enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,1496
EURO
37,7959
ALTIN
2.901,98
BIST
9.036,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Az Bulutlu
27°C
Pazar Yağmurlu
21°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
23°C

Karadeniz’de Suyun Turuncuya Dönmesinin Nedeni Açıklandı

Zaman zaman sizlerle paylaştığımız haberlerimizde denizlerimizin belirli bölgelerinde renk değişimlerinin yaşandığından bahsediyoruz. Şimdi bu …

Karadeniz’de Suyun Turuncuya Dönmesinin Nedeni Açıklandı
27.05.2022
127
A+
A-

Zaman zaman sizlerle paylaştığımız haberlerimizde denizlerimizin belirli bölgelerinde renk değişimlerinin yaşandığından bahsediyoruz. Şimdi bu olaya bir yenisi daha eklendi. Arnavutköy Karaburun Sahili’nde denizin rengi turuncuya döndü. Denizin halini gören vatandaşlarsa endişeyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Başkanlığının ‘Alo 181’ hattına ihbarda bulundu. Bunun üzerine harekete geçen yetkililerse endişeleri giderecek açıklamalar yaptılar.

Karadeniz’deki renk değişiminin nedenlerini araştıran bilim insanları, topladıkları numuneler üzerinde test yaptılar. Yapılan testler sonucunda denizdeki renk değişiminin nedeninin fitoplanktonların aşırı artması olduğu anlaşıldı. Uzmanlar, bu noktada iyi de bir haber verdiler. Yapılan incelemelerde, geçtiğimiz yıl denizleri mahveden müsilaja yol açan türler, en azından Karaburun Sahili’nde toplanan numunelerde tespit edilmedi.

“Mevsim gereği normal”

Karadeniz’deki renk değişimiyle ilgili açıklamalar İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yelda Aktan tarafından yapıldı. “Müsilaja da neden olan canlı türü fitoplanktonlar. Diğer bakterilerle etkileşim sonucunda müsilaj su yüzeyini kaplıyordu. Yine buna da sebep olan canlılar fitoplanktonlar dediğimiz canlı türü. Bu sefer farklı bir tür fırsat bulmuş, bu artış göstermiş ve renk değişimine sebep olmuş. Şu an müsilaja sebep olan türlerden bu örnek içerisinde göremedik. Ama bu yok anlamına gelmiyor. Sadece fırsatı bu türler buldular, bunlar artış gösterdiler ve renk değişimine sebep oldular. Diğer türler artış gösterseydi, müsilaj oluşturacaklardı.” diyen Aktan, durumu bu şekilde özetlemiş oldu.

Prof. Dr. Yelda Aktan’ın yaptığı açıklamaların en önemlisi, ekolojik dengenin korunmasıyla ilgiliydi. Bilim insanına göre denizleri temiz tutmak ve atıkları denizlere karıştırmamak çok önemli. Zira denizlere atık karıştıkça fitoplanktonlar ölmeye başlıyor ve bunun sonucunda da denizdeki oksijen miktarı düşüyor. “Bu artış döneminde Marmara Denizi’nde böyle bir duruma rastlamadık ama dikkat edilmesi ve izlenmesi lazım.” diyen Yelda Aktan, tedbirin elden bırakılmaması gerektiğini belirtiyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.