enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,7749
EURO
35,0477
ALTIN
2.454,43
BIST
10.471,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
31°C
İstanbul
31°C
Açık
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

NASA yeni robotu ‘Aquanaut’ ile okyanuslarda petrol arayacak

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi, şekil değiştiren bir dalgıç robot tasarlamaya karar verdi. Bu kapsamda  NASA, Houston merkezli Nauticus Robotics …

NASA yeni robotu ‘Aquanaut’ ile okyanuslarda petrol arayacak
18.08.2022
125
A+
A-

NASA’nın Johnson Uzay Merkezi, şekil değiştiren bir dalgıç robot tasarlamaya karar verdi. Bu kapsamda  NASA, Houston merkezli Nauticus Robotics ile iş birliğine gitti. Yeni robot, denizcilik sektöründe büyük kolaylık sağlamayı hedefliyor.

Uzay araştırmaları yapması için 2011 yılında ürettiği Robonot’un ardından NASA, bu kez uzay için değil deniz için kolları sıvadı. Houston’da bulunan Johnson Uzay Merkezi’ndeki uzmanlar, nakliye maliyetlerini azaltmak için robotik bir dalgıç tasarladı.

AQUANAUT TAMAMEN KABLOSUZ ÇALIŞIYOR

Derin deniz robotları genellikle yüksek hızlı veri aktarımı ve gecikmesiz kontrol sağlamak için operatörlere bir kablo ile bağlanıyor. Houston merkezli Nauticus Robotics’in CEO’su Nic Radford, kablolu derin deniz robotlarının, günde yaklaşık 100 bin dolar maliyete neden olan ve 70 metrik ton sera gazını atmosfere salan büyük bir destek gemisi gerektirdiğini söyledi.

NASA imzası taşıyan Aquanaut ise tamamen kablosuz çalışıyor. Yeni robot, uzak bir kıyıdaki bir kontrol merkezinden minimum denetimle çalışıyor. Bu sayede kablo ihtiyacını ortadan kaldırıyor.

AQUANAUT PETROL ARAYACAK

Aquanaut, parlak turuncu rengi ve tamamen elektrikli olmasıyla öne çıkarken su altında çeşitli görevleri yerine getirebiliyor.

Radford, Aquanaut çok yönlülük için tasarlandığını söyledi ve bir denizaltı robotu için birçok farklı işin olabileceğini kaydetti. Radford yeni robotun ana amacının açık denizde petrol ve gaz üretimi olduğunu belirtti. Ancak Radford, 2030 yılına kadar açık denizde yaklaşık 25 bin deniz türbininin faaliyete geçmesinin planlandığını ve hepsinin servis ve tamir gerektireceğini söyleyerek yeni robotun bu görevi üstlenebileceğini belirtti.

Yeni robot ayrıca balık popülasyonlarını korumak için ağları ve çöpleri düzenli olarak denetleyip temizleyecek.

2022’nin başlarında, Nauticus iki adet Aquanaut üretti. Önümüzdeki üç yıl içinde ise 20 tane daha üretecek.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.