enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2329
EURO
34,9539
ALTIN
2.408,76
BIST
10.400,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
33°C
İstanbul
33°C
Açık
Pazartesi Açık
31°C
Salı Az Bulutlu
30°C
Çarşamba Az Bulutlu
28°C
Perşembe Az Bulutlu
27°C

Kriz Kahininden şoke eden uyarı: Kaçınılmaz çöküş

Kriz Kahini lakaplı Profesör Nouriel Roubini dünyayı bekleyen yeni tehlikeyi açıkladı.

Kriz Kahininden şoke eden uyarı: Kaçınılmaz çöküş
06.12.2022
67
A+
A-

Kıyamet tellalı diye bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini Project Syndicate için “Kaçınılmaz Çöküş” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Ekonomik krizleri önceden haber vermesiyle tanınan Nouriel Roubini “Yıllar süren aşırı gevşek para politikalarının, büyük arz şoklarının ardından, stagflasyonist baskılar şimdi devasa kamu ve özel sektör borç dağını sıkıştırıyor. Tüm ekonomik krizlerin en büyüğü yaklaşıyor. Politika yapıcıların bu konuda ise yapabileceği çok az şey olacak.” diye uyardı.

ROUBİNİ: KRİPTO SAHTEKARLIKLARIN ANASI

Kriz Kahini dünyanın borç krizi ile enflasyon arasında sıkıştığını vurguladı. 

Kripto paraları ise “Bütün sahtekarlıkların anası” diye niteleyen Roubini, “Dünya ekonomisi, son on yıllardaki borçlanma, kaldıraç patlamasının ardından ekonomik, finansal ve borç krizlerinin eşi benzeri görülmemiş bir birleşimine doğru sürükleniyor.” dedi.

Roubini yazısını şöyle sürdürdü:

“Sadece açık borçlara bakıldığında bile rakamlar şaşırtıcı. Küresel olarak, toplam özel ve kamu sektörü borcunun GSYH’ye oranı 1999’da % 200 iken 2021’de % 350’ye yükseldi.

Bu oran şu anda gelişmiş ekonomilerde % 420, Çin’de ise % 330. Amerika Birleşik Devletleri’nde ise bu oran % 420 ile “Büyük Buhran” ile İkinci Dünya Savaşı sonrasından daha yüksek.”

Ekonomik şokların kaçınılmaz olduğumuzu vurgulayan ünlü ekonomist, “Bugün, küresel mali krizin en kötü yönlerinin yanı sıra 1970’lerin en kötü yönleriyle stagflasyonist şoklarla karşı karşıyayız. Ve bu kez talebi canlandırmak için basitçe faiz oranlarını düşüremeyiz.” diye uyardı.   

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.