enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3902
EURO
34,7989
ALTIN
2.411,08
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
09:36 Kayseri Büyükşehir personelinden ERÜ Kan Merkezi’ne “kan bağışı” desteği
01:13 Nevşehir Belediyesi ekipleri, aşırı yağıştan etkilenen mahallelerde temizlik ve onarım çalışmalarını sürdürüyor
01:11 Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel İzmir’de düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katıldı
01:10 Denizcilik sektörünün kalbi İzmir’de atıyor MAST İzmir Boat Show kapılarını açtı
01:09 Başkan Aydın 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı
00:16 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun’un seçim döneminde dile getirdiği vaatlerden biri olan taziye evlerine yemek ikramı başladı
00:15 Başkan Mutlu: Bir gün değil her gün emeğin yanında olacağız
00:14 Başkan Mehmet Ertaş 1 Mayıs’ta işçilerle beraber yürüdü
00:13 Çiğli’de Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması Başkan Yıldız; ” Mücadelemiz emeğin karşılığı için”
00:11 Başkan Tugay emekçilerin 1 Mayıs coşkusuna ortak oldu
00:10 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde belediye çalışanlarıyla bir araya geldi
00:09 Digiturk – BAU iş birliğiyle medya ve yayıncılık eğitimi beIN AKADEMİ’yle başlıyor
23:57 Başkan Ünsal: Emeğin gücüyle geleceği inşa edeceğiz!
23:56 Sosyal İnovasyon Ajansı “İnovasyon Seyahat Fonu” Programı ile Gençleri Yeniliklerle Buluşturuyor
23:55 “Her zaman işçiden ve emekten yana olacağız”
23:54 Başkan Kınay çocuklardan söz aldı: Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin
19:42 Başkan Duman’dan emek ve dayanışma vurgusu
19:27 Yuvalılar istedi Başkan Böcek talimat verdi
19:26 Selçuklu Belediyesi 2024 yılı asfalt ve altyapı sezonunu sıcak asfalt çalışmalarıyla açtı
19:20 81 ilin Milli Eğitim Müdürleri Ankara’da
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mide balonu sonrası dikkat edilecek 10 detay 

Obezite tedavisinde uygulanan başlıca endoskopik tedavi yöntemlerinden biri de endoskopik olarak mideye balon yerleştirilmesi işlemidir.

Mide balonu sonrası dikkat edilecek 10 detay 
20.07.2023
0
A+
A-

Obezite tedavisinde uygulanan başlıca endoskopik tedavi yöntemlerinden biri de endoskopik olarak mideye balon yerleştirilmesi işlemidir. Mide balonu uygulaması günü birlik uygulanan bir işlem olmakla birlikte hastaneye yatış gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. İşlemi yaptırmak isteyenlerin ve yaptıranların sayıları arttıkça merak edilen sorular da bununla paralel olarak artmakta. Mide balonu işlemi ve sonrasında dikkat edilmesi gerek noktaları Liv Hospital Gastroenteroloji, Prof. Dr. Erdem Koçak anlattı. 
 

Obezite, dünyadaki yetişkin nüfusun yaklaşık üçte birini etkileyen yaygın bir hastalıktır. Pek çok tıbbi, psikososyal ve ekonomik problemlere neden olur. Ülkemizde de giderek artan bir sağlık sorunu haline gelen ve Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2013 yılında %8.3 olan obezite sıklığı son on yılda artarak %9.9’lara ulaşmıştır. Bilindiği gibi obezite; şeker hastalığı, hiperlipidemi, hipertansiyon, koroner arter hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı, uyku apne sendromu gibi birçok hastalığa yol açabilmektedir. Bu nedenle günümüzde obezitenin tedavisi için birçok medikal, endoskopik ve cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

  1. İşlemden kaç saat sonra yemek yiyebilirim? Beslenmeye hangi gıdalar ile başlayabilirim?
     
    Endoskopik olarak midenize balon yerleştirildikten yaklaşık 6 saat sonra berrak sıvı gıdalar ile beslenmeye başlayabilirsiniz. Açık çay veya bitki çayları, kafeinsiz kahve, tane içermeyen gaz yapmayan çorbalar, yağsız ve laktozsuz süt, yağsız ayran, kefir, yoğurt, tanesiz ve az şekerli komposto gibi sıvı yiyecek ve içeceklerden sonra ikinci günden itibaren bu gıdalara ek olarak sebze veya meyve püresine de başlayabilirsiniz. İkinci haftaya girdiğinizde yavaş yavaş tolerasyon durumunuza göre katı gıdalara başlayabilirsiniz. Genellikle üçüncü haftadan sonra katı gıdalara normal miktarlarda geçebilirsiniz. 
  2. İşlem sonrası ne gibi şikayetlerim olabilir?
     
    İşlem sonrası özellikle ilk 3-4 gün süre ile mideniz yemek sonrası yaptığı gibi takılan balonu sindirmeye ve peristaltik hareketler ile ince bağırsaklara göndermeye çalışacaktır. Yine 4-6 saat sonra boşalmaya alışmış olan mide tam olarak boşalamadığı için alt özofagus sfinkteri yani yemek borusunun mide ile birleştiği yerdeki kapakçık sürekli gevşek olarak kalacaktır. Bunun sonucu olarak bulantı, kusma, mide krampları ve karın ağrısı hissedebilirsiniz. Bu şikayetler ve bunların şiddeti hastadan hastaya değişmekle birlikte ilk hafta verilecek ilaç tedavileri ile şikayetlerinizin birçoğu kontrol altına alınacaktır. Eğer daha önce gastro özofageal reflü hastalığı ve bununla ilişkili yanma, retrosternal (göğüs kafesinin orta noktası) ağrı, bulantı ve ağıza acı su gelme gibi şikayetleriniz oluyorsa mide balon uygulaması sonrasında da bu şikayetleriniz artabilir. Bu dönemde mide asit azaltıcı ilaçlarla (Proton pompa inhibitörleri ve antiasidler) sorunu kolaylıkla tedavi edebilir ve şikayetleri kontrol altına alabilirsiniz. 
  3. Ne zaman normal yaşantıma dönebilirim?
     
    Birçok hastada birinci haftanın sonunda midenin, takılan balona uyum sağladığını ve kişilerin normal yaşantılarına döndüğünü görmekteyiz.
  4. Mide balonu takıldıktan sonra banyo yapabilir miyim?
     
    Mide balonu takıldıktan sonra banyo yapmanızda hiçbir sakınca yoktur. 
  5. Yaşamımı değiştirmemeli miyim?
     
    Mide balonu işlemi obezite tedavi yöntemlerinden biri olduğundan dolayı işlem sonrası mutlak surette yaşam tarzı değişikliği yapmalısınız. Uygun diyet ve düzenli eğersiz yaşam tarzı değişikliğinin en önemli parametreleridir. 
  6. Spor yapmamda bir sakınca olur mu?
     İşlemden sonraki ilk hafta hem sıvı diyetten katı diyet geçiş dönemi hem de balonun vücuda alışma dönemi olduğundan ağır aktivite gerektiren sporlardan kaçınmanızda fayda var. 
  7. Uçağa binip seyahat edebilir miyim?
     Binebilirsiniz. Seyahat amaçlı kullanılan ticari uçaklar normal hava basıncını koruduğundan mide balonu ile yolculuk etmeniz de bir risk yoktur. 
  8. Mide balonu patlar mı? Patlarsa nasıl anlaşılır?
     
    Mide balonu mideye yerleştirildikten sonra içine metilen mavisi adı verilen özel boya ile rengi maviye dönüştürülmüş serum fizyolojik verilir. Çok nadir bir durum olan balonun mide içinde kendiliğinden patladığı durumlarda mideye herhangi bir zarar gelmez. Ancak yavaş yavaş boşaldıktan sonra küçülen balon mideden ince bağırsaklara geçerek bu kesimde bir tıkanıklığa neden olabilir. Bu nedenle özel bir boya olan metilen mavisi balon patladıktan sonra hızlı bir şekilde ince bağırsaklardan emilerek idrar ile atılır ve bu durumda idrarinizin rengini mavi renk olarak görebilirsiniz. Hemen doktorunuza başvurmalısınız. Balon endoskopik olarak tam boşalmadan çıkartılacaktır.
  9. Mide balonu sonrası kaç kilo veririm? Balon, kaç ay midemde kalacak?
     
    Hastadan hastaya değişmekle birlikte genellikle diyet programına da uyum sağlayan hastalarda 15 ile 25 kilogram ya da başlangıç vücut ağırlığının %15-20’si kadar kayıp sağlanır. 
  10. Tekrar mide balonu takılabilir mi?
     Balon tiplerine veya markalarına göre 6 ay veya 1 yıllık balonlar kullanılır. Bu işlem hasta uyumu ve kilo kaybı başarısına göre birden fazla tekrarlanabilir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.