enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Maymun Çiçeği Hastalığına Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?

Maymun Çiçeği Hastalığına karşı hangi önlemler alınmalı ? Türk Tabipler Birliği, Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili panel düzenledi. 

Maymun Çiçeği Hastalığına Karşı Hangi Önlemler Alınmalı?
06.09.2024
3
A+
A-

Maymun Çiçeği Hastalığına karşı hangi önlemler alınmalı ? Türk Tabipler Birliği, Maymun Çiçeği hastalığı ile ilgili panel düzenledi.

Maymun Çiçeği İnsandan İnsana Bulaş Yolları

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) tarafından uzmanlık derneklerinin de katılımıyla düzenlenen “M Çiçeği: Bilinmesi ve Yapılması Gerekenler” paneli düzenlendi. Panel, TTB’nin sosyal medya kanallarından canlı yayımlandı. Panelin açılış konuşmasını TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap yaptı. Bu panel ile M çiçeği hastalığını hekimlik boyutlarıyla ele alacaklarını belirten Azap, TTB ve TTB-UDEK tarafından uzmanlık derneklerinin de katkılarıyla önümüzdeki dönemde de güncel konular ile ilgili bilgilendirme panellerinin devam edeceğini duyurdu. Kolaylaştırıcılığını TTB-UDEK Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Orhan Odabaşı’nın üstlendiği panelde ilk sözü Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden (HASUDER) Dr. Güzin Ateş Özbey aldı. M çiçeği hastalığının, ilk tespit edildiği 1958 yılından Dünya Sağlık Örgütü’nün “uluslararası halk sağlığı acil durumu” ilan ettiği Ağustos 2024’e kadarki tarihçesini aktaran Özbey, daha sonra ise insandan insana ve hayvandan insana olmak üzere bulaş yollarını anlattı.

Maymun Çiceği Cinsel İlişki İle Bulaşır mı ?

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nden (KLİMİK) Dr. Önder Ergönül, sunumunun ilk bölümünde M çiçeği hastalığının epidemiyolojisini ele aldı. Hastalığın klinik özelliklerinden de bahseden Ergönül, Türkiye’de hastaneye yatırılarak izlenen 12 hastanın değerlendirmesini ayrıntısıyla paylaştı. Sunumunun son bölümünde tedavi ve korunma yollarını anlatan Ergönül; daha önceki dönem çok yakın temas ve cinsel temas olarak tanımlanabilecek risk gruplarının yakın temastaki kişiler, ev halkı, seks partnerleri ve seks işçileri olarak güncellendiğine dikkat çekti. Ergönül son olarak birinci, ikinci ve üçüncü kuşak aşılar hakkında kısa bir bilgi verdi. Türk Dermatoloji Derneği’nden (TDD) Dr. Soner Uzun, M çiçeği hastalığının en önemli semptomunun deri döküntüsü olduğunu belirterek sunumuna başladı. Deri lezyonlarının gelişim seyri hakkında bilgi veren Uzun, M çiçeği hastalığının deri lezyonlarındaki ayırıcı tanısı üzerine çok sayıda örnek gösterdi. Uzun, “Son üç hafta içinde gerçekleşmiş şüpheli (yeni bir partner veya partnerler ile) cinsel ilişki öyküsü olanlarda, özellikle anogenital bölgeye yerleşmiş papüloveziküler, vezikülobülloz, ortası göbekli, erode-kabuklu lezyonlarda M çiçeği enfeksiyonu akla gelmelidir” sözleriyle sunumunu tamamladı.

Salgın Olursa Nasıl Kontrol Edilir ?

Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği’nden (KLİMUD) Dr. Yeşim Tok, M çiçeği hastalığının tıbbi mikrobiyolojik laboratuvar tanısının preanalitik ve analitik safhaları üzerine odaklandı. İlk olarak tanı alındıktan sonra alınması gereken önlemleri sıralayan Tok, daha sonra klinik uygun örnek alımını ve transfer koşullarını ayrıntılı bir biçimde anlattı. Tanı örneklerinin çalışıldığı laboratuvarlardaki önlemlerden ve yürütülen çalışmalardan da bahseden Tok; klinik örnek yönetimi, sürveyans için laboratuvar test süreci, tanısal testler ve POC testler hakkında bilgi verdi. Tok, güncel durumu veri tabanları üzerinden incelemeyi sürdürdüklerini ifade etti. TTB Pandemi Çalışma Grubu’ndan Dr. Mehmet Zencir, “Salgını kontrol etmek için ne yapmalı?” sorusunun yanıtlarını verdi. Halk sağlığı bakış açısıyla “vaka yönetimi” ve “sorun yönetimi”nin bir arada yürütülmesi gerektiğinin altını çizen Zencir; DSÖ’nün “Küresel M Çiçeği Virüsü Stratejik Hazırlık ve Müdahale Planı”nda belirlediği rehber ilkelerden, epidemiyolojik bağlamlardan ve temel kapasitelerden söz etti. Avrupa Hastalık ve Önleme Merkezi’nin 16 Ağustos 2024 tarihli Hızlı Risk Değerlendirmesi’nde yer alan önlemleri aktaran Zencir, Türkiye’de salgının önlenmesi ve kontrolüne yönelik önlemler ile ilgili Sağlık Bakanlığı’na bir dizi soru yöneltti. Zencir, sunumunun son bölümünde küresel dayanışma için beş adımı sıraladı: (1) Mali yardım, (2) salgının anlaşılması, izlenmesi ve bilgilendirme için acil test ve sürveyans ihtiyacı, (3) tanı kitlerine ve aşılara eşit erişimi kolaylaştırmak için uluslararası destek, (4) güvenilir topluluk üyeleri tarafından sağlanan doğru, damgalayıcı olmayan ve kesin risk iletişimi, (5) endemi döneminde de yatırım ve desteklerin sürdürülmesi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.