enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
SON DAKİKA
22:55 Kemer’de “Üreten ev hanımları” kermesi
22:54 Dünyanın en büyük sivil toplum ağlarından biri olan JCI (Junior Chamber International ) tarafından düzenlenen Yaratıcı Liderlik Zirvesi Efes Selçuk’ta başladı
22:37 İYİ Parti’nin yeni başkanı belli oldu
22:36 Konuk delegasyon Manisa’da ağırlandı
21:51 Adıyaman’da polis cinnet geçirdi!
21:50 Tekonokent Sur imar yolu yapılıyor
20:11 Küçükçekmece ilçesi, Fatih Mahallesi’nde bulunan Menekşe Sahil Parkı’nda yaşanan ölüm olayıyla ilgili soruşturma başlatıldı
20:10 Yüzde 100 Elektrikli, 420 Kişilik Çevreci Metrobüsün Test Sürüşüne Ekrem İmamoğlu Tanıklık Etti
19:58 Ünlü Akademisyenler UEZ Sapanca 2024’te Felsefe ve Modern Bilimi Ele Aldı
19:57 Başkan Mutlu sanayicileri Basmane Semt Merkezi’nde ağırladı
19:56 Tugay: “İzmir Kentsel Gıda Stratejisi Belgesi’yle bu sürecin parçası olacağız”
19:55 Başkan Aras’tan Muhtarları Birleştiren Hamle
19:54 Yapay Zeka İş Dünyasını Nasıl Değiştirecek?
19:50 İmamoğlu: “İnce eleyip sık dokuyoruz
19:36 Mahalle mutfakları vatandaşın mutfak masrafını azaltıyor
18:20 Cumhurbaşkanı Erdoğan, akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti
18:06 Bakanı Yumaklı, Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti
17:36 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan darbedilen öğretmene “geçmiş olsun” telefonu
17:06 TÜSÇAD Atranos tatil köyünün temeli atıldı
16:51 Düzce olası afetlere güçlü hazırlanıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kültür Mirası Okulu’nda Malatya basın tarihi konuşuldu

Malatya Kent Konseyi Kültür Mirası Okulu eğitimleri devam ediyor. Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda yapılan üçüncü dersin üçüncü konuğu Tarihçi-Yazar Nezir Kızılkaya oldu. Kızılkaya, “Malatya Basın Tarihi” hakkında bilgi verdi. 

Kültür Mirası Okulu’nda Malatya basın tarihi konuşuldu
01.03.2024
0
A+
A-

MALATYA (İGFA) – Programa Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, Tarihçi Yazar Nezir Kızılkaya, Tarihçi Yazar Bülent Korkmaz, Gazeteci Abdullah Ergül ve Kültür Mirası Okulu öğrencileri katıldı.

Tarihçi Yazar Nezir Kızılkaya, Malatya Basın Tarihi hakkında katılımcılara görsel ve yazılı bir sunum gerçekleştirdi.

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültürel Faaliyetler Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca, “Malatya Kültür Mirası Okulu projemizin üçüncü oturumunda Tarihçi Yazar Nezir Kızılkaya hocamızı misafir ediyoruz. Malatya’nın tarihini, kültürünü, kültürel mirasını ele alıyoruz. Şehrimizin kimliği ve kültürü ile ilgili güzel şeyler yapmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza ve bizden sonraki nesillere yeni ve güzel bir miras bırakmak istiyoruz” dedi.

1970’Lİ YILLARDA MALATYA’DA ÇOK İYİ GAZETECİLER YETİŞMEYE BAŞLIYOR

Tarihçi-Yazar Nezir Kızılkaya, “1923 yıldan itibaren Malatya’da gazete çıkmaya başlamış ve hiç kesinti yaşanmamıştır. Çok fazla vilayette sıkıntılar yaşanmasına rağmen İkinci Dünya Savaşı’nın zorlu yıllarında kâğıt, mürekkebin, enerjinin kıt olduğu dönemlerde bile hiç kesintiye uğramamıştır. Malatya’nın haber alma hakkını kullanmalarını sağlamışlardır” dedi.

1950’li yıllarda Malatya’da yerel basında hareketliliğin olduğunu söyleyen Kızılkaya, “O dönemde çok fazla gazete yayına başlıyor. Lise öğrencileri kendi harçlıkları ile kültürel amaç ve hedefli gazeteler çıkarıyorlar. Tabi, maddi sıkıntılardan dolayı birçok gazete ve dergi kapanıyor. 1967 ve 1973’lü yıllarda ‘Yıllık Çalışmaları’ yayınlanıyor. 1970’li yıllarda ise gazetecilik ön plana çıkıyor. Malatya’da çok iyi gazeteciler yetişmeye başlıyor. Birçoğu ulusal anlamda kendilerini kanıtlayan ve varlıklarını hissettirecek şekilde görev yapıyorlar. 1990’lı yıllarda ise Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafında basın hayatı ile ilgili kitap yayınlanıyor. 1990’lı yıllarda Malatyaspor’un maçlarının olduğu haftalık gazetelerin sabah erken saatlerde bittiğini görüyoruz. 2000’li yıllarda ise, internetin yaygınlaşması ile birlikte gazete okuyucu sayısı hızla düşmeye başladı” dedi.

Kızılkaya, “1923 yılından günümüze kadar yayınlanan yaklaşık 225-230 bin arası yerel gazeteyi dijitalleştirip, arşivledim. Yerel gazeteler o dönemlerde çok büyük bir işlevi yerine getiriyorlardı” dedi.

Tarihçi Yazar Nezir Kızılkaya, Malatya Kültür Mirası Okulu programına katılan öğrencilere Malatya Basın Tarihi kitabını imzaladı. Malatya Basın Tarihi programı soru cevap bölümü ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.