enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,9281
EURO
35,2508
ALTIN
2.449,01
BIST
10.579,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
28°C
İstanbul
28°C
Açık
Perşembe Açık
28°C
Cuma Parçalı Bulutlu
28°C
Cumartesi Az Bulutlu
29°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
SON DAKİKA
15:07 TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası 2024’ tanıtım toplantısında konuştu
15:06 Kandıra Belediyesinin etkili çalışmaları ile plansız kentleşme ile mücadele konusunda başarılı bir süreç yürütülen Kandıra’da kaçak yapıya geçit verilmiyor
15:04 Lüleburgaz Belediyesi Yıldız Yaz Kampı başlıyor
15:03 Karşıyaka’nın yeşil cenneti ‘Yamanlar Gençlik Merkezi’
14:52 TMMOB ve İKK ‘Doğal ve Yapay Afetlere Karşı Tedbir Çağrısı’ yaptı
14:49 Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju Çelik İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’i Ziyaret Etti
14:48 Başkan Altay İSO 500’e Giren Konyalı Firmaları Tebrik Etti
14:46 Başkan Tugay moda sektörünün temsilcileriyle buluştu
14:36 Başkan Palancıoğlu’ndan yepyeni uygulama: Mobil Başkan
14:32 Başkan Özyiğit, “Değirmençay’da dünyanın en güzel balını üreteceğiz”
14:31 Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, 10 Ekim Barış Derneği’nin düzenlediği dayanışma yemeğine ev sahipliği yaptı
14:29 Emekli Askeri Hava Trafik Kontrolörleri Platformu Kuruldu
14:22 Başkan Altay başarılı firmaları tebrik etti
14:06 Diital Mecralar ‘dijital telif’ gündemiyle toplandı
13:54 SpaceX’te Türksat 6A hazırlığı
13:52 “Sporcularımıza yaşam alanları inşa ediyoruz”
13:38 Sakarya’da 26 kilometrelik hat milyonlarca liralık yatırımı koruyacak
13:25 T10X yılın otomobili seçildi
13:23 Fırat Kalkanı’nda 7 terörist etkisiz!
13:22 Keşan’da mevzuata aykırı çakar lamba kullanan araca ceza
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Nisan Sayısı Çıktı: Jeopolitik Kırılma

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 67. sayısı çıktı. Ukrayna krizi sadece Ukrayna …

Kriter’in Nisan Sayısı Çıktı: Jeopolitik Kırılma
04.04.2022
156
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 67. sayısı çıktı.

Ukrayna krizi sadece Ukrayna, Rusya veya Doğu Avrupa’yı değil; bir bütün olarak uluslararası sistemi etkileyecek ciddi bir jeopolitik kırılmaya işaret ediyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile kritik bir aşamaya gelinen süreç halihazırda devam ediyor ve oldukça dinamik. Keskin öngörülerde bulunmak için henüz erken. Ancak kesin olan şey, Ukrayna krizinin sonuçları bundan sonraki uluslararası güvenlik mimarisinin şekillenmesini etkileyecek.

Krizin başından itibaren geliştirdiği kendisine özgü yaklaşımla diğer taraflardan farklılaşan Türkiye, çatışmaların sona ermesi ve kalıcı barışın tesis edilmesi için yoğun bir çaba içinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülüğünde yürütülen bu çabaların uygulanmasında ise en etkili aktörlerden birisi şüphesiz Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu. Bu sayımızda söyleşi gerçekleştirdiğimiz Bakan Çavuşoğlu, okuyucularımıza sadece Ukrayna krizi hakkında değil, Antalya Diplomasi Forumu’ndan küresel sistemdeki dönüşüme, Türk dış politikasının bölgesel yaklaşımlarından Türkiye’nin ikili ilişkilerine kadar çok sayıda konuda kapsamlı açıklamalarda bulundu.

Bu sayımızda ana dosyamız yaptığımız Ukrayna krizi hakkında farklı boyutlarda analizlere yer verdik. Türkiye’nin Ukrayna krizindeki politikasını Ferhat Pirinççi değerlendirdi. Rusya’nın Ukrayna politikasının siyasi yönünü Oktay Tanrısever, askeri yönünü Can Kasapoğlu, uluslararası hukuk yönünü ise Yücel Acer analiz etti. Akif Kireçci krizi NATO ve uluslararası sistem perspektifinden değerlendirirken Kasım İleri Amerikan askeri bürokrasisi perspektifinden, Rıfat Öncel ise nükleer silah kartının kullanımı perspektifinden ele aldı. Avrupa Birliği’nin Ukrayna krizine yaklaşımını Aylin Ünver Noi stratejik otonomi açısından, Talha Köse ise liderlik tartışmaları açısından kaleme aldı.

Diren Doğan Çin perspektifinden krizi ele alırken Zafer Meşe Almanya perspektifini, Batu Coşkun İsrail perspektifini, Mustafa Caner ise İran perspektifini analiz etti. Tunç Demirtaş krizin Afrika’ya yansımasını tartışırken, İbrahim Efe kriz üzerinden Batının mültecilere yaklaşımındaki farklılığı tartıştı. Ukrayna krizinin küresel enerji piyasasına yansımasını Büşra Zeynep Özdemir Daşcıoğlu, gıda güvenliğine etkisini Fahri Yavuz, ekonomik etkilerini ise Bilal Bağış ve Filiz Eryılmaz analiz etti.

Ukrayna krizinin gerek görseller gerekse haber içerikleri üzerinden dünya kamuoyuna duyurulmasında uluslararası alanda önemli bir rol oynayan Anadolu Ajansı’nın faaliyetlerini ve vizyonunu Genel Müdür Serdar Karagöz Kriter okuyucuları için anlattı.

Siyaset dosyasında ise Nebi Miş seçim kanununda yapılan değişiklikler ve bunların etkilerini analiz ederken, Baki Laleoğlu “güçlendirilmiş parlamenter sistem” düşüncesinin açmazlarını tartıştı. Abdurrahman Babacan ise Türk siyasal sistemini sorgulayan bir yazı kaleme aldı.

Bu ay kitaplıkta iki kitap tanıtımı bulunuyor. Berat Albayrak’ın yazmış olduğu Enerjiden Ekonomiye Tam Bağımsız Türkiye: Burası Çok Önemli isimli kitabını Deniz Dede, İsmail Kavaz’ın Bölgesel İstikrar Arayışları: Türkiye’nin Enerjisi isimli kitabını ise Münevver Yüksel tanıttı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.