enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5414
EURO
35,9574
ALTIN
2.986,20
BIST
9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Küçük ve Aktif Olmayan Bir Kara Delik Keşfedildi

Uzay keşifleri son hızla sürmeye devam ederken bilim insanları, bugün yeni bir keşfi daha duyurdu. Uluslararası uzmanlardan oluşan ekip, kendi …

Küçük ve Aktif Olmayan Bir Kara Delik Keşfedildi
19.07.2022
133
A+
A-

Uzay keşifleri son hızla sürmeye devam ederken bilim insanları, bugün yeni bir keşfi daha duyurdu. Uluslararası uzmanlardan oluşan ekip, kendi galaksimiz olan Samanyolu Galaksisi’nin komşu galaksisi Büyük Macellan Bulutu’nda küçük boyutta ve aktif olmayan bir kara delik keşfettiklerini paylaştı.

Keşfi “samanlıkta iğne bulmaya” benzeten bilim insanları, keşiflerini Avrupa Güney Gözlemevi’nin Very Large Teleskobu’nun 6 yıl önce yaptığı gözlemlerinde gerçekleştirdi. Üstelik keşfi yapan ekip, bugüne kadar çoğunlukla farklı kara delik keşiflerini çürütmekle ünlenen bir ekip idi.

Kara deliğin bulunduğu konum, keşfe neden ‘samanlıkta iğne bulmak’ dendiğini gösteriyor:

Bilim insanları, inaktif kara delikler hakkında çalışmalarını sürdürseler de bugüne kadar somut bir kanıta rastlayamamışlardı. Söz konusu kara delikler, genellikle yüksek düzeyde X-ışını radyasyonu yaymıyorlar. Bu nedenle bu kara deliklerin ‘uykuda’ oldukları kabul ediliyor. İnaktif kara deliklerin keşfi de, inaktif olmaları sebebiyle oldukça zor oluyor. Zira bu kara delikler, çevrelerini diğer kara delikler kadar etkilemiyor.

Yeni keşfedilen kara delik her ne kadar inaktif olmasıyla kulağa korkutucu gelmese de halen Güneşimizin kütlesinin en az dokuz katına sahip durumda. Ayrıca kara delik, yine Güneşimizin kütlesinin 25 katı kütleye sahip sıcak, mavi bir yıldızın yörüngesinde dönüyor.

Kara delik ve yörüngesinde döndüğü yıldızın animasyonuysa şu şekilde oluşturuldu:

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.