enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4937
EURO
34,7859
ALTIN
2.441,89
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
SON DAKİKA
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Mehmed Zahid Kotku kimdir?

Mehmet Zahid Kotku, 1877’de Osmanlı – Rus savaşı sırasında Kafkasya’dan Anadolu’ya göç ettirilen İmam İbrahim Efendi’nin oğlu olarak 1897’de …

Mehmed Zahid Kotku kimdir?
13.11.2022
76
A+
A-

Mehmet Zahid Kotku, 1877’de Osmanlı – Rus savaşı sırasında Kafkasya’dan Anadolu’ya göç ettirilen İmam İbrahim Efendi’nin oğlu olarak 1897’de Bursa’da dünyaya geldi. Birinci Dünya Savaşı başladığında gençlik çağında olan Mehmet Zahid Kotku, 18 yaşında askere gitti ve yaklaşık 6 yıl askerlik yaptı. Askerliği sırasında açlık, hastalık ve yokluk gibi sorunlar karşısında maneviyata sığınan Kotku, bu dönem yaşadıklarını tek tek not etti. Mehmet Zahid Kotku’nun hayatı, askerliğin ardından gittiği İstanbul’da o dönem cami olan Ayasofya’da kıldığı Cuma namazı ile iyice değişmeye başladı.  Namazdan sonra Cağaloğlu’nda bulunan Gümüşhanevi Dergahına giden Kotku, buradaki manevi atmosferden etkilendi. Burada Dağıstanlı Ömer Ziyâüddîn Efendi tanıştı ve öğrencisi oldu. Onun izinden giden Mehmet Zahid Kotku, kısa sürede kendini tamamen tasavvufa adadı.

Mehmed Zahid Kotku, 1929 yılında İstanbul’dan baba ocağı olan Bursa’ya gitti. Babasının vefat etmesiyle, onun yerine İzvat Köyü’nde imamlık yaptı. 20 yıl boyunca babasının bıraktığı mirasa sahip çıkan Kotku,  bu süreçte birçok öğrenci yetiştirdi. 1952 yılında yeniden İstanbul’a döndü. Bir süre İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan camilerde imamlık yaptı. 1958 yılında Fatih İskenderpaşa Camii’ne imam olarak ataması yapıldı. Burada da çok sayıda öğrenci yetiştirdi. 

1980 yılında hastalığına rağmen hacca gitti. Buradan ağır hasta olarak yeniden İstanbul’a dönen Mehmet Zahid Kotku, 13 Kasım 1980 yılında hayatını kaybetti. 14 Kasım Cuma günü Süleymaniye Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Süleymaniye Camii içinde bulunan mezarlığa defnedildi. Kotku, geride onlarca yazılmış kitap ve binlerce öğrenci bıraktı.

Mehmet Zahid Kotku’nun başlıca eserleri; Tasavvufî Ahlâk (5 Cild) Cennet Yolları Mü’minlere Vaazlar (2 Cild) Ehl-i Sünnet Akaidi Ana Baba Hakları Hadislerle Nasihatler (2 Cild) Nefsin Terbiyesi Tezkiretü’l-Evliyâ Tercümesi Risâle-i Hàlidiyye Tercümesi Cihad Evrâd-ı Şerif Faydalı Dualar ve 32 Farz Mecmuası Yemek Âdâbı.

Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi’den altın öğütler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.