enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,6776
EURO
35,1450
ALTIN
2.455,29
BIST
10.435,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Salı Parçalı Bulutlu
31°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
28°C
Cuma Az Bulutlu
29°C
SON DAKİKA
15:36 Karacabey Belediyesi’nden çevre dostu hamle
15:09 Çayırova’da milli maç heyecanı dev ekranda yaşanacak
15:08 Prof. Dr.Özdağ: Gerçek suçlular adalete teslim edilmeli
15:04 İzmir Körfezi’nde Kabotaj Bayramı coşkusu
14:52 Kabotajın coşkusu… Mudanya’da yağlı direkte bayrak için yarıştılar
14:49 Aliağa Belediye Meclisi Toplanıyor
14:48 Ekrem İmamoğlu, ‘İBB Tesislerinde Güneş Enerjisi Sistemi Yatırımları Tanıtım Toplantısı’nda konuştu
14:46 Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi karasularında hakimiyet ve istiklalini bütün dünyaya ilan ettiği Kabotaj Kanunu’nun 98’inci yıl dönümü, Mudanya’da coşkuyla kutlandı
14:40 Melikgazi Belediyesi ilçenin her mahallesinde kapsamlı ilaçlama çalışması yapıyor
14:25 Bursa Yolçatı’da yeniden yangın başladı
14:23 Konya’da gökyüzü meraklıları ‘bilimsel’ buluştu
14:22 Edirne Keşan pazarında etiket kontrolü
14:06 İstanbul’da güneş enerjisi yatırımlarını büyütüyor
13:55 Melikgazi Belediyesi Yunus Emre Cami hızla yükseliyor
13:54 Kayseri’de taciz iddiası infial yaratmıştı… Bakan Yerlikaya açıklama yaptı
13:52 Pençe Kilit’te 2 terörist etkisiz!
13:44 Shell 2023-2024 sezonunda atılan 43.341 sayının 10 kat değerindeki tutarı TEGV’e bağışladı
13:34 Konya Bilim Merkezi’nin 5. Astronomi Festivali Gökyüzü Meraklılarını Bir Araya Getirdi
13:33 Büyükşehir’den Gazipaşa ve Elmalılı üreticilere yem desteği
13:32 Keçiören Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kariyer Ofisi, iş arayanlar ve işverenleri bir araya getirerek istihdama katkı sağlamaya devam ediyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Muska Nedir, İlk Olarak Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Tarihi

İnsanlar tarih boyunca belirli nesnelerin koruyucu gücüne inanmış ve bunları üzerlerinde taşıyarak her türlü fesattan korunacaklarını …

Muska Nedir, İlk Olarak Nasıl Ortaya Çıkmıştır? Tarihi
18.03.2022
238
A+
A-

İnsanlar tarih boyunca belirli nesnelerin koruyucu gücüne inanmış ve bunları üzerlerinde taşıyarak her türlü fesattan korunacaklarını düşünmüşlerdir. Dini inançlar ortaya çıkmaya başladığı zaman ise eski inançlarla birleşerek özel ritüeller ortaya çıkarmışlardır. Muska kullanmak da bunlardan bir tanesi. Bize özel gibi düşünsek bile aslında insanlık binlerce yıldır muska benzeri koruyucu tılsımlar kullanıyor.

Muska kelimesi elbette Arapça olduğu için Müslümanlardan tarafından uygulanan tılsım yöntemini anlatır. Ancak günümüzden baya öncesine, Neandertallere baktığımızda bile elle yapılmış koruyucu tılsımlar kullanılmakta olduğunu görüyoruz. Yani bu açıdan aslında dini inançlar tarafından hoş görülen bir uygulama olmayabilir. Gelin muska nedir, nasıl ortaya çıktı, tarihçesi nedir biraz daha yakından inceleyelim.

Muska nedir?

Muska; kolye şeklinde boyna asarak ya da bileklik şeklinde bileğe takarak her daim üzerinde taşıyan kişiyi kazadan, beladan ve hastalıktan koruyacağına inanılan bir kağıt ya da nesnedir. Özellikle nazara ve kabuslara karşı etkili olduğu düşünülen muskalar çoğu zaman üçgen şeklindedir ve deri ya da benzeri bir kılıf içinde saklanır.

Bizim kültürümüzde yani Müslümanlarda muska kağıdının üzerinde Kuran-ı Kerim’den ayetler, Allah’ın adları ya da bu tür kelimelerin şifreli sayıları yazmaktadır. Bazen Hz. Muhammed’in sözlerinden yani hadislerden de yazıldığı olur. Farklı kültürlere baktığımızda ise peygamber isimleri, melek adları, özel simgeler, hayvan figürleri ve benzeri yazıldığı görülmektedir.

Muska yalnızca kağıt üzerine yazılan yazılardan ibaret değildir. Tarih boyunca taş gibi bazı doğal malzemeler de tılsımlı etkisi nedeniyle muska olarak kullanılmıştır. Günümüzde Hristiyanların taktığı haç ve pek çok kültürde gördüğümüz nazar boncuğu gibi farklı nesneler de tılsımlı olarak inanıldıkları için muska kabul edilebilir.

Muskanın etimolojisi:

Muska kelimesi Arapça ‘temize çekildi’ anlamına gelen nasaha ve nüsha kelimelerinden türetilmiştir. Türkçede muska anlamında tumar ve tomar kullanılırdı. Amulet, tılsım, sihr, bügü ve daha pek çok benzer sözcük; koruyucu etkisiyle nedeniyle kişilerin üzerinde taşıdığı nesne ve kağıtlar için kullanılmıştır.

Muskanın tarihi:

Britannica’ya göre milattan önce 25 bin tarihli mezarlar kazıldığı zaman Neandertallere ve diğer topluluklara ait el yapımı muskalarla karşılaşılmıştır. İlk örnekler bunlar olmasına rağmen uzmanlar, insanların var olduğu günden beri her zaman bazı nesneleri kutsal ve tılsımlı kabul ederek koruyucu etkisi nedeniyle üzerlerinde taşıdıklarını söylemektedirler.

Mısır tarihine baktığımız zaman MacGregor papirüsü üzerinde 75 farklı muska örneği yazıldığını görüyoruz. Özellikle pislik böceği, güneşi ve yaşamı temsil ettiği için Mısırlılar arasında son derece yaygın bir muskadır. Mısırlılar öldükleri zaman onlarla beraber gömülen yazılı materyaller ise ölümden sonra yaşamı koruyan muskalardır.

Ortaçağda Hristiyanlar; azizlerin eşyalarını, vücut parçalarını ya da cennetten geldiğine inandıkları mektupları tılsım olarak kullanmışlardır. Yahudi din adamı olan hahamların en önemli görevlerinden biri muska yazmaktır.

Muska nasıl ortaya çıktı?

Rivayete göre Mezopotamya’da yaşayan kuş adam Anzu, tanrıların insanların kaderlerini yazdığı ve göğe astığı tabletleri çalmış. Anzu’dan korkan insanlar, büyücülerle birlikte sihirli kağıtlar hazırlayıp tanrılardan ve diğer doğaüstü güçlerden yardım istemişler. İşe yaramış ve tanrılar kader tabletlerini geri almış. Bize kalan ise hala yazının büyülü gücüne inanmak olmuş.

Bu hikaye milattan önce 1700’lü yıllarda anlatılmaya başlamıştır. Ancak çok daha önce bile insanlar muska kullanıyordu. Tek tanrılı dinler gelene kadar nasıl ki doğaya ya da elle yapılan putlara tapıldı, tıpkı onun gibi bir nesneye anlam yükleyerek de onun koruyuculuğuna inanıldı.

İslamiyette muska:

İslamiyet inancına göre Kuran-ı Kerim Allah’ın kelamıdır ve bu nedenle musafta geçen kelimelerin ilahi bir etkisi vardır. Ezan okunması, dua okunması, zikir çekilmesi ve benzeri ritüeller bu nedenledir. Ancak ayet okuyamayanlar için muska yazılmasının örnekleri sahabede vardır. O zaman da tıpkı günümüzde olduğu gibi kağıtlara ayet, hadis ve Allah’ın adları yazılıyordu.

Bu noktada bir parantez açmak gerekiyor çünkü tılsımlı eşya inancı, İslamiyet öncesi bir inançtır. Hatta putperestlik olarak görenler bile vardır. Bazı hadis kaynaklarında Hz. Muhammed’in bu tür şeyler kullananlara lanet ettiği sözleri vardır. Ancak bu lanetin şirk koşanlara karşı olduğu söylenir. Yine de hassas bir konu olduğu için din adamlarının görüşleri önemsenmelidir.

Dünyanın tüm kültürlerinde örneklerini gördüğümüz koruyucu etkisi olduğuna inanılan muska nedir, nasıl ortaya çıktı, tarihçesi nedir gibi merak edilen soruları yanıtladık ve konu hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Muska hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.