enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6441
EURO
36,3672
ALTIN
2.927,96
BIST
9.636,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Kulaklarınız Bu Çığlığı Defalarca Kez Duydu, Farketmediniz!

Bu çığlık neredeyse 70 yıldır birçok yüksek, düşük bütçeli filmde ve televizyon dizilerinde yani 400’ü aşkın yapımda kullanıldı ve kullanılmaya …

Kulaklarınız Bu Çığlığı Defalarca Kez Duydu, Farketmediniz!
20.08.2022
160
A+
A-

Bu çığlık neredeyse 70 yıldır birçok yüksek, düşük bütçeli filmde ve televizyon dizilerinde yani 400’ü aşkın yapımda kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Genellikle biri vurulduğunda, çok yüksekten düştüğünde veya bir patlama anında kullanılıyor. Bir filmde birden çok kez sahnelerde kullanıldığı da oluyor. 

O zamanların ses kayıt şartları sebebiyle günümüzde aslında çok gerçekçi, durumu yansıtan bir çığlık değil. İstisnalar dışında, koyulduğu sahnelerle de pek uyumlu olduğu söylenemez hatta baya sırıtıyor da diyebiliriz.

Wilhelm çığlığı, ilk kez 1951 yılında çekilen Distant Drums adlı bir western filminde kullanıldı.

Kullanıldığı sahnede bir adam bir timsah tarafından ısırılır ve bu çığlık duyulur. Bu ses efekti birçok filmde olduğu gibi sonradan kaydedilen bir ses. Bu sahne için 6 adet farklı çığlık sesi kaydedildi ve 5. kayıtta kaydedilen bu çığlık bir miladın başlangıcı oldu. Sonrasında Warner Bros’un ses efektleri kütüphanesine eklenen bu çığlık, şirket adına çekilen filmlerin birçoğunda kullanılmaya başlandı.

Bir çığlığın peşinde… Neden “Wilhelm”?

1970’lere gelindiğinde Oscar sahibi ses uzmanı Ben Burtt, daha öğrencilik yıllarında izlediği filmlerde bu çığlığı keşfedince araştırmalara başladı. 

Burtt’un uzun süren araştırmaları sırasında ulaşabildiği en eski yapım 1953’te çekilen The Charge at Feather River filmiydi. Filmde, Wilhelm ismindeki bir asker, Kızılderililer tarafından okla bacağından vurulur ve bu çığlığı atar. Günümüze kadar ulaşan bu ses efekti, ismini bu karakterden alarak “Wilhelm çığlığı” olarak tarihte yerini almaya başlar.

The Charge at Feather River filmindeki o sahne:

Çığlığın popülerliği nereden geliyor? 

O sıralar çekimleri başlayan Star Wars filminin yönetmeni George Lucas, ses düzenleme işlerini Ben Burtt’e emanet eder. Ben Burtt de bu fırsatı kaçırmaz, yeni keşfettiği ve Wilhelm ismini verdiği bu orijinal çığlığı filmde kullanır. Yukarıdaki videoda Luke’un bir Stormtrooper’ı vurduğu sahnedeki düşme anında çığlığı duyabilirsiniz.

Star Wars devam filmlerinde ve Indiana Jones serilerinde de kullanılmaya devam eden çığlık, diğer yönetmenlerin de dikkatini çekmesiyle popülerliğine devam eder. Peter Jackson, Quentin Tarantino, Steven Spielberg ve Tim Burton gibi ünlü yönetmenler bu çığlığı kendi filmlerinde de kullanmaya başlayarak Ben Burtt’e saygı duruşlarını ihmal etmez ve bu diğer yönetmenlerce de bir gelenek halini alır. 

Popülerliği bununla da sınır kalmaz. Bir müzik grubu, bazı şarkılar ve bir bira firması “Wilhelm çığlığı” ismi ile piyasaya çıkar.

İşte o popüler Wilhelm çığlığının kullanıldığı film ve dizi sahnelerinden kesitler sizlerle:

Kaynak 1 2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.