enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5977
EURO
36,2410
ALTIN
2.924,08
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
15°C

Japon Markaların Otomobil Üretim Oranı %20 Düştü

Nisan ayında sekiz büyük Japon otomobil üreticisinin toplam küresel üretimi, bir önceki yıla göre %20,1 düşüşle 1,66 milyon araca düştü …

Japon Markaların Otomobil Üretim Oranı %20 Düştü
05.06.2022
155
A+
A-

Nisan ayında sekiz büyük Japon otomobil üreticisinin toplam küresel üretimi, bir önceki yıla göre %20,1 düşüşle 1,66 milyon araca düştü. Geçtiğimiz gün yayınlanan endüstri verileri, Şanghay’da COVID-19’un neden olduğu dünya çapında çip krizinden doğan üretim azalmasını ortaya koyuyor.

Sekiz otomobil üreticisinden Toyota Motor Corp. ve Honda Motor Co. da dahil olmak üzere altı otomobil üreticisi düşüş gösterdi. Hatta Toyota %9,1 düşüşle 750.000 adetlik tahmininin altında kalarak 692.259 otomobile düştü.

Öncelikle: Çip krizi neden doğdu ve ne sonuçlar doğuruyor?

Çip krizi, son iki yıldır birçok markayı oldukça zor duruma sokan; hatta bazı büyük şirketleri bile neredeyse kapanmanın eşiğine getiren oldukça ciddi bir problem. Her ne kadar krizin sebebi olarak COVID-19 pandemisi gösterilse de aslında durum biraz daha karışık.

Pandemiye ek olarak kriz, pek çok farklı faktörün ortak bir sonucu. Mesela bu etkenlerden ikisi; çip üreticilerinin dikkatini çekmek adına bazı endüstriler arasında yaşanan rekabet ve kötü bir planlama. Çip krizi sebebiyle birçok teknoloji devi, başta otomobiller olmak üzere teknolojik ürünlerin üretiminde çok geri kalmaya başladı. Bu sebeple piyasadaki araç sayısı azaldığı için otomobil fiyatları da uçuşa geçiyor.

Konuyla alakalı en detaylı açıklama Toyota’dan geldi

  • Honda: %54 düşüş
  • Mazda: %49,9 düşüş
  • Nissan: %26,5 düşüş
  • Toyota: %11,1 düşüş

Toyota ve diğer otomobil üreticileri, hızlanan dijitalleşmeyle artan talep nedeniyle otomobil, klima ve akıllı telefon gibi geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan çiplerin üretim krizi nedeniyle üretimi kısmak zorunda kaldı. Honda’nın küresel üretimi, Çin’deki yavaş üretim nedeniyle %54,2 düştü. Biz de sizlere geçtiğimiz gün Honda’nın sevilen Civic modelinin son 40 günde 3 kere zamlandığında bahsetmiştik. Bunun en büyük etkenlerinden birisi de tabii ki çip krizi dolayısıyla üretimde bu denli bir düşüş yaşanması olabilir.

Mazda Motor Corp. ve Nissan Motor Co. da sırasıyla %49,9 ve %26,5 düşüş yaşadı. Toyota, Nisan ayında küresel satışlarının bir önceki yıla göre %11,1 düşüşle 763.708 araca düştüğünü ve sekizinci ayda düşüş kaydettiğini söyledi. Japonya’daki satışları, mini araçlar da dahil olmak üzere %16,8 düşüşle 103.143 adede düşerken, yurt içi üretimi %9,0 düşüşle 243.425 araca geriledi. Toyota’nın denizaşırı satışları %10,2 düşüşle 660.565 araca düşerken, üretim %9,1 düşüşle 448.834 adede geriledi.

Toyota yaptığı açıklamada, “Hem COVID-19 hem de parça tedarik eğilimleriyle ilgili koşullar belirsizliğini koruyor, ancak etkiyi en aza indirmek için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz dedi.

Buna karşılık, Subaru Corp.’un dünya çapındaki üretimi, üç ayda %63,3 büyüdü. Ancak geri kalan otomotiv firmaları, bu kadar şanslı değil. Bu sebeple çip krizi yakında bir zamanda çözülmezse fiyatlarda daha fazla zam gerçekleştiğini görmemiz oldukça olası.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.