enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,1857
EURO
35,0325
ALTIN
2.426,10
BIST
10.636,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
25°C
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Açık
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C
Cuma Açık
28°C
Cumartesi Açık
30°C
SON DAKİKA
13:22 İmamoğlu Sultangazi Belediye Başkanı Dursun’u tebrik etti
13:09 İstanbul’da ses bombası eylemine 7 gözaltı
13:06 22 yılda 1,4 milyon ‘sosyal konut’ üretildi
12:50 İlk çeyrekte Türkiye’ye ziyaretçi akını
12:17 Kore Heyetinden Büyükşehir Belediyesi’ne nezaket ziyareti
12:16 Serik Kongre ve Kültür Merkezi inşaatında sahne ve üst balkon imalatları tamamlandı
12:15 CHP Adıyaman İl Örgütü Büyük Emekli Mitingi’ne katıldı
12:13 HONOR Standartları Belirleyen Yeni HONOR X9b Modelini Tanıttı
12:08 TKP’den İsrail’e tepki
12:07 Kayseri Büyükşehir’den Türkiye-Japonya gönül köprüsüne destek
12:06 Konak Belediyesi’nden vergi ödeyeceklere ek vezne kolaylığı
12:03 Çocukların en sevdiği markaları istismar eden siber saldırı girişimleri 2024’ün ilk çeyreğinde %35 arttı
11:58 Dijital sağlık denince akla yapay zeka geliyor
11:56 Çankaya Evlerinde yetişkinler için verilen okuma ve yazma eğitimleri 2023-2024 dönemi mezunlarını verdi
11:45 Keçiören Belediyesi Kariyer Ofisi, iş arayan vatandaşlara istihdam kapılarını aralamaya devam ediyor
11:44 Nothing, ekosistemine ChatGPT’yi entegre etti
11:43 MediaMarkt’ın ‘Futbol Coşkusunun Tam Zamanı’ kampanyası başladı
11:29 “Biz hırsız değiliz” yazılı pankart asmışlardı kaçak hat çekerken yakalandılar
11:23 Başkan Palancıoğlu Emlak ve Çevre Temizlik Vergisini ödedi
11:22 TEKNONFEST yarı finalisti EHA Takımı ALS hastalığına dikkat çekti
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, yanlış tüketildiğinde şifa yerine zarar veriyor

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, yanlış tüketildiğinde şifa yerine zarar veriyor Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Ak Partiolat, kış aylarının …

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, yanlış tüketildiğinde şifa yerine zarar veriyor
25.11.2022
134
A+
A-

Kış aylarının vazgeçilmezi ‘ıhlamur’, yanlış tüketildiğinde şifa yerine zarar veriyor

Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Ak Partiolat, kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun çayının yanlış tüketildiğinde insan sağlığına yararından çok zararı dokunduğunu söyledi

SİVAS – Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Ak Partiolat, kış aylarının vazgeçilmezi ıhlamurun çayının yanlış tüketildiğinde insan sağlığına yararından çok zararı dokunduğunu söyledi.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon vakalarında artış yaşanıyor. Mevsimsel hastalıklara yakalanan vatandaşların ise ilk olarak akıllarına kış çayları geliyor. Bu çayların başında gelen ıhlamur bağışıklık sisteminin korunması amacıyla sıklıkla tüketiliyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Ak Partiolat, ıhlamur tüketiminde doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklamalarda bulundu.

Ihlamur bitkisinin insan sağlığına birçok yararı bulunduğunu belirten Ak Partiolat, ıhlamurun kaynayan suyun içerisine atılarak saatlerce demlenmesinin zararlı olduğunu, doğru kullanımın ise 80 derece sıcaklığa ulaşan suyun ocaktan alınarak üzerine koyulan bir avuç ıhlamurun en fazla 10 dakika bekletilerek demletilmesi olduğunu söyledi.

“Doğal olan her şey zararsızdır gibi görülüyor”

Prof. Dr. Ak Partiolat, halk arasında doğal olan her şeyin zararsız olarak görüldüğünü belirtip, “Kış aylarına yaklaşıldığında en çok tüketilen ürünlerin başında ıhlamur geliyor, özellikle bu aylarda çok fazla tüketiliyor. Sakinleştirici ve idrar söktürücü özelliği, soğuk algınlığına iyi gelmesi, öksürük ve balgam giderilmesinde ve bağışıklık sisteminin korunması amacıyla tüketiliyor. Çok sık tüketildiği için bir takım yanlışlıklarda yapılıyor. Eğer biz doğru kullanırsak yüksek bir performansta fayda sağlıyoruz. Ama kullanım hatası olursa yararından çok zararı da olur. Halk arasında doğal olan her şey zararsızdır gibi görülüyor. Almış olduğumuz ıhlamurun bir taze olması ve dönemin de toplanması gerekli. Toz toprak olmaması ve özellikle daha çok kapalı poşetlerde alınması, ıhlamurun çiçek ve yaprağıyla birlikte kullanılması gerekiyor” dedi.

“Ihlamur saatlerce kaynatılmamalı”

Prof. Dr. Ak Partiolat, ıhlamurun saatlerce kaynatılmaması gerektiğini söyleyerek, “Almış olduğumuz ıhlamuru demleyeceğimiz zaman yapılan hatalardan birisi soğuk suya koyup saatlerce kaynatmamız. Uzun sürede kaynattığımız zaman ıhlamurda ki tanen miktarı suya geçiyor rengi koyulaşmaya başlıyor ve acılaşıyor. Artık bitkideki istemediğimiz ve yarardan çok zararı olabilecek maddeler bu suyun içerisine geçmeye başlıyor. Biz ıhlamurun saatlerce kaynamasını istemiyoruz. Burada yapılabilecek şey bir tutam ıhlamuru toz ve topraktan arındırmak için hafif sudan geçirmek gerekiyor. Diğer bir yanlış husus bitki çaylarını 100 derecenin üzerinde çok kaynar şekilde içiyoruz. Bu şekilde içildiğinde gırtlak kanseri ve boğazda sorunlar görülebilir” şeklinde konuştu.

“Yararlı olduğunu düşünüp fazla tüketilmemeli”

Prof. Dr. Ak Partiolat, yapılan bir diğer hatanın ise ıhlamurun yararlı olduğunu düşünülüp yüksek miktarda tüketilmesinin yanlış olduğunu söyleyerek, “Yapılması gereken 80-90 derecede kaynattığımız suyu porselen demlikte veya çaydanlıkta ıhlamuru çiçek ve yapraklarıyla birlikte koyduktan sonra kapağını kapatıp, 2-3 dakika bekletip, süzersek sakinleştirici etkisi olur. İş yorgunluğu ve stresli günlerde bu şekilde tüketilebilir. Eğer 5 dakika beklettirilirse idrar söktürücü etkisi öne çıkar. 10 dakika kadar bekletilir ise biraz daha rengi koyulaşacaktır ve öksürük ve balgam söktürme için kullanılır. Demliğin tekrar tekrar altının yakılıp kaynatılmaması gerekiyor. Yanlışlardan biri daha ise çok yararlı diye ıhlamuru günde 10 bardak tüketmemek lazım. Bu ürünler daha sonra böreklerden süzüleceği için böbreklere de sakıncalı olabiliyor. Yapılan birçok araştırmalarda böbreklerde, ritim artışlarında ve tansiyonda ölçümlerinde farklılık ortaya çıkarabilir. Ihlamuru kesinlikle katkısız içilmelidir. İçerisine limon, zencefil, bal, şeker gibi ürünler katılmaması gerekiyor. Ihlamurun sade tüketilmesini tavsiye ediyorum. Her katılan ürün farklı bir sıkıntıya sebep olabilir. Sade bir biçimde en fazla 2-3 fincan içilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.

Kaynak: / Sağlık
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.