enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C

MEB’te XR (Genişletilmiş Gerçeklik) Laboratuvar Dönemi

Genişletilmiş Gerçeklik Laboratuvarı uygulamasına geçen Düzce’deki bir okul, eğitimde farklı teknolojiler kullanıyor. 

MEB’te XR (Genişletilmiş Gerçeklik) Laboratuvar Dönemi
02.10.2024
3
A+
A-
Genişletilmiş Gerçeklik Laboratuvarı uygulamasına geçen Düzce’deki bir okul, eğitimde farklı teknolojiler kullanıyor.

Bakan Yusuf Tekin Açılışını Yaptı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile öğrenme süreçlerinde bilgi ve becerilerin etkileşimli bir yapı içinde harmanlanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Düzce Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesinde açılışı yapılan yeni eğitim birimleri ve XR (genişletilmiş gerçeklik) laboratuvarı, eğitimde teknolojinin kullanılması anlamında önemli bir adımı temsil ediyor. Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleştirilen açılış töreninde, okulda kurulan XR laboratuvarının geliştirilmesine yönelik yeni bir protokol imzalandı.  Açılışta konuşan Bakan Tekin, “Bu yenilikçi yaklaşım, öğretmenlerin derslerini daha etkili bir şekilde anlatabilmeleri, yapay zekâ ile geliştirilen yeni deney ve görsel ortamları öğrencilerine sunabilmeleri ve teknolojinin imkânlarını sınıfa taşımalarına olanak tanımaktadır. Hayata geçirilen protokoller ve geliştirilen yeni içerikler ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda bilginin, sorumluluğun ve yardımlaşmanın birlikte geliştiği bir eğitim ortamı oluşturulması hedeflenmektedir. Bu adımla, eğitimde kalite ve verimliliğin artırılması, öğrencilerin 21. yüzyıl becerileriyle donatılması ve bilimsel düşünme yetilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi Pilot Okul

Türkiye’de bir ilki temsil eden bu laboratuvar; biyoloji, fizik, kimya, matematik ve coğrafya derslerinde XR teknolojilerinin uygulanması ve geliştirilmesini amaçlıyor. Ayrıca, Türkçe dil desteğine sahip XR yazılımlarıyla hazırlanan içeriklerin test edilerek yaygınlaşması hedefleniyor. Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi, bu projeyle “pilot uygulama okulu” olarak seçilirken, bahçesinde inşa edilen XR laboratuvarının Akçakoca ve Düzce’deki diğer okullara da eğitim vermesi planlanıyor. Bu sayede, ülke genelinde AR (artırılmış gerçeklik) ve XR (genişletilmiş gerçeklik) tabanlı eğitim uygulamalarına öncülük eden modern bir eğitim alanı oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Küre şeklinde düzenlenen laboratuvar, öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunuyor. Laboratuvarda müfredata uygun 5 farklı dersle uyumlu, 3 binden fazla ders içeriği hazırlanmış durumda.

Genişletilmiş gerçeklik laboratuvarları ülke genelinde yaygınlaşacak

İmzalanan protokol ile Akçakoca Orhan Özdemir Fen Lisesi, “eğitimde sanal gerçeklik pilot uygulama okulu” oldu ve Türkiye’de bir “ilk” olduğu belirtilen genişletilmiş gerçeklik (XR) laboratuvarı okula kazandırıldı. Ülke genelinde yaygınlaşacak olan laboratuvarlar için biyoloji, fizik, kimya, coğrafya alanlarında öğretim programlarının desteklenmesini sağlayacak Türkçe dil desteğine sahip XR teknolojisi yazılımları yapıldı. Okulda XR ve AR tabanlı eğitim uygulamalarının yapılabileceği, yaklaşık 100 metrekare kapalı alandan oluşan XR ve AR teknoloji laboratuvarı inşa edilerek, aynı anda en az 30 öğrenci ile bir öğretmenin kullanacağı, gerçek dünya ile görüntü aktarımını sağlayan kameralara sahip XR ve AR teknolojileri için bilgisayarlar, server altyapısıyla donatılan laboratuvar, öğrencilerin hizmetine sunuldu. Küre şeklinde düzenlenen laboratuvar, öğrencilere ders konularını 3 boyutlu sanal ortamda deneyimleme fırsatı sunuyor.

Rekabet Gücünü Artırmayı Amaçlıyoruz

Özel olarak üretilmiş XR teknolojisine sahip bilgisayarlar, herhangi bir gözlük veya başlık kullanmaya ihtiyaç duymadan öğrencilerin 3 boyutlu içerikleri incelemesini ve kontrol etmesini sağlıyor. Bilgi odaklı eğitim yerine süreç ve beceri odaklı eğitim anlayışıyla tasarlanan laboratuvar, öğrencinin derse aktif katılımı, merak, sorgulama, analitik düşünme, fikir inşa etme ve müzakere etme gibi becerilerini geliştirmeye odaklanıyor.  Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile teknolojiyi ve yenilikçi eğitim yaklaşımlarını kullanarak öğrencilerin küresel rekabet gücünü artırmak ve onları geleceğin dünyasına hazırlamak hedefleniyor. Model, öğrencilerin sadece akademik bilgiye sahip bireyler olmalarını değil;  aynı zamanda topluma katkı sağlayan, yenilikçi ve girişimci bir ruhla donatılmış bireyler olarak yetişmelerini amaçlıyor. Bu kapsamda, genişletilmiş gerçeklik, yapay zekâ ve dijital öğrenme platformları gibi teknolojik yenilikler, öğrencilerin bilgiye ulaşma ve üretme süreçlerinde aktif rol almalarını teşvik ediyor. Böylece, bilgi ve becerilerin iç içe geçtiği, iş birliğinin ve yaratıcı düşünmenin ön planda olduğu bir eğitim anlayışı ile Türkiye, eğitimde kalitenin ve verimliliğin artırılması adına önemli adımlar atıyor. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.