enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5305
EURO
35,9880
ALTIN
2.998,12
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Kaspersky, dünya genelindeki kripto para kullanıcılarını hedef alan yeni bir kimlik avı planını ortaya çıkardı

Kaspersky, dünya genelindeki kripto para kullanıcılarını hedef alan bir kimlik avı kampanyasını ortaya çıkardı.

Kaspersky, dünya genelindeki kripto para kullanıcılarını hedef alan yeni bir kimlik avı planını ortaya çıkardı
11.07.2023
2
A+
A-

Kaspersky, dünya genelindeki kripto para kullanıcılarını hedef alan bir kimlik avı kampanyasını ortaya çıkardı. Bu yöntem, siber suçlular tarafından kullanılan ve kripto paranın cazibesindeki artışı yansıtan sürekli gelişen taktikleri gözler önüne seriyor. Kaspersky’nin çözümleri, yalnızca 2023 baharında hem sıcak hem de soğuk cüzdanları kapsayan 85 binden fazla dolandırıcılık e-postası tespit etti ve engelledi. Kaspersky, bu iki farklı e-posta saldırı tekniğinin inceliklerini ortaya koyan ve sıcak ve soğuk kripto para depolama yöntemlerindeki farklılıkları aydınlatan derinlemesine bir rapor da sundu.

Crypto.com tarafından açıklanan rakamlara göre dünya çapında 400 milyondan fazla kripto para cüzdanı sahibi eşliğinde sıcak cüzdanların popülaritesindeki artış, bu sistemlerin kolay erişilebilir olmasından kaynaklanıyor. Kripto borsaları ve özel uygulamalar gibi çevrimiçi depolama hizmetleri, sürekli internet bağlantısına sahip olmaları nedeniyle siber suçlular için öncelikli hedef haline geldi.

Sıcak cüzdan kullanıcılarını hedef alan kimlik avı saldırıları genellikle basit taktikler kullanıyor ve derin teknik bilgiye sahip olmayan kişileri istismar ediyor. Saldırganlar, sahte e-postalar aracılığıyla tanınmış kripto borsalarını taklit ederek kullanıcıları işlemleri doğrulamaya veya cüzdanlarının güvenliğini yeniden teyit etmeye çağırıyor. Durumdan şüphelenmeden bağlantılara tıklayan kurbanlar, cüzdanlarını kurtarmak için önemli bir unsur olan tohum cümlelerini (seed phrase) girmelerini isteyen sahte web sayfalarına yönlendiriliyor. Dolandırıcılar, tohum cümlesine erişim sağlayarak kurbanın cüzdanının kontrolünü ele geçirebiliyor ve fonları kendi hesaplarına aktarabiliyor.

 

Sahte Ripple’lere dikkat!

Buna karşılık soğuk cüzdanlar, özel bir cihaz veya kâğıda not edilmiş özel bir anahtar gibi çevrimdışı depolama sistemlerine karşılık geliyor. Bunlar arasında donanım cüzdanları yaygın bir soğuk cüzdan türünü oluşturuyor ve gelişmiş güvenlik önlemleri nedeniyle önemli kripto para varlıklarını depolayan kullanıcılar arasında popülerlik kazanıyor. Ancak Kaspersky araştırmacıları yakın zamanda soğuk cüzdan sahiplerini istismar etmek için özel olarak tasarlanmış hedefli bir kimlik avı kampanyası keşfetti. Bu kampanya, önde gelen bir kripto para borsası Ripple gibi görünen ve alıcıları bir XRP token çekilişine katılma vaadiyle ikna eden bir e-posta eşliğinde başlatıldı.

 

Bu teknikle dolandırıcılar, kurbanları bir kimlik avı sayfasına yönlendirmek yerine Ripple web sitesinin tasarımını taklit eden aldatmaya yönelik bir blog yazısına yönlendirmek gibi daha sofistike bir teknik kullanıyor. Bu blog, kullanıcılara belirtilen bağlantıyı takip ederek platformun dahili kripto para birimi olan XRP token’larından oluşan bir çekilişe katılma şansı sunuyor. Buradan resmi Ripple alan adına çok benzeyen bir alan adı kullanan (Punycode kimlik avı saldırısı) sahte Ripple sayfasına tıklayan kullanıcılardan, donanım cüzdanlarını Trezor veya Ledger gibi bir dolandırıcılık web sitesine bağlamaları isteniyor. Bu etkileşim, dolandırıcıların kurbanların hesaplarına erişim sağlamasına ve hileli işlemler başlatmasına olanak tanıyor.

 

85 binden fazla dolandırıcılık engellendi

2023 bahar mevsimi itibarıyla Kaspersky’nin antispam çözümleri, kripto para kullanıcılarını hedef alan 85 binden fazla dolandırıcılık e-postasını başarıyla tespit etti ve engelledi. Bu art niyetli kampanya Mart ayında 34 binden fazla kötü amaçlı mesajın engellenmesiyle zirveye ulaştı. Kaspersky, Nisan ve Mayıs aylarında da kripto para kullanıcılarını korumaya devam ederek bu aylarda sırasıyla yaklaşık 19 bin 902 ve 30 bin 816 dolandırıcılık e-postasını engelledi.

Kaspersky Güvenlik Uzmanı Roman Dedenok, şunları söyledi: “Kripto para birimlerinin popülaritesinde devam eden bir artışa tanık oluyoruz. Bu nedenle kullanıcıların tetikte olmaları ve dijital varlıklarını korumak için güçlü güvenlik önlemleri almaları gerekiyor. Gönderenin gerçekliğini doğrulamak ve herhangi bir bağlantıya tıklamadan veya hassas bilgiler vermeden önce dikkatli olmak çok önemli.” 

Securelist.com’da kriptofishing kampanyasıyla ilgili raporun tamamını okuyun.

Kaspersky uzmanları, kripto varlıkları güvende tutmak isteyenler için aşağıdakileri öneriyor:

  • Yazılımlarınızı resmi kaynaklardan satın alın. Donanım cüzdanlarını yalnızca üreticinin web sitesi veya yetkili satıcılar gibi resmi ve güvenilir kaynaklardan temin edin.
  • Cüzdanınızı inceleyin. Yeni donanım cüzdanınızı kullanmadan önce herhangi bir kurcalama belirtisine karşı kontrol edin. 
  • Donanım yazılımını doğrulayın. Donanım cüzdanındaki aygıt yazılımının yasal ve güncel olduğunu mutlaka doğrulayın. Bunu en son sürüm için üreticinin web sitesini kontrol ederek yapabilirsiniz. 
  • Tohum cümlenizi (seed phrase) güvence altına alın. Donanım cüzdanınızı kurarken tohum cümlenizi yazdığınızdan ve güvenli bir şekilde sakladığınızdan emin olun. Kaspersky Premium gibi güvenilir bir güvenlik çözümü, mobil cihazınızda veya bilgisayarınızda saklanan kripto bilgilerinizi koruyacaktır. 
  • Güçlü bir şifre kullanın. Donanım cüzdanınız şifrelemeye izin veriyorsa, güçlü ve benzersiz bir şifre tercih edin. Kolay tahmin edilebilir parolalar kullanmaktan veya diğer hesaplardaki parolaları tekrar kullanmaktan kaçının. Parolaları etkili ve güvenli bir şekilde yönetmek için Kaspersky Password Manager kullanabilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.