Günlük hayatımızda yapmamız gereken birçok şeyi “Bugün, yarın” diyerek geciktirebiliyoruz. Bu ertelemeler ruh halimizde ve sağlımızda olumsuz …
Günlük hayatımızda yapmamız gereken birçok şeyi “Bugün, yarın” diyerek geciktirebiliyoruz. Bu ertelemeler ruh halimizde ve sağlımızda olumsuz etkilere sebep olabiliyor diyen Klinik Psikolog Esra Ezmeci: “Neden erteleriz” konusuyla daha çok ilgilenirsek bu sorundan kurtulabiliriz açıklamasında bulundu.
Uzman Klinik Psikolog Esra Ezmeci, kişilerin günlük yaşamda sıklıkla yaşadıkları davranış ile ilgili zorlukları ve yapılması gerekenleri Sabah gazetesinde açıkladı. Ezmeci yaptığı açıklamalar şu şekilde: ” İleriye atılan bu işler çeşitli bahanelerle birlikte ya önemsiz olarak görülmekte veya belirli bir sebebe bağlı olarak geciktirilmekte veya hiç yapılmamaktadır. Erteleme, genellikle belirli bir nedene dayanmaktadır. Yapılması gereken işleri daha sonraki tarihlerde yapmak üzere rafa kaldırmaktır.
Erteleme bazen, hangi mesleği yapmak isteyeceğimize karar verememek gibi durumlar doğururken; bazen de sağlığımızla ilgili ciddi problemler yaratabilir. Durum ne olursa olsun sonuç hep aynıdır. Bir konuda yapılan erteleme diğer konuların da gecikmesine sebep olur. Ertelenen işler birikmekte ve işin içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bu durum da kişide güçsüzlük, halsizlik, çaresizlik, umutsuzluk yaratabilir. Ve bu durum akademik, sosyal, duygusal hayatınızda birçok olumsuzluğa da sebep olabilir.
BU SORULARIN YANITLARI PROBLEMİ ORTAYA ÇIKARACAK
ERTELEMEK İÇİN SEBEP ÇOK!
ANLAM EKSİKLİĞİ: Eğer yapacak olduğunuz iş, size anlamsız geliyorsa o işe başlamak için yeterli motivasyonu bulamamış, sağlayamamış olabilirsiniz.
MÜKEMMELİYETÇİLİK: Kendiniz ve yaptıklarınızla ilgili hedefleriniz eğer yapabileceklerinizin çok çok üzerinde ise bu duygu ve başarı da ertelemeniz önündeki en büyük engellerden biridir.
DEĞERLENDİRMEYE DAİR KAYGINIZ: Eğer yapacağınız durum biri veya birçok kişi tarafından değerlendirilmeye alınacaksa bu durumlarda erteleme davranışınız daha da çok artabilir.
BELİRSİZLİK: Sizden ve insanların sizden beklediklerinden tam olarak emin olamamak da erteleme davranışına sebep olur.
BİLİNMEZLİK: Ortaya koyacağınız performansa dair hiçbir fikriniz yoksa ve daha önce bu durumu hiç yapmadıysanız, çalışmaya başlamak çok zor olacaktır.
YETERSİZLİK HİSSİNE KAPILMAK: Görevle ilgili gerekli becerilere sahip olamamak büyük o işten kaçmayı kolaylaştırabilir.
KARAMSARLIK: Yapmanız gereken işle ilgili “Ne yaparsam yapayım asla iyi olmayacak ve asla gerçekleştiremeyeceğim” ya da “Bunu yapsam ne olacak ki” tipi karamsar ve ümitsiz düşüncelere sahip olmak da ertelemeye sebep olmaktadır.
BAŞARISIZLIK KORKUSU: Başarısız olacağınızı düşünüp buna inanmak ve başarısızlığınızın kişisel bir nedenden kaynaklandığınızı düşünmeniz ya da “Diğerleri gibi yapamam” veya “Bu konuda da başarısız olurum” gibi işlevsel olmayan düşünceler de erteleme davranışını destekleyen bir yapıda olmaktadır.
HUZUR İÇİN HAYIR DİYEBİLMEK ÖNEMLİ
SON SÖZ
Erteleme davranışımız sürekli görüldüğü zaman işlerimizi, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyebileceği için depresyon gibi önemli ruhsal sorunlara yol açabilmektedir. Depresyon ise erteleme davranışını arttırarak kısır döngüye neden olabilir. Bu nedenle, erteleme davranışı günlük hayattaki işlevselliğinizi, ilişkilerinizi etkilemeye başladığı zaman bir uzmandan destek almayı düşünebilirsiniz.