enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5793
EURO
36,3544
ALTIN
2.917,10
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Lisa öğrencileri yaptı! Meşe palamudundan üretilen plastik suda 1 ayda çözünüyor

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba …

Lisa öğrencileri yaptı! Meşe palamudundan üretilen plastik suda 1 ayda çözünüyor
31.08.2022
111
A+
A-

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor.

Antalya’dan lise öğrencileri Zeynep İpek Yanmaz, Azra Ayşe Bıçakçı ve Hilal Başak Demirel, TEKNOFEST’e fiziki bilimler alanında, “Lise Öğrencileri Kutup Araştırmaları Projeleri Yarışması” için geliştirdikleri “Kutup okyanuslarındaki mikroplastik kirliliğini önlemek için yerli ve milli plastik materyal üretimi” projesiyle katıldı.

Zeynep İpek Yanmaz, doğa açısından önemli bir projeye imza attıklarını söyledi.

Geçen yıl arkadaşlarıyla kutuplarla ilgili bir çalıştaya katıldıklarını belirten Yanmaz, “Orada, kutuplardaki plastiklerin önemli bir problem olduğunu gördük. Bunu önlemek için bir proje geliştirdik. Projemizin ismi kutuplar ama bu sadece kutuplar değil, dünyanın her tarafında uygulanabilir bir çalışma oldu” dedi.

Denizlerin çok sayıda plastikle kirletildiğine işaret eden Yanmaz, “Attığımız herhangi bir plastik atık, denizlerde kirliliğe neden oluyor. Bunu önlemek için meşe ağacı palamudunun kabuğundan selüloz, meyvesinden nişasta elde ederek biyoplastik sentezledik” diye konuştu.

Azra Ayşe Bıçakçı ise yaklaşık 9 hafta laboratuvarda çalıştıklarını dile getirerek, “Literatür taraması yaptığımızda petrol dışında genelde buğday, mısır ve pirinç gibi gıda ürünlerinin plastik yapımında kullanıldığını gördük. Bunlar birincil besin gıdası olarak tüketilen ürünlerdi. Bu yüzden hem masraf artıyor hem de gıda sıkıntısı yaşanırken bu ürünlerin böyle bir işte kullanılması doğru değildi. O nedenle yeni bir yöntem geliştirmek istedik” ifadelerini kullandı.

Meşe palamudundan elde ettikleri plastiğin, petrolden üretilenlere göre maliyetinin yüzde 20 daha az olduğunu vurgulayan Bıçakçı, seri üretime geçildiğinde bunun daha da düşeceğini kaydetti.

Hilal Başak Demirel de ürettikleri materyallerle çeşitli dayanıklılık testleri yaptıklarını anlatarak, “Normal bir market poşetinden 20 kat daha dayanıklı olduğunu gördük. Çözünürlük testlerini okyanus ortamında test ettik. Normal bir plastik 450 yıl gibi bir sürede bozulurken, ürettiğimiz plastik 1 aydan daha kısa sürede çözünüyor. Doğaya ve canlılara hiç zarar vermiyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.