enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6014
EURO
36,2628
ALTIN
2.932,71
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Mimarların Gözünden Deprem Gerçeği

Gazetesi ve YAPI Dergisi iş birliğiyle hazırlanan Mimarlık, Türkiye’de yaşanan büyük yıkımı akademisyen ve mimar görüşleriyle değerlendirirken, depremin ardından merak edilen soruları da yanıtlıyor.

Mimarların Gözünden Deprem Gerçeği
25.03.2023
49
A+
A-

Gazetesi ve YAPI Dergisi iş birliğiyle hazırlanan Mimarlık, Türkiye’de yaşanan büyük yıkımı akademisyen ve mimar görüşleriyle değerlendirirken, depremin ardından merak edilen soruları da yanıtlıyor.  

Mimarlık, mart sayısının odağına Türkiye’yi büyük bir üzüntüyle derinden etkileyen deprem felaketini alıyor. Kentleşme sürecinde yapılan yanlışların yanı sıra bir şehrin deprem gerçeğiyle yaşamasının doğru adımlarını da mimar ve akademisyenlerin görüşleriyle aktarıyor. 

Deprem bölgesinde ayakta kalan nitelikli yapılardan biri olan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Binası’nın mimarı Can Çinici, güvenli yapıların bulunduğu sağlıklı kentlerde barınmanın insanların en temel haklarından biri olduğunun altını çiziyor. Şehirlerin büyük yıkımlara açık hale gelme sürecine de değinen Can Çinici, “Depremin oluşturduğu hazin yıkım bize şehir ve bölge ölçeğinde planlamanın yeniden hatırlanması gerektiğini gösteriyor” diye ekliyor. Dosya sayfalarında, deprem sonrasında akıllarda beliren “Nerede hata yaptık? Deprem gerçeğiyle nasıl yaşarız? Bundan sonra hangi adımları atmalıyız?” sorularına Türkiye’nin önde gelen mimar, sosyolog ve akademisyenlerinin verdiği yanıtlar; kent, mimarlık, çevre odağındaki çalışmalarıyla tanınan sanatçı, akademisyen ve şehir plancısı Murat Germen’in Adıyaman, Maraş ve Hatay’daki yıkımın kaydını tuttuğu fotoğrafları ile birlikte yer alıyor.  

26’ncı sayı, Yanardağ Mimarlık tarafından eğimli bir arazide, topografik bir yorumla ele alınan ve kentin geçmişte yaşadığı deprem yıkımına gönderme yapan Bolu Deprem Anıtı’nı ön plana çıkarıyor. Gündem sayfaları mimarlık alanındaki yarışmalar, etkinlikler ve önemli gelişmelerin yanı sıra Suha Özkan’ın “Balkrishna Doshi: Pritzker Ödülü Alan Deprem Gönüllüsü” başlıklı yazısına yer veriyor. 

26 Mart Pazar günü Gazetesi ile birlikte bayilerden ücretsiz olarak ulaşılabilecek Mimarlık dergisine, Getir, Trendyol, Shopier, Turkcell Dergilik ve dijital platformlardan erişilebiliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.