enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5784
EURO
36,2139
ALTIN
2.965,08
BIST
9.627,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Çok Bulutlu
14°C

Malatya’da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi bekleniyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri, Malatya Valiliğinde kayısı rekoltesine ilişkin basın …

Malatya’da 336 bin ton yaş kayısı rekoltesi bekleniyor
17.06.2022
160
A+
A-

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ve Kayısı Rekoltesi Tespit Komisyonu üyeleri, Malatya Valiliğinde kayısı rekoltesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Komisyon adına konuşan Macit, müdürlüğüne bağlı teknik elemanların ve komisyon üyelerinin, 23 Mayıs’tan 6 Haziran’a kadar sahayı gezdiğini, kentteki 9 milyon kayısı ağacında hassas bir çalışma yaptığını belirtti.

Bu yıl yaş kayısıda 336 bin 782 ton rekolte beklediklerini dile getiren Macit, “Bunun 33 bin 680 tonunu yaş tüketime, hem yaş ihracatı, hem meyve suyu, hem iç piyasadaki tüketimine ayırdık. Bu da rekoltenin yüzde 10’una tekabül ediyor. Kuruya ayrılan yaş kayısı miktarı 303 bin 102 ton. Kuru kayısı beklentimiz ise 75 bin 776 ton. Elazığ, Kahramanmaraş ve Sivas gibi komşu illerin kuru kayısı üretimi tahmini ise 9 bin 834 ton.” diye konuştu.

Malatya kayısısının dünyada bir prestij ürünü olduğunu, her yıl kentten yaklaşık 90 bin ton kuru kayısı ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Macit, rekoltede geçen yıla göre yüzde 10 azalma beklendiğini söyledi.

Kayısıyı “altın” değerinde gördüklerini ifade eden Macit, şunları kaydetti:

“İlerideki hedefimiz, komisyon üyelerimizin de ortak görüşü olarak söylüyorum, 1 milyar dolar ihracat. Tabii bu yıl biz 500 milyon dolar gibi bir beklenti içindeyiz. Diğer bazı ülkeler de kayısı üretiyor. Biz de onlardan rekolte tahminlerini almaya çalışıyoruz. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak hem bilimsel çalışıp hem de iç piyasa dengelerini gözetmemiz lazım. Onlardan da verileri alıyoruz. Ona göre piyasa dengeye oturacaktır. Biz ümit ediyoruz ki üreticimiz ihracatçımız ve ülkemiz en yüksek miktarda kazansın, herkesin bütün temennisi bu.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.