enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5123
EURO
36,1724
ALTIN
2.972,62
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Laboratuvarda Kendine Yetebilen Nükleer Füzyon Yapıldı

İki farklı atomun birleşmesiyle ortaya yeni bir atom çıkmasına nükleer füzyon adı veriliyor. Örneğin yıldızlarda, farklı türden elementler yoğun …

Laboratuvarda Kendine Yetebilen Nükleer Füzyon Yapıldı
17.08.2022
160
A+
A-

İki farklı atomun birleşmesiyle ortaya yeni bir atom çıkmasına nükleer füzyon adı veriliyor. Örneğin yıldızlarda, farklı türden elementler yoğun basınç etkisiyle reaksiyona giriyor. Ortaya yeni elementler, ısı, ışık ve radyasyon çıkıyor. 

Bilim insanları, enerjiye ulaşmanın yollarından biri olarak gördükleri nükleer enerji üzerinde oldukça vakit harcıyorlar. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda nükleer füzyon gerçekleştirildiğinde, füzyonun gücü zamanla azalıyordu. Geçtiğimiz yıl bilim insanları, tarihte bir ilk olarak kendi kendine devam edebilen füzyon geliştirdi. Tek sorun, aynı şeyi tekrar nasıl gerçekleştirebileceklerinden çok da emin değiller. 

Nükleer füzyon, enerji krizini çözebilir (yapabilirsek)

Dünya’nın yaşam kaynağı olan Güneş’ten gelen ısı ve ışığın kaynağı nükleer füzyondur. Hidrojen atomları birleşip helyum oluştururken büyük bir enerjiyi de dışarı yayar. Süpernovalar gibi kozmik olaylar da nükleer füzyon ile ortaya çıkar. 

Uzayda rahatça gerçekleşebilen bu reaksiyonları gezegenimizde gerçekleştirmek ise pek mümkün olmuyor. Oluşturulan yapay ortamlarda, reaksiyonun başlaması için gereken şartlar sağlansa bile ısı ve enerji, X-ışını radyasyonu ve ısı iletkenleri gibi soğutma mekanizmalarında kayboluyor. Bu yüzden de bilim insanları, füzyonun reaksiyona kendi kendine devam edecek enerjiyi ve ortamı oluşturduğu nokta olan ateşleme noktasına erişmeye çalışıyor. 

Temiz enerjinin anahtarı olabilir

8 Ağustos 2021 tarihinde yayınlanan bir araştırma, şimdiye kadar insanlık tarihinin en önemli keşiflerinden birini ortaya çıkarttı. Kaliforniya Lawrence Livermore Ulusal Ateşleme Laboratuvarı’ndan araştırmacılar, trityum ve döteryum adlı hidrojen izotoplarını, altın kaplı bir tükenmiş uranyum çemberinde, 192 lazerden gelen yoğun enerjiye maruz bıraktı. Böylece ilk defa bir ateşleme süreci laboratuvar ortamında gerçekleştirilmiş oldu. 

Saniyenin 100 trilyonda 1’i kadar bir süre için bilim insanları bu füzyondan 10 katrilyon wattlık bir güç üretmeyi başardı. Daha sonra bilim insanları aynı deneyi dört defa daha denedilerse de, aynı seviyede enerji üretemediler. 

Araştırmacılar bu durumun nedeni olarak, nükleer füzyon çalışmalarında çok fazla etmenin çok hassas rol oynamasını gösteriyorlar. Bu yüzden de her zaman aynı verimde çalışma yapmak mümkün olmayabiliyor. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.