enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,2641
EURO
34,7944
ALTIN
2.403,30
BIST
10.295,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
22°C
İstanbul
22°C
Açık
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Yağmurlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
SON DAKİKA
15:28 Selçuklu 2.El Pazarı vatandaşlardan oldukça yoğun ilgi gördü
15:27 Seferihisar sahilleri yaza hazırlanıyor
15:26 İstanbul’un en önemli toplu ulaşım ağlarından olan Metrobüs Sistemi, uluslararası ISO 39001 Yol Trafik Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesine layık görüldü
15:25 Ukrayna Antalya konsolosu Oleksandr Voronin Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı ziyaret etti
15:16 100 Yıllık Hasret Büyükşehir İle Sona Eriyor
15:15 Anneleri İçin “Mum” Yaptılar
15:14 Milas Belediye Başkanı Fevzi Topuz, ilçe sakinlerinin sesini daha yakından duymak ve çözüm odaklı bir iletişim platformu oluşturmak amacıyla “Halk Günü” uygulamasını başlattı
15:13 Haymana Belediyesi’nin Borcu 387 Milyon Türk Lirası
15:11 Üç fidan Bayraklı’da anıldı
14:57 Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Belediye Caddesi’ndeki esnaflarla kahvaltıda bir araya geldi
14:40 İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Güney Afrika’nın Cape Town Belediyesi’nden üst düzey heyeti ağırladı
14:39 OPPO, dünya çapında fikri mülkiyet sıralamasında 5 yıldır ilk 10’da
14:26 Efes Antik Kenti’nde başlayan gece müzeciliği uygulamasının hayata geçmesi sebebiyle “Efes Ören Yeri Gece Müzeciliği Lansmanı” düzenlendi
14:20 Milas’ta “Halk Günü” uygulamasını başladı
14:15 Dünyadaki trend teknolojileri kullanıcılarıyla buluşturan Türkiye’nin teknoloji markası Casper, bir ilki daha gerçekleştirdi
14:14 Lüleburgaz’da Gençlik Parkı artık cıvıl cıvıl! “Çocuklar için her hafta dolu dolu etkinlikler”
14:13 Çocuklar trafik konusunda bilinçleniyor
14:08 İzmit’te Hıdırellez coşkusu devam ediyor
14:07 1400 yıllık gelenek: Kakava ateşi bolluk ve bereket getirmesi için yakıldı
14:06 Gıda ile temas eden plastik malzemeler tebliği güncellendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kışın Çocuklarda Krup Tehlikesine Dikkat!

Krup hastalığına genellikle kış aylarında salgın hastalıklar sırasında rastlanıyor. Soğuk algınlığı gibi başlayan krupta tipik olarak geceleri kaba, havlayan tarzda öksürük ve gürültülü nefes görülüyor. Özellikle yakın temas durumunda kişiden kişiye kolaylıkla geçebiliyor. Ancak bu enfeksiyona neden olan etkenin bulaşan çocukta krup tablosuna yol açıp açmayacağı bireysel faktörlere de bağlı oluyor.

Kışın Çocuklarda Krup Tehlikesine Dikkat!
25.12.2023
0
A+
A-

Krup hastalığına genellikle kış aylarında salgın hastalıklar sırasında rastlanıyor. Soğuk algınlığı gibi başlayan krupta tipik olarak geceleri kaba, havlayan tarzda öksürük ve gürültülü nefes görülüyor. Özellikle yakın temas durumunda kişiden kişiye kolaylıkla geçebiliyor. Ancak bu enfeksiyona neden olan etkenin bulaşan çocukta krup tablosuna yol açıp açmayacağı bireysel faktörlere de bağlı oluyor.  Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Utkucan Uçkun, krup hastalığı hakkında bilgi verdi. 

Krup 6 ay ile 3 yaş arasında yaygın görülüyor

Krup; gırtlak, ses telleri ve soluk borusunu etkileyen bir enfeksiyon tablosudur. Genellikle altta yatan etken bir virüstür. Sıklıkla hızla düzelen, hafif belirtilerle seyreder. Fakat bu belirtiler bazen daha ciddi olup solunum sıkıntısına yol açabilmektedir. Genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda yaygındır. Bazı çocuklar, iki veya daha fazla krup atağı geçirebilmektedirler. Soluk borusu yaş aldıkça daha güçlü ve geniş bir yapıya büründüğü için 6 yaşından sonra nadir görülse de ergenlerde de krup tablosuna rastlamak mümkündür.  

Krup hastalığı genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle başlıyor

Çocuklar gün boyunca soğuk algınlığı semptomları dışında genel olarak iyi görünebilirler, ancak geceleri kaba, havlayan tazda bir öksürük ve gürültülü nefes alma gelişebilir. Krup hastalığının belirtileri arasında şunlar bulunur:

  • Öksürük: Genellikle köpek havlar tarzda ve kaba karakterde bir öksürüktür. Buna sebep; ses tellerindeki iltihabi süreç ve ödemdir. Ses değişimi ve kısıklığı olabilir. 
  • Solunum bulguları: Enfeksiyon, soluk borusunun iç yüzeyinde iltihabi bir sürece neden olmaktadır. Buna ek olarak bu süreçte salgısal artış da söz konusu olabilmektedir. İltihabi cevap ve salgılardaki bu artış, soluk borusunun daralması ile sonuçlanabilmektedir. Bu daralmanın sonucunda çocuklar nefes alıp verirken ‘stridor’ adı verilen gürültülü bir ses çıkarırlar. Ayrıca daralmanın derecesiyle doğru orantılı olarak çocuklar nefes alıp vermede zorluk çekebilirler.  
  • Diğer belirtiler: Yüksek ateş, halsizlik, iştah kaybı, burun akıntısı, ses kısıklığı ve boğaz ağrısı gibi soğuk algınlığı bulguları da tabloya eşlik edebilmektedir. Krup, genellikle soğuk algınlığı bulgularına eşlik etse de öncesinde hiçbir bulgu vermeksizin de ortaya çıkabilmektedir. 

Ciddi anlamda nefes darlığı gelişiyorsa dikkat 

Tipik olarak, kruplu çocuklar sıklıkla geceleri kötüleşirler. Krup bulguları genellikle enfeksiyon tablosunun başlangıcından 1-3 gün sonra en şiddetli seviyesine ulaşır ve sonrasında iyileşme dönemine geçer. Ancak rahatsız edici nitelikteki öksürük bir hafta daha sürebilir. Soluk borusunun ciddi anlamda daralması durumunda ortaya çıkan solunum sıkıntısı ise önem arz eder. Çocuğun cildi veya dudakları morarıyorsa, uykuya meyilli ise, solunum sıkıntısı giderek kötüleşiyorsa veya aşırı salya üretiyor ve yutma güçlüğü çekiyorsa mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. 

Nefes almada zorluk yaşandığında steroid ilaçlar kullanılabilir

Krup bir virüsten kaynaklandığı için antibiyotik tedavisi yardımcı olmaz. Krup hastalığı herhangi bir özel tedaviye gerek kalmadan çoğunlukla evde iyileşebilir. Krup etkeni kolayca bulaşabildiği için, hasta çocuğun diğer çocuklardan uzak tutulması gerekir. Parasetamol yüksek ateşi veya boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Krup hava yollarının daralmasına ve nefes almada zorluğa neden olduğunda şişliği azaltmak ve nefes almayı kolaylaştırmak için steroid içerikli ilaçlar kullanılabilir. Ağızdan alınan steroid ilaçların yanı sıra nebülizör (maske) aracılığıyla verilen adrenalin hava yollarındaki şişliği azaltmaya yardımcı olabilmektedir. 

Krup hastalığı- olan çocuğunuza iyi gelecek öneriler 

  • Özellikle stridoru olan çocuklar sakinleştirilmeli ve rahat bir pozisyon almaları sağlanmalıdır. Ağlamak, solumayı daha da zorlaştırabilmektedir. 
  • Yüksek ateş solunum hızında artışa neden olabilmektedir.  Bu durumda parasetamol veya ibuprofen içeren ateş düşürücüler verilebilir. 
  • Eğer çocuk istekliyse soğuk içecekler tüketmeleri teşvik edilmelidir. Bu, ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır. 
  • Benzer şekilde soğuk ve temiz hava da bulguları hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.