enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2025
EURO
38,1501
ALTIN
2.898,29
BIST
9.665,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Çok Bulutlu
Salı Az Bulutlu
21°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
29°C

Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 78’i borçlu

Genel Sağlık-İş Sendikası, sendikaya üye 929 kadın sağlık çalışanı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle özel bir araştırma yaptırdı …

Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 78’i borçlu
07.03.2022
175
A+
A-

Genel Sağlık-İş Sendikası, sendikaya üye 929 kadın sağlık çalışanı ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle özel bir araştırma yaptırdı.

Pandemi ve ekonomik krizin kadın sağlık çalışanları üzerindeki etkisinin araştırmayla kadın sağlıkçıların yüzde 78’i borçlu çıkarken çalışanlar, elektrik doğalgaz ve gıda harcamalarında kısıntıya gittiklerini belirtti. Gündelik yaşamın devamı için yüzde 78.1’i borçlanmak durumunda kaldıklarını söyleyen çalışanlardan kredi kullananların oranı ise yüzde 84.4 oldu.

GELECEK KAYGISI

Pandemi ile birlikte kamuda sağlık hizmetlerinde çalışanlar açısından güvencesiz çalışma ve gelecek kaygısı yurtdışında çalışma ve istifa etme öne çıkıyor. Sağlık emekçilerinin yüzde 82.3’ünün işiyle ilgili gelecek kaygısı duyduğunu bildirilirken İşyerlerinde şiddete uğrayan, fazla mesaiye kalan, görevleri dışında işlerde çalıştırılan kadın sağlık çalışanlarının yüzde 57’si ise yurtdışında çalışmak istediğini belirtti. Bu gruptakilerin yüzde 15.4’ü yakın zamanda yurtdışında çalışmakla ilgili hazırlığa başladığını söylerken yüzde 20.5’i de görevinden istifa etmeyi düşünüyor.

Psikolojik destek alamıyorlar

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, araştırma sonuçlarını SÖZCÜ’ye değerlendirdi: “Sağlık hizmetlerinde çalışan kadınların en büyük sorunun geçim sıkıntısı olduğunu görüyoruz. Her 10 kadın sağlık çalışanından 8’inin gelecek kaygısı bulunmaktadır. Pandemi sürecinde kadın sağlık çalışanlarının yaklaşık yüzde 15’i psikolojik destek almak istemiş ancak yeterli ekonomik güce sahip olmadığı için bunu başaramamıştır. Yarısından fazlası yurtdışında çalışmak istemektedir. Umudu tükenen sağlık çalışanları geleceğini yurt dışında aramaktadır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.