enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
18°C
SON DAKİKA
12:36 6 ilde 38 terör şüphelisine gözaltı
12:20 Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde neler oluyor?
12:06 Selçuklu Bağrıkurt’ta GES üretimi başladı
11:50 Türk Sağlık-Sen: Vergi dilimi haksızlığına son verilmeli!
11:39 TİKAV, “Dijital Ayak İzimiz” projesi ile kırsalda kadınların eğitimini desteklemeye devam ediyor
11:38 Canik’te Dev Eğitim Hamlesi
11:33 Selçuklu Belediyesi’nin enerji verimliliği ve çevre koruma faaliyetleri kapsamında yaptığı çalışmalarından biri olan Bağrıkurt GES projesinde enerji üretimine başlandı
11:32 Başkan Önal muhtarlarla buluştu: “Her vatandaşımızın sesine kulak vereceğiz”
11:31 Kocaelilileri bu yaz pırıl pırıl sahiller bekliyor
11:29 Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Atatürkçü Düşünce Derneği ADD’ye tam destek
11:28 Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi her an deprem olacakmış gibi hazırlanıyor
11:23 Büyükşehir’den çocuklara ücretsiz at binme
10:36 Doğa otellerine talep arttı!
10:07 Bozdoğan-30’da 147 gözaltı!
10:06 Edirne İdare Mahkemesi, Erikli’de su bağlantı bedelini iptal etti!
09:50 Türkiye için ‘kuvvetli’ uyarılar!
22:55 Kemer’de “Üreten ev hanımları” kermesi
22:54 Dünyanın en büyük sivil toplum ağlarından biri olan JCI (Junior Chamber International ) tarafından düzenlenen Yaratıcı Liderlik Zirvesi Efes Selçuk’ta başladı
22:37 İYİ Parti’nin yeni başkanı belli oldu
22:36 Konuk delegasyon Manisa’da ağırlandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Kaşıntınızın sebebi soğuk alerjisi olabilir”

Kışın soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalmanın, sıcak mekanlardan soğuğa ani giriş çıkışların soğuk alerjisine neden olabileceği uyarısında …

“Kaşıntınızın sebebi soğuk alerjisi olabilir”
15.02.2022
179
A+
A-

Kışın soğuk havalarda uzun süre dışarıda kalmanın, sıcak mekanlardan soğuğa ani giriş çıkışların soğuk alerjisine neden olabileceği uyarısında bulunan Dermatoloji Uzmanı Dr. Özlem Kaplan, “Kışın soğuk nedeniyle ciltte kızarıklıklar, kaşıntı, yanma ve batma hissi olması soğuk alerjisi göstergesidir. Bazı kişiler soğuk alerjisi nedeniyle kurdeşen atağı geçirip nefes almada sorun yaşayabilir, bu durumlarda acil tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır” dedi.

Bazı deri hastalıklarının ve romatizmal hastalıkların mevsim ısılarından etkilenebileceğini ifade eden Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özlem Kaplan, bunlardan birinin de sonbahar ve kış aylarında görülen soğuk alerjisi olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Kaplan, soğuk alerjisinden korunma yolları hakkında uyarılarda bulundu.

Uzm. Dr. Kaplan, halk arasında soğuk kurdeşeni olarak da bilinen soğuk alerjisini herhangi bir şekilde soğuğa maruz kalmakla (soğuk Su, soğuk rüzgar, soğuk ortam vb.) veya soğuk bir cisme temasla (soğuk metal, buz, buz aküsü vb.) ortaya çıkan deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı olması durumu olarak tanımladı.

DAHA ÇOK GENÇLERDE RASTLANIYOR

İnsanların yüzde 8 ila 20’sinin yaşamlarının belli bir döneminde bir kurdeşen atağı geçirdiğinin saptandığını belirten Uzm. Dr. Özlem Kaplan, bunlardan bazılarının fiziksel kurdeşenler olduğunu vurguladı. Soğuk kurdeşeninin daha çok gençlerde görüldüğünü ve ataklar halinde yaşandığının altını çizen Uzm. Dr. Kaplan, bu alerjinin ortalama 5-6 yıl boyunca sürebildiğini söyledi.

DONDURMA YERKEN BİLE ORTAYA ÇIKABİLİR

Uzm. Dr. Kaplan, soğuk alerjisi belirtilerini şöyle sıraladı:

“Sonbahar ve kış aylarında mevsim sıcaklıklarının azalmasıyla bazı kişilerde deride kaşıntı ve kızarıklık görülür. Bu durum sorgulandığında sıcak mevsimlerde olmazken, havaların soğumasıyla başladığı belirtilir. Soğuk yiyecek yenilmesi (dondurma vb.) de ağızda kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir. Bazen de bu belirtiler sıcak ortamdan soğuk ortama geçildiğinde ortaya çıkar (duştan çıkınca ortaya çıkan kızarıklık ve kaşıntı gibi). Soğuk suda yüzmek, soğuk duş almak gibi aktivitelerde çok şiddetli ve yaygın kurdeşen döküntüleri gelişebilir, nadiren bilinç kaybı ve şok görülebilir.”

SOĞUK UYARI TESTİ TANI KOYMAYA YARDIMCI

Tipik soğuk alerjisi olgularında kişilerin öyküsünden kolayca tanı konulabileceğini vurgulayan Uzm. Dr. Kaplan, “Ancak bazen soğuk uyarı testi ile de tanı doğrulanabilir. Bir parça buz plastik bir torba içinde eritilerek 5 dakika kadar ön kol yüzüne uygulanır. Buz parçası kaldırıldıktan 10 dakika sonra o bölgede kızarıklık kabarıklık gelişiyorsa soğuk alerjisi var demektir” diye konuştu.

ENFEKSİYON YOKSA ATEŞ YAPMAYABİLİR

Soğuk alerjisinin deride kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı ile kendini gösterdiğini söyleyen Uzm. Dr. Kaplan, “Deride sıcaklık hissi, yanma- batma hissi olur ancak eğer herhangi bir enfeksiyon eşlik etmiyorsa ateş yüksekliği yapmaz” dedi.

SOĞUK TEMASINDAN UZAK DURULMALI

Sıcak ortamdan soğuk ortama geçildiğinde de kurdeşen (duştan çıkınca ortaya çıkan kızarıklık ve kaşıntı gibi) görülebileceğini dile getiren Uzm. Dr. Kaplan, şu bilgileri paylaştı:

“Soğuk alerjisi olan kişiler ortam ısısını kendilerine uyacak şekilde uygun ısıda olmasına dikkat etmelidirler, aşırı soğuktan kaçınmalıdırlar. Uygun koruyucu giysiler giymeli ve ısı değişikliklerine karşı koruyucu önlem almalıdırlar. Koruyucu önlem olarak ısı değişikliği öncesinde doktor önerisiyle antihistaminik ilaçlar kullanılabilir. Soğuk alerjisinde en etkili ilaçlar halk arasında kaşıntı hapı olarak bilinen antihistaminik tabletlerdir. Antihistaminik ilaçlar ihtiyaca göre hekim tarafınca dozu artırılan ilaçlardır. Bu ilaçlardan fayda görmeyen kişilere kortizonlu ilaçlar, siklosporin, adrenalin ve omalizumab tedavileri başlanabilmektedir. Soğuk alerjisinden korunmanın en etkili yöntemi kişilerin soğuk temasından kaçınmaları ve mümkün olduğu kadar uygun ortam ısısında kalmaya dikkat etmeleridir.”

FARKLI HASTALIKLAR GÖRÜLEBİLİR

Soğuk alerjisinin farklı hastalıkları da beraberinde getirebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Kaplan, “Pernio, Reynaud hastalığı, kriyoglobulinemi soğuk maruziyeti ile ilişkili daha şiddetli seyredebilen diğer hastalıklardır. Pernio hastalığında soğukta el veya ayak parmaklarında ağrı ve kızarıklık meydana gelir. Reynaud hastalığı ise bazı romatizmal hastalıklarla beraber görülen, soğuk havada damarların daralmasına bağlı ellerin ve parmakların kısmen beyazlaması durumudur. Bu gibi durumlarda dermatoloji ve romatoloji bölümlerince inceleme yapılır” şeklinde konuştu.

BU ÖNERİLERE DİKKAT

Soğuk alerjisi olan kişilerin aşırı soğuğa maruz kalmaktan ve soğuk su aktivitelerinden kaçınmasının çok önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kaplan, dikkat edilmesi gereken durumlarla ilgili şu önerilerde bulundu:

“Eller için eldiven ve soğuk havaya uygun termal giysilerin giyilmesi önerilir.

Soğuk mevsimlerde deri kuruluğu da kaşıntıya yol açan önemli nedenlerden biridir, derinin yağ bazlı nemlendiricilerle düzenli nemlendirilmesi kaşıntıyı azaltacaktır.

Özellikle ameliyathaneler ve ameliyat sonrası uyanma odaları soğuk ortamlar olduğu için bu konuda ilgili kişiler bilgilendirilmeli ve önlem alınmalı, ortam ısısı ve verilecek sıvıların sıcaklığı kişiye göre ayarlanmalıdır.

Soğuk alerjisi olan kişiler lazer epilasyon sonrası da atak yaşayabilirler. Bazı lazer cihazlarında ağrıyı azaltmak amacıyla soğutucu başlık bulunur, bu konuda da işlem öncesi bilgi verilmeli ve önlem alınmalıdır.

Kurdeşen atağı sırasında nefes almada sorun olması durumunda acil tıbbi yardım için sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.”


– Sağlık

Medical Park Bahçelievler Hastanesi, Sonbahar, 112, su, Sağlık, Haberler

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.