enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2017
EURO
35,0202
ALTIN
2.503,50
BIST
10.765,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Açık
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Az Bulutlu
23°C
SON DAKİKA
17:06 Manisalılara kartlı sayaca geçiş süreciyle ilgili müjde
16:51 Vali Aygöl 19 Mayıs etkinliklerine katıldı
16:50 Sakarya’dan öğrencilere ücretsiz seyahat ve indirim kararı
16:40 Urla’da kıyı temizleme çalışması gerçekleşti
16:39 ASRock Yeni 180Hz Yenileme Hızına Sahip Monitörlerini Duyurdu!
16:38 Honor of Kings 20 Haziran’da tüm dünyaya açılıyor
16:32 Başkan Duman: “Makamımız Buca’mızın güzel sokakları”
16:31 Ekrem İmamoğlu, ‘İSKİ Tuzla Hacetdere Yaşam Vadisi 2. Etap Açılış Töreni’nde konuştu
16:20 Halil Kırlı ve yönetiminden Başkan Zeyrek’e ziyaret
16:14 Sivas Belediyesi’ne ait Hayvan Pazarında satış yapmak isteyen vatandaşlar için çadır ve padok yerleri kura çekimi ile belirlenecek
16:13 Belediye-İş Sendikası Genel Başkanı Nihat Yurdakul Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’na nezaket ziyaretinde bulundu
16:10 ‘İklim için Yapay Zeka Hackathonu’na başvuru için yarın son gün!
15:50 Düzce Belediyesi’nin yeni yönetimi belli oldu
15:28 19 Mayıs’ta Sekapark gençlere dar geldi
15:21 Bakan Uraloğlu: İran’a koşan ilk ülke olduk
15:20 KOSKİ’den Banliyö Hattı güzergahında deplase çalışmaları
15:09 Gölcük Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Kocaeli Gölcük Turizm Birliği Başkanlığı işbirliğinde 26 Mayıs Pazar günü Saraylı’da düzenlenecek etkinlikte Türk Mutfağı Haftası kutlanacak
15:08 Yenişehir Belediyesi 19 Mayıs’ta şehir korteji düzenledi
14:55 Türkiye Finans ‘En çalışkan akıllı asistan’ ARI’yı tanıttı
14:50 Başkan Çolakbayrakdar: “Kayseri’mizin en eşsiz kütüphanesi, gençlerimize armağan olsun”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mide mikrobu (Helicobacter Pylori) nedir? Mide mikrobunun belirtileri nelerdir?

Gastrit ve Ülser hastalıklarına neden olan helicobacter pylori aynı zamanda farklı ciddi hastalıklara neden olabilir. Yaklaşık dünya bulunan …

Mide mikrobu (Helicobacter Pylori) nedir? Mide mikrobunun belirtileri nelerdir?
06.01.2022
209
A+
A-

Gastrit ve Ülser hastalıklarına neden olan helicobacter pylori aynı zamanda farklı ciddi hastalıklara neden olabilir. Yaklaşık dünya bulunan yüzde 60 oranda insanda görülen bu mide mikrobu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Genellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın görülür. Ölümlere neden olabilir. Mide mikrobu (Helicobacter Pylori) nedir? Mide mikrobunun belirtileri nelerdir?

Bilimsel araştırmalar sırasında fark edilen helikobakter pylori mikrobunun mide zarına yapışarak burada yaşadığı tespit edilmiştir. Midenin zarında yaşam alanı bulan bu mikrop dünya üzerinde neredeyse 4 insanın 3’ünde görülür. Özellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın olarak rastlanır. Mikrop erken tedavi edilmediğinde mide kanaması sonrası ölümlere yol açar. bazı insanlarda olmasına rağmen herhangi bir belirti vermez. Ancak sağlıksız beslenme kirli ortamda yaşayan kişilerde hemen kendini ele verir. Mide yüzeyinde iltihaplanmaya yol açan mikrobun tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Aksi halde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Mideye nasıl yerleştiği henüz kesin bilinmemektedir. Fakat buna dair iki varsayım vardır. Bunlardan biri dışkıyla çıktığı bölgelerdeki içme suyuna karışması bir diğeri ise bir başkasının tükürüğünün bulaştığı nesneyi kullanarak bulaşabileceği düşünülüyor. Kalabalık yaşam alanları, temiz olmayan su, sağlıksız beslenme mikrobun yayılma hızını artırır. 

helikobakteri pylori mide zarına yapışır

HELİCOBAKTER PYLORİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR..

Mikrobun görüldüğü kişilerin yüzde 60’ında ülser rahatsızlığı yaygınlaşır. Ülser yani mide yarası yeme bozukluğu ve sürekli kusma gibi durumlara yol açar. 

Mide yüzeyindeki zarın iltihap kapmasına neden olan helikobakteri kansere davetiye çıkartır. Hücre yapısını bozan bu bakteriyi taşıyanlar erken teşhis edilmediğinde mide kanserine yol açabilir. 

Bakteri ayrıca lenfoma riskini artırır.

Yaygın görülen ikinci hastalık ise gastrittir. Mide içerdiği asit oranını mikrop nedeniyle dengeleyemez. 

helikobakteri pylori mide zarındaki sağlıklı hücrelere de zarar verir

HELİKOBAKTERİ PYLORİ MİDEYE NASIL YERLEŞİR?

Mikrop midenin iç kısmında fazla kalamaz. Asit nedeniyle çabuk öldüğünden yüzeye kolayca yerleşir. Burada parçalara ayrılarak çoğalan mikrop bulunduğu bölgenin hücre yapısını bozar. Midenin zarına tutunup enfekte oranını artırarak iltihaba yol açar. Erken müdahale edilmediğinde ölüme bile neden olduğu vakalara da rastlanmıştır. 

HELİKOBAKTERİ PYLORİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Şiddetli karın ağrısı
  • Yemek yemede zorlanma
  • Az yemek tüketilmesine rağmen şişkinlik ya da hazımsızlık 
  • Sürekli olarak bulantı ya da kusma hissi
  • Geğirme ile beraber gelen kötü koku ve mide kasılması
  • İshalle beraber aniden ve hızla kilo kaybının yaşanması
  • Dışkılama da kana rastlamak
  • Cilt renginde solukluk
  • Baş dönmesi ve tansiyonun sürekli düşmesi gibi durumlarla kendini gösterir. 

helikobakteri pylori mide ağrılarına neden olur

HELİKOBAKTERİ PYLORİ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Gelişen teknolojiyle beraber endoskopi uygulaması ile midenin yüzeyi incelenebilir. Bu yüzden kolayca mikrop olup olmadığına bakılabilir. Bunun yanı sıra kan testi yapılır. Mikrop bağışıklık sistemini düşürebildiğinden antikor sayısına bakılır. Mideden parça alınarak biyopsi yapılır. Dışkı testiyle de mide de bu mikrobun varlığı teşhis edilebilir. Mikrobun kırılması için uzmanlar öncelikle antibiyotik tedaviye başlar. Bununla beraber mide duvarını koruyan ilaçlarda verilir. Mide bariyerini temizleyen bizmut tuzlar önerilir. Bunlarla beraber mideye iyi gelen domates, salatalık ve elma gibi besinler tavsiye edilir. Ayrıca sağlıklı bir ortamda iyice yıkanmış besinler ve arındırılmış su tüketimi mikrobun çoğalmasını önler. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.