzyılda İmparator Trajan (Roma imparatoru) döneminde Nikomedya Valisi Plinius tarafından yaptırılan su kemeri, şimdilerde zamana direniyor. Hem Roma hem de Bizans ve Osmanlı mimarisini taşıyan su kemeri, bakımsız ve unutulmaya yüz tutmuş haliyle görenleri şaşkına çeviriyor.

Bitinya Kralı I. Nikomedes tarafından kurulan Nikomedya (İzmit), Bitinya Krallığı’ndan sonra Roma İmparatorluğu’na da uzunca bir süre başkentlik yaptı. Bu dönemlerde yapılan birçok yapı ve eserlerden bazıları günümüze ulaşırken, bazılarının ise izine rastlanılmıyor.

Günümüze ulaşan ancak harabe bir durumda olan yapılardan biri de Kabaoğlu Mahallesi’nde bulunan antik su kemeri. 50 metre uzunluğunda, 15 metre yüksekliğinde olan su kemerinin, M.S. 2. yüzyılda İmparator Trajan döneminde Nikomedya Valisi Plinius tarafından yaptırıldığı biliniyor. Kaynaklarda, şehre su sağlamak amacıyla yaptırılan su kemerinin Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarım gördüğü de yer alıyor.

“Meraklı seyyahlar bu kemerlerden söz etmiştir”

“Müdahale edilmesi lazım”

Su kemerlerinin iki katlı inşa edildiğini ve ikinci katında Roma dönemi mimarisinin yansıtıldığını vurgulayan Şahna, şu ifadeleri kullandı:

“Kemerlerin ikinci katı, depremlerde zarar görmesi sebebiyle Bizans ve Osmanlı dönemlerinde onarılıyordu. Bu sebeple onların mimari üslubunu da taşıyor. Kandıra bölgesinde de doğal su kaynağı vardı. İşte bu kemerlerin amacı, o su kaynağını Nikomedya’ya getirmek ve halkın kullanımına sunmaktı. Bu su kemerinin şu anki vaziyeti içler acısı. Bir yanda biyolojik etkiler var, aşınma, çürüme, bozulma, yabani otların ve sarmaşıkların sarması gibi. Diğer yanda fiziki etkiler var. Bunlar ise yağmurun, güneşin ve insanın etkisi, insanları bu yapıları hor kullanmaları, gerekli tarihi bilince sahip olmamaları neticesinde yapılar bu durumda. Eğer buna müdahale edilmezse, gerekli çevre temizliği ve koruması alınmazsa kuvvetle muhtemel önümüzdeki 10 yılda şu an ayakta kalan birkaç su kemeri de ortadan kalkacaktır”

“Onarımda Mimar Sinan’ında elinin değmiş olabileceğini düşünüyoruz”

Kabaoğlu Su Kemeri’nin, Mimar Sinan’ın üslubunu taşıdığını belirten Şahna, “Bildiğimiz kadarıyla Kabaoğlu Su Kemeri, Yavuz Sultan Selim ve Kanunu Sultan Selim tarafından restore edilerek kullanılıyor. Yapılan bu onarımda Mimar Sinan’ında elinin değmiş olabileceğini düşünüyoruz. Çünkü burası, Mimar Sinan’ın İstanbul için yaptığı su sistemi yapılarına benzer bir üsluba sahip. Benim naçizane önerim, Kabaoğlu Su Kemeri’nin çevre temizliğinin yapılıp, otlardan arındırılıp ve gece için ışıklandırma yapılmasıdır. Oraya yürüyüş yolu rotası oluşturularak, halkın bu tarihi yapıdan ve manzarasından istifade edilmesi sağlanmalıdır” diye konuştu.

/ Fehime Kartal – Kültür Sanat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.