11. ayın sultanı mübarek Ramazan ayının sona ermesine kısa bir zaman kaldı. Diyanet 81 ilin bayram namazı saatlerini duyurdu. Namaz vakitlerinin …
11. ayın sultanı mübarek Ramazan ayının sona ermesine kısa bir zaman kaldı. Diyanet 81 ilin bayram namazı saatlerini duyurdu. Namaz vakitlerinin açıklanması ile beraber Konya bayram namazı saati de belli oldu. Bayram namazı güneşin doğuşundan 50 dakika sonra kılınmaktadır. Müslüman alemi için birlik, beraberlik ve dayanışmanın sembolü olan bayram namazı öncesinde yaşanabilecek aksiliklerin önüne geçmek isteyen vatandaşlar, yaşadıkları şehirlerdeki bayram namazı saatini ve dakikasını öğrenmek istiyor. Yol gösteren ve bu hayattaki en önemli rehberimiz olan Kuran-ı Kerim’de yer alan ifadelere göre bayram namazı camilerde cemaat ile kılınmalıdır. Peki Konya bayram namazı saat kaçta kılınacak? İşte Diyanet’e göre Konya bayram namazı vakitleri…
Konya Bayram Namazı Saat Kaçta Kılınacak?
Konya’da yaşayan vatandaşlar, Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinde yer alan takvime göre bayram namazlarını saat 06.25‘de kılacaklar.
Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
Bayram namazı kılınırken öncelikle cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer almalıdır. Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örneğin ” Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde. Ardından iki rekattan oluşan bayram namazı imam ile birlikte hareket edilerek aşağıdaki gibi kılınır;
1. Rekat Kılınışı
Niyet ettikten sonra imam ” Allah’u Ekber” diyerek elleri yukarıya kaldırınca tekbir “Allahu Ekber” şeklinde alınarak eller yukarıya kaldırılıp göbek altına bağlanır.
Hem imam hem de cemaat gizlice ” Sübhaneke” duasını okur. Bunun ardından üç (3) kere tekbir alınır.
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,
Sonrasında 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,
Ardından 3. Tekbir alınır ve bu kez eller göbek hizasında bağlanır.
Buradan sonra imam, gizlice “Euzü Besmele”, açıktan Fatiha suresi ile birlikte “Zammı sure veya zammı sure yerine geçen miktarda Kur’an-ı Kerim” okur.(Cemaat bir şey okumaz, imamı dinler)
Rüku ve secde yapılarak ayağa kalkılarak ikinci rek’ata başlamak için eller bağlanır.
2. Rekat Kılınışı
İmam; gizlice ” Besmele” çeker, açıktan ” Fatiha suresi” ile birlikte zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur’an-ı Kerim” okunur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.
Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1.tekbir alınır ve eller yanlara salınır.
Sonra 2. tekbir alınır ve eller yeniden yanlara salınır.
Ardından 3. tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır.
Son olarak 4. tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.
Rüku ve secdenin ardından oturulur. “Tahiyyat, Salli-Barik duaları” okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.
Ramazan Bayramı Kaç Gün Sürecek?
Oruç vazifesini yerine getirdiğimiz bir aylık mübarek Ramazan ayının sonuna doğru gelindi. 2 Nisan’da başlayan Ramazan, 1 Mayıs Pazar günü sona erecek. Ramazan bayramı ise toplam üç gün boyunca sürecek. İşte Ramazan bayramının başlangıç ve bitiş tarihleri;
1 Mayıs Pazar günü Ramazan Bayramı Arifesi
2 Mayıs Pazartesi günü bayramın 1. günü
3 Mayıs Salı günü bayramın 2. günü
4 Mayıs salı günü bayramın 3. günü (son)