Sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına TBMM’den geçmesi beklenen …
Sosyal medyada kamunun güvenliğini korumak, doğru bilgiyi ulaştırma ve her türlü manipülasyonları engellemek adına TBMM’den geçmesi beklenen ‘Dezenformasyon Yasası’, muhalefet ve dış basının ağız birliği ile kirli algı operasyonlarıyla karşı karşıya kaldı.
DW’DEN ÇİFTE STANDART
Alman menşeili DW Türkçe’de görev yapan Banu Güven, daha önceAlmanya’da da yasalaşan sosyal medya yasasını görmezden gelerek Türkiye’de bilgi kirliliği ve yalan haberle mücadele adına gerçekleştirilmesi beklenen uygulamayı karalamaya kalktı.
Türkiye’de muhalefet ile birlikte ağız birliği yaparak her türlü manipülasyon ve algı operasyonunun içerisinde yer alan DW’de konuşan Güven “Mesela 2023 seçimlerinde şaibe var demek, ya da iktidardakilerin mal varlıklarıyla ilgili haber yapmak, yeni yasayla suç olarak değerlendirilebilir” dedi.
ALGI YAPARKEN İTİRAFTA BULUNDU
Güven, bu sözleriyle daha önce seçim döneminde ortaya atılan ‘yalan haberlerin’, iktidar üyeleri ve aileleriyle ilgili ortaya atılan ‘çirkin iftiraların’ artık yapılamayacağını ima etti ve dezenformasyon yasasının ne kadar gerekli olduğunu, istemeden de olsa gün yüzüne çıkardı.
ASIRLIK ABDÜLHAMİD SANCISI
Dezenformasyon yasasını ‘Sansür yasası’ olarak lanse eden Güven, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve HDP Eş Başkanı Pervin Buldan’ın daha önce Sultan 2. Abdülhamid ile ilgili söylediği ‘İstibdad’ söylemini de tekrarlayarak çirkin bir benzetmede bulundu.
ALMANYA’DA DA BENZER YASA BULUNUYOR
Birçok ülke dezenformasyonla mücadelede yaşanan sorunları çözmek için yollar ararken, Almanya’daki sosyal medya düzenlemesi dikkat çekiyor.
Ülkede aşırı sağcı propaganda ile ırkçı ve nefret söylemlerinin artması üzerine Merkel yönetimi harekete geçmişti.
Aşırı sağcı grupların sosyal medya üzerinden yalan haber yayması, ölüm tehdidinde bulunması, hatta terör saldırıları öncesi bu platformlar üzerinden örgütlenilmesinin önünün alınması için hazırlanan yasa Ekim 2017’de yürürlüğe girdi.
İŞTE DEZENFORMASYON YASASI MADDELERİ