enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Komünist Osman Çiğli’de Seyirci ile Buluştu

Çiğli Belediyesi, halkçı belediyeciliğin simge isimlerinden eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in hayatını anlatan “Komünist Osman” belgeseline ev sahipliği yaptı.

Komünist Osman Çiğli’de Seyirci ile Buluştu
12.05.2023
4
A+
A-

Çiğli Belediyesi, halkçı belediyeciliğin simge isimlerinden eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in hayatını anlatan “Komünist Osman” belgeseline ev sahipliği yaptı.  

Dikili’de hayata geçirdiği hizmet ve projelerle sosyal belediyecilik anlamında devrim yapan; emek, demokrasi ve barış mücadelesinin simge isimlerinden eski Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in hayatının anlatıldığı Komünist Osman belgeseli Çiğli Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte seyirciyle buluştu. Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonunda düzenlenen etkinliğe belgeselin yönetmeni Gökmen Ulu, yapımcısı Oben Ulu, 1984-1994 ve 2004-2013 yılları arasında Dikili Belediye Başkanlığı yapan Osman Özgüven, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, eski Milletvekili Kemal Anadol ile çok sayıda Çiğlili sanatsever katılım gösterdi.

Duygusal anlara sahne oldu

Osman Özgüven’in yakınları, dostları, sanatçılar, siyasetçiler, hukukçular, sendikacılar, gazeteciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, işçiler ve dönemin belediye memurlarından oluşan 63 kişi ile yapılan röportajlar ve kapsamlı arşiv görüntülerinin bulunduğu belgesel izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Belgeselin anlatıcıları arasında sanatçılar Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Orhan Aydın, Rutkay Aziz, Cahit Berkay ve Suavi; siyasetçiler Murat Karayalçın, Özgür Özel, Yaşar Seyman, Kemal Anadol, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer, Mehmet Gönenç ile yunan dostları, hukukçular, çevre aktivistleri, işçiler ve yurttaşlar yer alıyor.

Osman Özgüven: “Birleşe birleşe kazanacağız”

Belgesel gösteriminin ardından konuşan Osman Özgüven, “Bu anlamlı gecede bizlerle birlikte olan tüm dostlarımıza teşekkür ediyorum. 20 yıldır yaşadığımız bu karanlık düzenden kurtulmaya çok az kaldı. Dünya görüşümüz ne olursa olsun temel değerler etrafında birleşerek mevcut iktidardan kurtulmalıyız” dedi.

Başkan Gümrükçü: “Düşünce devrimi yaşatmalıyız”

Osman Özgüven’in emekten ve barıştan yana bir yaşamın simgesi olduğunu belirten Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Osman Özgüven, 1980 öncesindeki karanlık döneme rağmen aydınlanmadan, emekten ve barıştan yana bir tutum alarak CHP çatısı altında filizlenen toplumcu belediyecilik anlayışının öncülerinden olmuştur. Onun yaktığı ateş İzmir’de Menemen, Aliağa, Bergama’ya uzandı ve SHP’li belediyeler bu ilçeleri kazandı. Zeus Sunağının yeniden Bergama’ya getirilmesi ve termik santrale hayır gibi birçok toplumsal hareketlere öncülük etti. 12 Eylül’ün ardından 2002 yılında iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin yarattığı karanlığa karşı da cesurca mücadele etti. Dostum Gökmen Ulu’nun yönetmenliğini yaptığı belgeselde emek, barış ve aydınlanma mücadelesini tüm boyutlarıyla izledik. Müthiş bir işe imza atmış. Osman Özgüven’in Dikili’de yaptığı gibi CHP’li biz yerel yöneticilerin de üreteceğimiz hizmet ve projelerle halkımıza bir düşünce devrimi yaşatmamız lazım. En büyük hedefim budur” ifadelerini kullandı.

Gökmen Ulu: “Mücadelesinden ilham almalıyız”

Komünist Osman belgeselini topluma bir rol model yaratmak amacıyla çektiklerini belirten Gökmen Ulu, “Bu belgeseli çekerken Osman Özgüven’in yerelde ve genelde yaptıklarını anlatmak ve topluma her zaman bir model göstermek istedik. Özellikle genç kardeşlerim belgeseli izlerken Osman Özgüven’in yaşamını ve yaptıklarını dönemin konjonktürünü göz önünde bulundurarak değerlendirsinler. Bir vatandaş olarak, emek, demokrasi, toplumsal barış ve sosyal belediyecilik alanındaki hizmetlerinden dolayı kendisine teşekkür ediyorum. Osman Özgüven’ün değil cesur yoldaşlarından aramızda bulunan Kemal Anadol’a da teşekkür ediyorum. Önümüzde çok kritik bir süreç var. Yurdun dört bir yanında her ilçede her köyde ve her kasabada bir Osman olmalı. Onların eşitlik ve özgürlük mücadelesinden ilham alarak üzerimize düşenleri yapmalıyız. Birlik olarak Pazar günü ülkemizin üzerindeki karanlık bulutları tamamen kovacağız” diye konuştu.

Gümrükçü’den Özgüven’e anlamlı hediye

Konuşmaların ardından kürsüye gelen Başkan Utku Gümrükçü, Osman Özgüven’e Aristonikos’un güneş heykelini hediye etti. Gümrükçü, “Bu güneş heykeli tarihteki ilk köle ayaklanmasının öncüsü Aristonikos’un. Bu güneş en çok Osman Özgüven’e yakışır. Kendisine bizlere ilham kaynağı olan mücadelesinden ve aramızda bulunmasından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Osman Özgüven kimdir?

Siyasi yaşamını sırası ile SODEP, SHP ve CHP ile sürdüren Osman Özgüven, 1984-1994 ve 2004-2013 yılları arasında Dikili Belediye Başkanlığı, 1996 yılında CHP İzmir İl Başkanlığı yapmıştır. 12 Eylül darbe yönetimine karşı ilk aydınlanma meşalesini yakarak, İzmir’in Dikili ilçesini bir demokrasi ve özgürlük vahası haline getiren Özgüven, günümüzde örnekleri görülen kültür ve sanat festivallerinin yaratıcısı oldu. İnsan hakları savunucusu ve barış aktivisti olarak somut başarılara da imza attı. “Savaşın kazananı, barışın kaybedeni yoktur” sözü hafızalara kazınan Özgüven, on yıllardır ilişkilerin kopuk olduğu Türkiye ve Yunanistan halkları arasında barış köprüleri kurdu ve 1986 yılında Ege’de dostluk kapısını aralayan bir isim oldu. Türkiye ekoloji hareketinin öncüleri arasında da yer alan Özgüven, sosyal belediyecilik devrimi ile de tarihe geçti. 1 Mayıs İşçi bayramı, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü tatil ilan eden Özgüven, yönettiği ilçede ülkenin ilk halk ekmek fabrikasını kurdu; sağlık merkezi ve ambulans hizmetleri, şehir içi ulaşım ile su kullanımını ücretsiz yaptı. Bu icraatları yüzünden defalarca yargılanan Özgüven, “Belediyeyi zarara uğratmak ve görevi kötüye kullanmak” gerekçesi ile ağır ceza mahkemesinde yargılandığı davada, “Belediyeler ticarethane değildir. Su, temel yaşam hakkıdır, para ile satılamaz” savunmasıyla dikkat çekti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.