enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4581
EURO
34,7712
ALTIN
2.427,94
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
SON DAKİKA
02:36 1 Mayıs ve 19 Mayıs’ta 3 büyükşehirde toplu ulaşım ücretsiz
20:06 Depremde yer değiştiren öğretmenlere geri dönüş hakkı
19:20 Ankara’da amblem oylaması! Kararı halk verecek!
18:43 Aras, “Deniz turizminin sorunlarını biliyoruz ve çözüm için gerekli desteği vereceğiz”
18:42 Çiğli; Hasret Gültekin’i unutmadı
18:40 KanlıDere’de temizlik çalışmalarına başladı
18:39 Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun, kentsel dönüşüm çalışması devam eden Esentepe ve Yunus Emre Mahallesi’ni ziyaret etti
18:38 Başkan Mutlu: Kadınların daha görünür olması en büyük hedefimiz
18:36 E-tebligat ile kamuda tasarruf sağlandı
18:20 İzmit Belediyesi müdürlüklerinde devir teslim törenleri
18:07 Nakliyecilerin sorunları TBMM’de
18:06 Başkan Aras: Deniz turizminde sorunların çözümüne gereken desteği vereceğiz
17:51 Erasmuslu öğrenciler Bursa Hayvanat Bahçesi’nde
17:50 Yeşil Malatya’ya yeşil belediyecilik
17:39 Geyve’de Altyapı ve Üst Yapı Koordinasyon Toplantısı Gerçekleştirildi
17:36 Bünyamin Çiftçi, hafta boyunca ayırovalılarla
17:31 Malkara İlçe Kaymakamlığı öncülüğünde, 29 Nisan 2024 Pazartesi günü saat 13.00’de Malkara Kültür Merkezi’nde mahalle muhtarlarına bilgilendirme toplantısı düzenlendi
17:29 İstanbul’un İlk Ekolojik Eğitim ve Çocuk Parkı 1 yaşında..
17:28 Nilüfer’de kaçak yapılarla mücadele sürüyor
17:22 Nilüfer’de kaçak yapıya taviz yok
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kızılırmak Deltası’nda üretilen manda yoğurduna coğrafi işaret alınacak

Yaklaşık 23 bin manda varlığıyla Türkiye’de bu alanda ilk sırada yer alan Samsun’da, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan, UNESCO Dünya …

Kızılırmak Deltası’nda üretilen manda yoğurduna coğrafi işaret alınacak
25.06.2022
108
A+
A-

Yaklaşık 23 bin manda varlığıyla Türkiye’de bu alanda ilk sırada yer alan Samsun’da, 19 Mayıs, Bafra ve Alaçam ilçelerini kapsayan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Kızılırmak Deltası’nda 12 bin civarında manda bulunuyor.

Her yıl yaz aylarında Kızılırmak Deltası’nda serbest bırakılan hayvanlar, sonbaharda havaların soğumasıyla yeniden ahırlara alınıyor.

Kızılırmak Deltası’nda bir dönem 2 bin 800’e kadar düşen manda varlığının yürütülen çalışmalar sayesinde 12 bin civarına çıktığına işaret eden Topaloğlu, “Yörede yaşayanlar tarafından bakımı yapılan mandalardan elde edilen süt, kaymak, peynir ve yoğurdun lezzetini herkes biliyor. Böylesine bir lezzeti, damak tadını ve sağlık açısından faydalı olan ürünleri daha geniş kitlelere taşımak istiyoruz.” dedi.

Manda yoğurdunun üretimine standart getirmek amacıyla coğrafi işaret tescil belgesi alınması için çalışma başlattıklarını anlatan Topaloğlu, “Belediye olarak kurduğumuz 19 Mayıs Yerel Eylem Derneğinin katkılarıyla bu çalışmayı sürdürüyoruz. Manda yoğurdu ile ilgili çalışmaları daha kaliteli hale getirmek, manda popülasyonunu artırmak amacıyla coğrafi işaretleme çalışmasını devam ettiriyoruz. Kısa zamanda çalışmayı tamamlayarak buna insanların dikkatini çekmek istiyoruz.” diye konuştu.

Manda yoğurdu yapmak isteyenlere dondurulmuş süt gönderiyor

Kızılırmak Deltası’nda yaşayan ve eşiyle 70 manda besleyen Nuray Karagöl de son dönemle yoğurt yapmak için kendilerinden manda sütü talep edenlerin sayısının arttığını belirtti.

Besleyici değerini bilenlerin manda yoğurdu yapmak için sütüne rağbet gösterdiğini vurgulayan Karagöl, şöyle devam etti:

“Mandaları sağdıktan sonra sütünü tencerede kısık ateşte kaynatıyoruz. Sütün içindeki su oranının azalması için sürekli kepçeyle havalandırıyoruz. Kaynayan sütü daha sonra soğumaya bırakıyoruz. Mayalamak için çok az miktarda mayalık yoğurt ve içine de bir çay kaşığı şeker ekliyoruz. Maya ve şekeri karıştırdıktan sonra sütün içine katıyoruz. Süt dolu tencerenin etrafını bir örtü eli sarıp 3-4 saat bekletiyoruz. Ardından dolaba koyuyoruz. İyi mayalanmış yoğurt, katı ve lezzetli oluyor.”



Karagöl, mandalarından günde ortalama 30 kilogram süt sağdığını dile getirerek, “İnsanların manda yoğurdu yapmak için süt talebi oluyor. Sütü dondurucuya koyuyorum, donduktan sonra yakın illere gönderiyorum. Yoğurt olarak ise sadece il geneline veriyorum.” dedi.

 

 

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.