enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C

KTÜ Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fidan, kanserde geç tedavi uyarısında bulundu

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Evren Fidan, kanserden korunmanın da kanser tanısı konulmuş …

KTÜ Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fidan, kanserde geç tedavi uyarısında bulundu
26.06.2022
99
A+
A-

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Evren Fidan, kanserden korunmanın da kanser tanısı konulmuş ise tedavi olmanın da mümkün olduğunu bildirdi.

Fidan, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin, günümüzün önemli bir halk sağlığı sorunu olup gündemdeki yerini koruduğunu belirtti.

Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanserin, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar, tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde de ağır kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Fidan, kanserde erken teşhisin, giderek önemi artan bir kavram olduğunu vurguladı.

Fidan, gelişen tıp sayesinde kanser tanısı koymanın ve erken teşhis ile hastaları başarıyla tedavi edilebilmenin mümkün olduğuna işaret ederek, “Cerrahi öncesi uygulanan tedaviler, radyolojik yöntemlerdeki gelişmeler, cerrahi yöntemlerdeki gelişmeler, hedefe yönelik tedavi ve immünoterapiler gibi yöntemlerle hastaların tedavi olma oranlarında artma ve kansere bağlı ölüm oranlarında azalma sağlamak mümkün.” ifadesini kullandı.

“Kanser Tarama Programları daha da yaygınlaşmalı”

Birçok kişinin, vakit ayıramama, yapılacak testlerden dolayı canlarının yanacağı endişesi ve maddi imkanlarının kısıtlı olması gibi nedenlerden dolayı erken tetkik ve taramalarını yaptıramadıklarını belirten Fidan, şöyle devam etti:

“Maalesef erken tanı ile tedavisi mümkün olan birçok kanser türünün geç teşhis edilmesinden dolayı her yıl binlerce insan hayatlarını kaybetmektedir. Kanserin belirtilerini erken fark etmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmakta.”

Fidan, erkeklerde ve kadınlarda sık görülen kanser türleri ve tarama yaşlarıyla ilgili de bilgilendirmede bulunarak, “Kanserden korunmak da kanser tanısı konulmuş ise tedavi olmak da mümkün. Ancak hastaların muayene olma korkusu ve yoğun iş temposu teşhis ve tedavi olanağını geciktirmekte.” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık turizmi kapsamında yurt dışından pek çok insanın gelip KTÜ Farabi Hastanesi’nde tedavi olduğuna da dikkati çeken Doç. Dr. Fidan, şunları kaydetti:

“Yumurtalık kisti olan, miyomu bulunan, sigara kullanan, ailesinde kanser öyküsü olan, erken yaşta cinsel ilişkiye başlayan ve partner sayısı birden fazla olan kişiler, adet düzensizliği yaşayan kadınlar açısından düzenli kontroller son derece önemlidir. Bu yüzden Kanser Tarama Programları, daha da yaygınlaşmalı ve toplumun bu konudaki bilincini artıracak faaliyetler artırılmalıdır.”

Meltem Yılmaz Karakurum – Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.