enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Pazartesi Açık
31°C
Salı Parçalı Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
SON DAKİKA
12:50 116 bin çift ‘Aile’ye danıştı!
12:23 Efes Selçuk’ta İlaçlama Çalışmaları: Büyükşehir Belediyesi’nden Tam Destek!
12:22 Başkan Şadi Özdemir Mahalle Buluşmaları’na katıldı
12:20 Norm Kadro Yönetmeliği’nde değişiklik
12:15 Büyükakın: İnsan hakları için sesimizi yükseltelim
12:14 93 araçlık açık otopark alanı yapılıyor Vasıf Çınar Bulvarı çift yön olacak
12:13 Başkan Tugay’ın 180 günlük Hızlı Eylem Planı işliyor İZBETON ekipleri dört koldan sahada
12:11 Başkan İbrahim Sandıkçı: “Milli Teknoloji Hamlesi ülkemizin geleceği için atılan büyük bir adımdır”
12:09 Gençlerin İstihdamına E-DATA Katkısı
11:52 Burhaniye’de Kaldırımlar, Esnaf İş Birliği İle Düzenleniyor
11:49 Kocaeli Gönüllülerinden Huzurevine erik kompostosu; Dalından topladılar, sevgilerini de kattılar
11:48 Keçiören Belediyesi şeffaflık ilkesi gereği bir ilke imza attı. Alınan kararla belediyenin bütün ihaleleri canlı yayınlanacak
11:46 Çiftçinin cevizi çürümekten kurtuldu
11:45 İBB’ye ait M4 Kadıköy-Sabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı’nda ücretsiz sınırsız internet İBB Wi-Fi hizmeti başladı
11:44 Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler ve Ekibi Tam Kadro Sahada
10:50 Uyarı Manisa’dan geldi… Anız yangınlarına dikkat!
10:36 İletişim’den ‘asgari’ açıklama!
10:20 Bir haftada 2,5 milyon araç denetlendi
09:52 3 ilçe 4 beldede vatandaşlar sandıkta!
09:51 Bursa Gemlik’te kentsel dönüşüme ilk adım
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Marmara Denizi’nden beş dönümlük ağ çıkarıldı

Marmara Denizi’nden  5 dönüm alanı kaplayacak kadar gırgır ağı, 1 trol ağı ve 100 metre uzatma ağı çıkarıldı. Çanakkale Onsekiz Mart …

Marmara Denizi’nden beş dönümlük ağ çıkarıldı
08.01.2022
164
A+
A-

Marmara Denizi’nden  5 dönüm alanı kaplayacak kadar gırgır ağı, 1 trol ağı ve 100 metre uzatma ağı çıkarıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz koordinesinde 13 kişilik ekip, ‘Hayalet Ağ Avcılığı Marmara’ projesi kapsamında, temmuz ayından bu yana denizleri hayalet ağlardan temizliyor.

Deniz ekosistemine ciddi zarar veren ağları temizleyen ekip beş ayda 40 metre derinlikten 5 dönüm alanı kaplayacak kadar gırgır ağı, 1 trol ağı ve 100 metre uzatma ağını sudan çıkardı.

AĞLARIN ALTINDA KALAN CANLILAR ÖLÜYOR

3 yıl sürecek proje kapsamında, Marmara Denizi’nde habitat tahribatına neden olan hayalet ağların temizliği yapılıyor. Bu ağlar ortamda kaldıkları süre boyunca denizel ekosisteme ve içindeki canlılara ciddi zararlar veriyor. Hayalet ağlar, bulundukları ortamda deniz canlılarına tuzak oluşturuyor. Bu ortamlarda yaşayan balıklar ve mercanlar gibi su altı için çok önemli canlıların ölmesine neden oluyor.

Proje ile denizel ekosisteme ve içindeki canlılara ciddi zararlar veren bu hayalet ağların temizliğiyle iskorpit, eşkina, sargos, karagöz, izmarit, mezgit, çırçır, ıstakoz, yengeç ve mercanların yok olmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Proje koordinatörü Prof. Dr. Adnan Ayaz, “Özellikle kayalık bölgelerin üzerlerini örtmesi sonucu, derin sularda mercanlara zarar verebiliyor. Altında kalan ıstakoz, böcek gibi canlıların ölmesine sebep olabiliyor. O kayalık alanın tamamı balıklar tarafından ya da başka deniz canlıları tarafından kullanılmaz hale getiriyor. Bizim amacımız burada ekosisteme faydalı olmak. Ekosistemlerin üzerini örten ağları kaldırarak bu bölgenin tekrar canlılar tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlamak” dedi. (HABER MERKEZİ)

“AMACIMIZ EKOSİSTEME FAYDALI OLMAK”

Proje koordinatörü Prof. Dr. Adnan Ayaz şu ana kadar 5 dönüm alanı kaplayacak kadar gırgır, trol ve uzatma ağını deniz dibinden çıkardıklarını söyledi. Hayalet ağların avlanma sırasında çeşitli nedenlerle denizde kaldığını ifade eden Prof. Dr. Ayaz, “Küçücük bir metrekare ağ bile denize etki edebiliyor. Yengeçlere, o bölgede bulunan habitat bağımlı balık türlerine, pek çok canlıya, denizel ekosisteme zarar veriyor. Özellikle kayalık bölgelerin üzerlerini örtmesi sonucu, derin sularda mercanlara zarar verebiliyor. Altında kalan ıstakoz, böcek gibi canlıların ölmesine sebep olabiliyor. O kayalık alanın tamamı balıklar tarafından ya da başka deniz canlıları tarafından kullanılmaz hale getiriyor. Bizim amacımız burada ekosisteme faydalı olmak. Ekosistemlerin üzerini örten ağları kaldırarak bu bölgenin tekrar canlılar tarafından kullanılabilir hale gelmesini sağlamak” dedi. (DHA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.