enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2247
EURO
34,9384
ALTIN
2.418,85
BIST
10.676,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
SON DAKİKA
20:28 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Ders Atölyeleri ve Teknoloji Atölyeleri Mezuniyet Şöleni’ne katıldı
19:36 Postacılar finali Hakkari’de yaptı
19:20 TBMM’de gündem bu hafta da yoğun
19:07 Bursa’da sera örtüleri yenileniyor
19:06 HÜRJET Efes Tatbikatı’nda
18:57 Başkan Tugay CHP’nin ‘Büyük Emekli Mitingi’ne katıldı
18:52 Nevşehir Belediyesi’nin ‘Mobil Tahsilat Ofisi’, özellikle vergi dönemlerinde veznelerde yaşanan yoğunluğu azaltmak ve vatandaşlara daha hızlı hizmet verebilmek amacıyla faaliyete başlıyor
18:39 Yeşilay, 74. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 25 Mayıs Günü İstanbul’da Gerçekleştirdi
17:38 CHP’li Milletvekili Yontar’dan ‘Fahiş Fiyatlar Kanunu’ tepkisi
17:36 İzmit’te tarımsal kalkınmaya fide desteği
16:50 Bakan Şimşek: Konut erişilebilirliği kolaylaşacak
16:36 BUYSAD’dan ‘Slow Food’ hamlesi çağrısı
16:20 Yeşilay’da ‘Dinç’ yönetim
15:20 Fırat Kalkanı’nda 3 terörist etkisiz!
14:40 Konak’tan yenidoğan bebeklere ‘hoş geldin’ hediyesi
14:39 Hisarcıklıoğlu’dan Bilişim Fuarı’na tam not
14:20 Edirne’de 21 düzensiz göçmen yakalandı
13:20 Bu koridor Avrupa’nın önemli parçası olacak… Bulgaristan’dan Türkiye’ye bağlanacak
13:01 Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, ilçenin dört bir yanında yol bakım, onarım ve yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor
13:00 Başkan Ünsal: Tarihi mirasımızı en güçlü şekilde geleceğe taşıyoruz
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kot Pantolonların Cep Bölümündeki Metal Parçanın İşlevi

Daha önceki içeriklerimizde kot pantolonlarda bulunan ufak ceplerin ne işe yaradığını ve pek çok fermuarda yer alan YKK kelimesinin ne ifade …

Kot Pantolonların Cep Bölümündeki Metal Parçanın İşlevi
25.07.2022
125
A+
A-

Daha önceki içeriklerimizde kot pantolonlarda bulunan ufak ceplerin ne işe yaradığını ve pek çok fermuarda yer alan YKK kelimesinin ne ifade ettiğini sizlerle paylaşmıştık. Gelgelelim, kot pantolon ve ceketlerde daha pek çok gizem mevcut. Bu gizemlerden biri de hiç şüphesiz cep kenarlarındaki ufak metal parçalardır.

Hazırsanız, şimdi hep beraber kot pantolonlarında ve ceketlerde yer alan metal zımbırtının ne işe yaradığına, kim tarafından ve ne amaçla icat edildiğine geçmişten günümüze kadar aktarılan hikâyesiyle bir göz atalım.

Şekilli şukullu bir metal parçası olarak gördüğümüz bu şey, aslında ilkel bir zımbadan öte değil.

Pantolonlar, özellikle de 19. yüzyılın son çeyreğinde maden işçileri başta olmak üzere ağır işlerde çalışan pek çok işçinin ilk tercihiydi. İşçiler, pantolon tercihi yaparken zor şartlara dayanabilecek kadar sağlam pantolonlar arıyordu.

Ne var ki, pantolonun sert kumaşı bile işçiler için yeterince sağlam değildi ve ortalama her hafta yırtılan pantolonlarını yenilemek zorunda kalırlardı. Bir gün işçilerin eşleri, sürekli sökülen ve yırtılan pantolonlara karşı çare bulabilmek için dönemin yetenekli terzilerinden Jacop William Davis’e danışma kararı alırlar.

Davis, sökülen ve yırtılan pantolonları incelerken pantolonların genellikle cep ve fermuar birleşme kısmından yırtıldığını fark ederek, daha sağlam olmaları için bu bölümlere bizim metal bir parça olarak gördüğümüz zımbaları (bakır perçin) ekler. Kumaş olarak da bazı tarihçilere göre kökeni ülkemize dayanan fakat genel olarak Fransa’nın Nimes kentinde doğduğuna inanılan Denim kumaşını kullanarak pantolunun genel sağlamlığını arttırır.

Davis’in bu basit ama etkili çözümü, hem kendisine olağanüstü bir zenginlik sağladı hem de dünyaca ünlü bir markayı doğurdu.

Zaman zaman ürünün markası, modeli, üretim yılı ya da çeşitli mesajların da yer aldığı bu zımbalı pantolonlar, dünya genelinde çok büyük ilgi ile karşılandı ve bu yoğun ilginin kokusunu alan Davis, hemen zengin bir tüccar ile ortak olarak zımbaların patentini aldı.

Her ne kadar Davis’in adı bugün bir marka olarak yaşamasa da, ortağı Levi Strauss’un adı günümüzde Levi’s markası olarak yaşamaya devam ediyor. Yine aynı şekilde günümüzdeki çoğu kot pantolonun arka bel kısmında bulunan marka işlemelerinin patenti de Davis’e ve Levi’s markasına aittir.

Bonus: Jean pantolanların ülkemizde kot olarak anılmasının altında Muhteşem Kot’un markalaşması yatıyor.

1940’lı yıllarda Fransa’nın saygın kurumlarında terzicilik dalında eğitimler alan ve aslen Yugoslav göçmeni olan Muhteşem Kot, Avrupa’da jean olarak adlandırılan ve tabiri caizse kapış kapış giden bu pantolonların ülkemizde de talep görebileceğini düşünerek Türkiye’de blue jean pantolon üretimine başlar ve marka olarak da soyadı olan Kot ismini tesciller.

Pek çok üründe sektöre giren ilk markanın, ürünle özdeşmesi sebebiyle (Selpak ve Nescafe gibi) ülkemizde bugün halen blucin pantolonlara Kot markasına ithafen “kot pantolon” denmektedir.

Peki ya sizler pantolonlardaki bu zımbaların işlevleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynaklar: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 /

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.