enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

NASA Mars’ta yaşam belirtileri buldu

NASA’nın Curiosity Mars gezgini tarafından toplanan Mars kaya örnekleri, Dünya’da bildiğimiz şekliyle yaşam için temel bileşenlerin belirtilerini …

NASA Mars’ta yaşam belirtileri buldu
29.06.2022
103
A+
A-

NASA’nın Curiosity Mars gezgini tarafından toplanan Mars kaya örnekleri, Dünya’da bildiğimiz şekliyle yaşam için temel bileşenlerin belirtilerini gösteriyor.

Curiosity aracı, Mars’taki eski bir gölün bulunduğu Gale kraterinden kaya örnekleri topladı. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, bilim adamları bu örnekleri kullanarak ilk kez Mars kayalarındaki toplam organik karbon miktarını ölçmeyi başardılar.

Bir hidrojen atomuna bağlı karbon olan organik karbon, bilinen tüm yaşam formları tarafından oluşturulan ve kullanılan organik moleküller için bir ön koşul olduğu belirtiliyor. Ancak organik karbon izine rastlanılmasının meteorlar ve volkanik patlamalar gibi canlı olmayan kaynaklardan da gelmiş olabileceği söylendi.

Önceki çalışmalar, Mars kaya örneklerinde daha küçük miktarlarda organik karbon tespit etmiş olsa da, yeni ölçümler, organik bileşiklerdeki toplam karbon miktarı hakkında fikir veriyor.

Araştırmanın baş yazarı ve NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde bir uzay bilimcisi olan Jennifer Stern, “Milyonda en az 200 ila 273 parça organik karbon bulduk. Bu, Güney Amerika’daki Atacama Çölü’nün bazı kısımları gibi Dünya’nın çok düşük yaşam alanlarındaki kayalarda bulunan miktarla karşılaştırılabilir” dedi.

Curiosity uzay aracı, numunelerdeki organik karbonu karbondioksite dönüştürmek için oksijen ve yüksek ısı kullanan Mars’taki Sample Analysis (SAM) cihazını kullanarak parçaları analiz etti. Cihaz, üretilen karbondioksit miktarından orijinal numunede ne kadar organik karbon olduğunu hesapladı. 

Bununla birlikte, araştırmacılar, organik karbona ek olarak , kimyasal enerji kaynaklarının, oksijen, nitrojen ve kükürt gibi kimyasal bileşiklerin ve düşük asitliğin varlığı da dahil olmak üzere, Gale kraterinin bir zamanlar yaşamı desteklemiş olabileceğini düşündüren başka işaretler de tespit etti.

Stern, Gale krateri ile ilgili yaptığı açıklamada, “Temel olarak, bu yer varlığını korusaydı, yaşam için yaşanabilir bir ortam sunardı” dedi.

Bugün, Mars yaşam için uygun bir ortam değil, ancak Kızıl Gezegenin milyarlarca yıl önce daha kalın bir atmosfere sahip olduğu ve yüzeyinde sıvı su bulunduğunu, bu nedenle de Dünya’ya daha çok benzediğini gösteren kanıtlar bulundu.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.